“Miksi en onnistu, vaikka tiedän, taidan ja teen?”

Olet juuri käynyt luennolla aiheesta, kuinka ylipainosta päästään eroon. Olet oppinut kaiken tarpeellisen siitä, kuinka pääset ihannepainoosi. Pääsi pursuaa tietoa ja olet innoissasi. Kotimatkalla poikkeat tyytyväisenä ostamassa muutamaa kokoa pienemmät farkut, kohtahan niitä tarvitaan!

Alku ruokavalio- ja kunto-ohjelman parissa on helppoa, mutta pian lenkkeily ei huvita ja suklaan himo iskee. Pysyt vahvana: kurssilla painotettiin itsekuria. Päätät pysyä ruodussa kunnes olet mallinmitoissa, sen jälkeen voit taas nauttia elämästä: löhötä sohvalla ja syödä kasoittain suklaata!

Pian ajattelet vain sitä, kuinka paljon mukavampaa elämä oli, kun ei tarvinnut kieltäytyä asioista joista piti. Sinulle sattuu ikävä työpäivä. Kotimatkalla päätät kiukkuisena oikaista marketin kautta. Nappaat suklaalevyn hyllystä: karmiva laihdutuskuuri päättyi nyt. Pian kurssilta saadut lappuset ja uudet farkut jo lepäävät kaapin perimmäisessä nurkassa, etteivät vain enää sattuisi silmiin.

“Miksi en onnistunut, vaikka tiesin tarkalleen kuinka toimia?”

 

Sinulla oli tietoa, taitoa ja itsekuria: kaikki valmiudet tavoitteesi saavuttamiseen! Niiden merkitys kuitenkin katosi, kun tarpeeksi vahva tunne astui kuvaan. Suklaa tuntui mukavammalta ajatukselta kuin kotona odottava salaatti.

Pysyviin tuloksiin vaaditaan muutakin kuin tietoa ja itsekuria. Tulokset ovat aina peräisin tekemisestä. On tehtävä asioita, jotka voivat johtaa tuloksiin. Tekemisen laatu puolestaan riippuu siitä mitä tiedät ja osaat, kuinka hyvin keskityt, tai millaisia työkaluja sinulla on. Sen, miten paljon voimavaroistamme pystymme hyödyntämään, määrittelee tunne. Innostavaan tehtävään käytetään aikaa ja nähdään vaivaa. Inhottavia asioita taas vältellään. Jos tunne laihduttamisesta on verrattavissa ikävään hammaslääkärikäyntiin, se ei juuri innosta.

Miten voit onnistua jatkossa

 

Tunteet syntyvät ajatuksista ja uskomuksistamme. Jos laihduttaminen on ajatuksena mukava, siinä todennäköisesti onnistuu. Sama pätee vaurastumiseen. Ihminen toimii useimmiten tunteen mukaan, ei järjen. Tiedät esimerkiksi että rahaa pitäisi laittaa sivuun, mutta shoppailu on niin hauskaa. Niin kauan kuin tunnetta ei ole saatu muutettua, ihminen on heikoilla jäillä. Itsekuri ei toimi, koska se ei tunnu mukavalta. Miltä ajatus koko elämän mittaisesta suklaalakosta tai eläkeikään saakka taloudellisesta kituuttamisesta tuntuu?

Avain tunteiden, ja näin ollen myös tekemisen ja tulosten muuttamiseen, on oman pään uudelleenohjelmointi. Asiat on saatava tuntumaan tärkeiltä, tarpeellisilta ja mielenkiintoisilta. Kumpi ajattelutapa kuulostaa hauskemmalta: “Elän köyhäillen, jotta saisin rahaa sivuun” vai “laitan rahaa sivuun, jotta voisin vielä joskus toteuttaa unelmani”?

Kun saat ajatuksesi muutettua, muuttuu myös tunne. Tekeminen alkaa tuntua hyvältä, ja sen eteen näkee vaivaa. Tämän myötä myös tulos muuttuu, ja saavutat tavoitteesi.

Mieti omia tavoitettasi ja sitä, tuleeko niistä hyvä vai huono mieli. Jos huono, nyt on aika vaihtaa tavoitetta. Sillä mitä asioita kohtaan tunnet, voi olla suurempi merkitys kuin luuletkaan.