Kolme tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu

Aiemmassa kirjoituksessa olemme käyneet läpi, miten alitajuntamme vaikuttaa rahankäyttöömme. Alitajuntamme muodostuu ohjelmoinnistamme. Tässä tekstissä käsittelemme erilaisia ohjelmointitapoja, jotta tämä asia nousisi tietoisuuteesi. Mitkä asiat vaikuttavat uskomuksiimme, käyttäytymiseemme ja alitajuntaamme? Kun seuraavan kerran törmäät johonkin ohjelmointitapaan, voit olla hereillä ja tutkailla asiaa.

Ensimmäiseksi, meitä on ohjelmoitu verbaalisesti eli siten, mitä olemme kuulleet. Kun jatkossa kuuntelet muiden puhuvan rahasta, voit miettiä, millaisia uskomuksia hänellä on rahasta. Elääkö hän niukkuuden vai yltäkylläisyyden kautta? Onko rahan puute ongelma vai onko rahan puute rahaongelma? Itse asiassa rahan puute on enemmän käyttäytymisongelma, kuin taloustieteellinen ongelma.

Toiseksi, olemme ohjelmoituneet mallintamalla. Lapsilla alitajunta toimii siten, että heillä ei muutamaan ensimmäiseen vuoteen ole tietoisen mielen suomaa suodatusta. Ei lapsi osaa verrata, puhuuko vanhempi hänelle totta. Malli otetaan vanhemmilta ja toimitaan siten.

Evoluution kehitys on varmasti mennyt sillä tavalla, että maailmankaikkeuden ensimmäinen pulu on syntynyt Porin Jazzeille. Se on katsellut ympärilleen ja huomannut, miten porukka kuuntelee musiikkia – ja pulukin on ruvennut nykimään kaulaansa. Monesti ympäristöstä katsotaan, miten pitää toimia.

Alitajunta ei ymmärrä kieltosanoja, se vastaanottaa käskyjä

Meillä aikuisilla käskyjä syöttää tietoinen mieli. Lapsilla suodatus on vähäisempää tietoisen mielen kohdalla eli lapset kuulevat ja mallintavat meitä aikuisia. 

Jos sinulla on lapsia, jotka sanovat, että haluaisivat tiskata ruokailun jälkeen, kannattaa miettiä tarkasti, mitä vastaa. Ei esimerkiksi kannata sanoa: ”Ne ovat meidän parhaat astiat. Älä vain riko niitä.” Alitajunta poimii viestistä käskyosan ilman kieltoja. Tässä lauseessa se on: ”riko niitä”. Aivan samoin tapahtuu polkupyörällä ajamaan opeteltaessa. Lause: ”Älä sitten vain aja tuota aitaa päin, muuttuu alitajunnassa käskyksi – ilman kieltosanoja.

Meille aikuisilla voi tapahtua niin, että tulet kotiin, laitat avaimet lipaston päälle ja mietit samalla, että toivottavasti en unohda mihin laitoin avaimet. Alitajuntasi kuulee komennon – ilman kieltosanoja – ja avaimet ovat hukassa.

Hyvä tapa muistaa avainten paikka on laskea ne siihen lipaston päälle, katsoa avainnippua ja kuvitella niiden räjähtävän. Tähän räjähdysmielikuvaan on sitten helpompi palata, kun miettii missä ne avaimet oikein olivat. “Ai niin, meidän eteisemmehän räjähti. Ne ovat varmaan jossain sielläpäin.”

Mallintamalla alitajuntaan on mennyt paljon ohjelmaa. Nyt on kyse vain siitä, millainen ohjelma meillä on, mitä tuloksia haluamme ja miten tuota ohjelmaa muutetaan, jotta halutut tulokset saavutetaan. Joku haluaa helikopterin, joku toinen Järvisen murtomaasukset. Ei ole minun, eikä kenenkään muunkaan asia arvioida, mitä tuloksia kukin haluaa. Tärkeintä on ymmärtää ohjelmoida eli päivittää alitajuntaansa.

Kolmas tapa ohjelmointiimme on erityiset tapahtumat. Jotkut ihmiset ovat jopa valmiita tappamaan rahan takia. Jotkut voivat tappaa itsensä menettäessään omaisuutensa. En kannata pysyvää ratkaisua tilapäiseen ongelmaan. Se ei ole ollenkaan hyvä juttu. Mikäli näin kuitenkin on jollekin tapahtunut, on tällä kyseisellä henkilöllä ollut erityinen tapahtuma. Kartano maineineen on hävitty korttipelissä tai takametsät on ryypätty sileäksi. Jollakulla tapahtumat voi olla hieman kevyempiä, kuten konkurssi tai lottovoitto. Tilanne voi olla myös sellainen, että joku lähipiirissä on perustanut yrityksen ja menestynytkin hyvin. Saatu raha on antanut mahdollisuuden epämiellyttäväänkin näyttämiseen ja kuulumiseen. Tällaista voi tapahtua silloin, kun rikastuminen on tapahtunut nopeasti.

Omilla ansioillaan rikastuneet eroavat lottovoittajista arvomaailmaltaan. Äkkirikastumisen mukana ei tule mitään työkaluja rahan hallintaan. Omilla ansioilla rikastuneet ovat saavuttaneet, välillä hävinneet ja taas saavuttaneet uudestaan.

Tarina pikkutytöstä ja jäätelöautosta

Kadulta kuuluu jäätelöauton ääni. Pieni tyttö innostuu valtavasti. Siellä on jäätelöauto tulossa. Tyttö juoksee äitinsä luokse ja sanoo innoissaan: ”Äiti, äiti, sieltä on jätskiauto tulossa. Anna rahaa.”

Äiti vastaa: ”Ei mulla ole rahaa, kysy isältäsi.” Tyttö juoksee isän luokse. Isä kaivaa taskustaan kolikoita ja tyttö juoksee ostamaan jäätelönsä.

Pikaisesti ajateltuna tämä on ihan normaalia perheessä tapahtuvaa arkea. Tästä kun mennään kaksikymmentä vuotta eteenpäin, nyt jo naiseksi varttuneelle tytölle on jäänyt sellainen käsitys, että miehen kuuluu hoitaa kaikki talousasiat, koska naisilla ei ole rahaa (”kysy isältäsi”).

Tapasin sijoitusneuvojana henkilön, jolla oli vuosipalkkana kuusinumeroinen luku, mikä ei alkanut ykkösellä, eikä edes kakkosella. Kysyin voisiko hän sijoittaa 200 € kuussa ja sain kieltävän vastauksen. Tämän henkilön lapsuudessa oli tapahtunut niin, että perheen isä oli menestynyt liikemies, mutta perhe oli hajonnut. Äiti oli sitten mustamaalannut isää esimerkiksi lauseella: ”Rikkaat ovat pahoja ihmisiä”. Kun tämä henkilö aikuisena pääsi hyvään tulotasoon, kertoi ohjelma, että olet joko rikas ja paha ihminen tai äidin mielestä hyvä ihminen. Ja jotenkin koko palkka valui koko ajan johonkin.

Mallintaminen on siis yksi voimakkaimmin alitajuntamme ohjelmointiin vaikuttavista asioista.

Haluatko oppia lisää ohjelmoinnista ja ymmärtää mikä on sinun oma Rahatarinasi™?

Tule mukaan Rahailta™-kiertueelle keväällä 2020!

Tilaa lippusi Rahailtaan™ nyt ››

Rahailta™ on 3 tunnin mittainen iltatilaisuus, jossa opit enemmän rahajärjestelmämme lainalaisuuksista kuin ehkä koko tähänastisessa elämässäsi yhteensä! Järjestämme Rahailta™-kiertueen keväällä 2020 neljällä paikkakunnalla. Voit ilmoittautua sinulle sopivaan tilaisuuteen.

RAHAILLASSA™…

  • Kuulet mikä on rahan tarina: mistä raha tulee (ja miten se päätyy taskuusi).
  • Tiedostat mikä on sisäinen Rahatarinasi™ ja millä tavoilla se yrittää pitää sinut jumissa siinä taloudellisessa tilanteessa missä nyt olet.
  • Ymmärrät miten vaurastuvien Rahatarina™ eroaa muista ihmisistä.
  • Opit miten voit päivittää Rahatarinasi™ nykypäivän uudistettuun versioon.
  • Kuulet mihin vauraat ja vaurastuvat sijoittavat rahojaan tällä hetkellä.
  • Tiedostat 2 pahinta virhettä, mitä talouskriisin lähestyessä voi tehdä.
  • Opit 3 asiaa, jotka vaurastumiseen tarvitaan. Tiedät heti mihin juuri sinun on keskityttävä nyt
  • Saat kuulla yhdestä sijoituskohteesta, joka on historiallisesti selvinnyt kaikista kriiseistä jo 5000 vuoden ajan.

Tule mukaan Rahailta™-valmennukseen, jotta voisit päivittää ajatuksiasi rahasta, ja saada näin ollen parempia tuloksia!

Ilmoittaudu Rahailtaan™ ››

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Rahan managerointi parisuhteessa