Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2016?

Haluatko saada parempaa tuottoa sijoituksillesi? Haluatko varmuutta sijoituksillesi?

 

blog mihin nyt kannattaa sijoittaa vuonna 2016

 

Viime vuonna järjestimme Rahailta-kiertueen, jonka aikana kiersimme 8 eri paikkakuntaa ja parhaimmillaan tilaisuuksissa oli 140 henkilöä paikalla. Rahaillan tarkoitus oli herättää kiinnostus ja huomio siihen, mihin suuntaan markkina on menossa tulevina vuosina.

Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä lähteä sijoittamaan ja hakemaan tuottoja tälle vuodelle. Taloussanomatkin uutisoi tätä aihetta otsikollaan “Tilikorot nollilla, minne rahat kannattaa panna?”. Artikkeli on hyvä, mutta siinä ei varsinaisesti sanota, mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2016. Tuntuu, että tähän aiheeseen ollaan nyt kunnolla heräämässä.

Nyrkkisääntömme on se, että sijoita vain siihen, minkä ymmärrät ja mikä on selvästi halpaa.

Kuitenkin kannattaa muistaa, että se mikä on korkealla tulee varmasti alas, mutta se mikä on alhaalla ei välttämättä nouse takaisin ylös.

Mistä tietää, mikä on halpaa?

Ennen kuin lähtee sijoittamaan jonkun omaisuuslajin sisällä olevaan tuotteeseen kohteeseen, kannattaa ihan ensimmäisenä katsoa sen omaisuuslajin kuvaaja. Kuvaaja on vain yksi asia, mitä tarkastellaan, mutta se antaa perustan, jonka pohjalta voi tutkia lisää.

Kuvaaja kertoo, miten omaisuuslaji tai sijoitus käyttäytyy. Alapuolella on Yhdysvaltojen osakeindeksi S&P 500. Kuvaaja alkaa vuodesta 1990 ja loppuu päivään 2.3.2016.

Mitä mieltä olet, onko Yhdysvaltojen osakemarkkinat tämän käyrän mukaan nyt korkealla vai matalalla?

S&P 500 kuvaaja mihin nyt kannattaa sijoittaa vuonna 2016

Jos olisi osannut ostaa vaikkapa Yhdysvaltojen osakemarkkinoihin sijoittavaan indeksirahastoon passiivisella strategialla vuonna 2009 ja myisit ne nyt, olisit tehnyt tuplatuoton. Mitä luulet, jos nyt ostat samaa indeksiä, nouseeko indeksin arvo vielä tuplaan? Se olisi poikkeus kuvaajan historialliselle luonteelle.

Osakkeiden arvo voi vielä nousta pitkäänkin ja ehkä tuplaantua, mutta se ei ehkä ole niin todennäköistä. Osa tunnetuista sijoittajista kuten Jim Rogers ennustaakin jo, että kurssi saattaa lähivuosina kääntyä.

Tässä vielä Suomen osakeasuntojen hintakehitys vuosina 1988-2015:

Suomen osakeasuntojen hintakehitys 1988-2015 mihin nyt kannattaa sijoittaa vuonna 2016

 

Mitä mieltä olet, onko asunnot nyt halpoja vai kalliita?

Se, mistä voidaan olla varmoja on se, että historiallisen halpoja asunnot ei ainakaan ole. Jos päätät sijoittaa asuntoihin niin ei välttämättä kannata odottaa niin kovaa asuntojen hintakehitystä kuin tähän asti.

Jos sijoitat asuntoihin, nyt täytyy tietää ja osata löytää oikea kohde ja hyvä vuokralainen. Vuokratuotoilla voi taitava sijoittaja edelleen tehdä hyvää tuottoa.

Rahailta-kiertueella ihmiset oivalsivat hiukan miten ammattisijoittajan ajatus kulkee ja miten me tulkitsemme kuvaajia. Osaatko tulkita kuvaajia nyt jo vähän paremmin? Paras sijoitus onkin aina sijoitus itseensä ja omaan osaamiseen.

Rahailtoja ei juuri nyt ole kalenterissa, mutta sen sisältö löytyy verkkokurssista nimeltä “Päivitä Rahatarinasi – muuta tulokset”. Jos haluat tietää, miten varaudumme tuleviin muutoksiin markkinassa, tilaaa Päivitä Rahatarinasi -kurssi. Se on normaalisti 49€, mutta nyt vain 15€. Voit tilata kurssin alla olevasta linkistä:

Päivitä Rahatarinasi ja muuta tuloksesi tästä

 

Yksi omaisuuslaji, joka saattaa olla tällä hetkellä aliarvostettu

Raaka-aineet ja arvometallit on tällä hetkellä moneltakin osin aliarvostettu omaisuuslaji. Mitä mieltä olet alla olevasta kuvaajasta? Kallista vai halpaa?

 

Blog mihin kannattaa sijoittaa 2016 bloomberg raaka-aineet indeksi

 

Kyseessä on Bloombergin Raaka-aineiden indeksi vuosilta 1999-2015.  Tällä hetkellä raaka-aineet ja arvometallit -omaisuuslaji on kuvaajansa perusteella mielenkiintoinen sijoituskohde. Nyt on mahdollisuus ostaa monia raaka-aineita jopa alle tuotantokustannusten.

Jos tämän seurauksena päätät ostaa jotain raaka-ainetta tai sijoitat johonkin muuhun, muista että sinä olet vastuussa sijoituksestasi ja omista tuotoistasi.

Muista, että paras sijoitus on aina itseesi ja omaan osaamiseesi. Osa ihmisistä samassa ajanjaksossa, samalla osakkeella tai indeksillä, tekee rahaa ja kun toinen menettää rahaa. Kyse on taidosta toimia sijoitusten kanssa. Kun tiedät ja ymmärrät, mitä olet tekemässä, saat varmasti parempia tuloksia.

Jos haluat todella vauhtiin ja ymmärtää aihetta lisää, kannattaa asettaa tavoitteeksi osallistua Sijoittamisen Perusteet -kurssille ja Raaka-aineet ja Arvometallit -valmennukseen. Alkuun pääset myös Päivitä Rahatarinasi -verkkokurssissa, jossa avaamme tätä asiaa lisää.

Jos sen sijaan haluat oppia sijoittamisen lisäksi 31 muuta tapaa tehdä rahaa, kannattaa lukea ilmainen oppaamme: 32 tapaa tehdä lisää rahaa.

Menestystä!

sisään Arvopaperit
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi