Asuntosijoittamisen riskit – varaudu ainakin näihin!

 

Asuntosijoittamisen riskit – varaudu ainakin näihin!

Asuntosijoittamiseen, kuten mihin tahansa sijoittamiseen, liittyy riskejä. Se, että naapurikin sijoittaa asuntoihin ja on saanut hyvän vuokralaisen myötä kassavirtaa, ei tarkoita, että sinunkin pitäisi ryhtyä asuntosijoittajaksi. Jos olet vasta aloitteleva asuntosijoittaja ja haluat menestyä sijoituksessasi, lue aluksi tämä: Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittajana tulee varautua riskeihin. Seuraavassa käyn läpi kaksi yleisintä riskiä, joihin jokaisen asuntosijoittajan kannattaa ainakin varautua.

 

Riski 1: Hintojen lasku

Ensimmäinen asuntosijoittamiseen liittyvä riski on hintojen lasku. Riski on merkittävä etenkin,  jos  on  paljon  velkaa.  Ajatellaan, että joku on ostanut  asunnon  sadan  prosentin  velkavivulla.  Vakuutena on käytetty omaa asuntoa  ja  vaikkapa  vanhempien  mökkiä.  Lainaa on 100 000 euroa,  ja  yhtäkkiä  tulee  pakkotilanne  myydä  ostettu  asunto.  Asuntojen hinnat ovat tällä välin laskeneet  30  prosenttia,  joten  jostakin  pitää  kaivaa  lisärahaa,  että  lainan  saa  maksettua  pois.  Lainaa on 100 000  euroa,  ja  asunnon  markkina-arvo  on  70 000  euroa.  Hintataso on siis  riski  silloin,  jos  velkaa  on  paljon.  Suurimmalle osalle asuntosijoittajia  hintojen  lasku  ei  tosin  ole  kovin  suuri  riski,  vaan  riskit  ovat  muualla.  Kun omaa  pääomaa  on  mukana  riittävästi,  hintojen  heilahtelu  ei  kaada  sijoitustoimintaa.

 

Riski 2: Huono vuokralainen

Huono vuokralainen on luonnollisesti iso riski. Luottotietojen tarkistaminen on elintärkeää. Niiden tarkistus maksaa Vuokranantajien jäsenille 12 euroa ja Asiakastiedon kautta 30 euroa. Teki sen kumpaa reittiä hyvänsä, kyseinen summa kannattaa maksaa, sillä vuokralainen, joka ei maksa vuokriaan, aiheuttaa paljon tuhoa. Hänet voi olla todella hankala myös saada pois asunnosta.

Vuokralaisten tarkistamiseen voi käyttää vuokranvälittäjiä, mutta koska tämä on ollut itselleni mielenkiintoinen harrastus ja intohimo, olen tietysti käyttänyt siihen aikaa. Yksi vuokraus ei vie kovin paljoa aikaa. Itse olen yleensä hoitanut sen yhden illan hommana. Sovin yhdelle päivälle vartin välein tapaamisia vuokralaisehdokkaiden kanssa, jotta pääsen jututtamaan heitä. Koska jos kaikki kymmenen tulevat käymään kerralla, ei haastavampia tilanteita ehkä kehtaa tai halua sanoa kaikkien kymmenen muun kuullen. Joten siis yksitellen tai maksimissaan kahden hengen ryhmissä kannattaa vuokralaisehdokkaat jututtaa ja hoitaa asia kuntoon itse.

Samalla on hyvä pyytää myös henkilötunnus ja sanoa, että kuten ilmoituksessa on mainittu, luottotiedot tarkistetaan. Suomalaiset suostuvat siihen helposti, he ymmärtävät, että se kuuluu prosessiin ja vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotiedot. Se pienentää riskiä huomattavasti. Kysyn myös aina samalla, miksi vuokralainen on muuttamassa, koska yleensä ihmisillä pitäisi olla siihen jokin järkevä syy. Jos vastaus on sellainen, että haluaa muuttaa pois kaverin sohvalta, tilanne ei välttämättä ole aivan paras ja haiskahtaa hieman siltä, että jokin on vähän huonosti. Strategia voi olla toisenlainenkin. Tämä on ollut minun ja Hikipään Ilkan strategia vuosien ajan.

 

Lataa maksuton oppaamme ja opi 9 asuntosijoittamiseen liittyvää riskiä!

Keräsimme MAKSUTTOMAAN oppaaseen 9 yleisintä riskiä asuntosijoittamiseen liittyen, joihin jokaisen asuntosijoittajan on varauduttava!

Lukemalla oppaan…

  • Opit asuntosijoittamisen 9 riskiä.
  • Kun tiedostat nämä riskit, voit varautua niihin.
  • Kehität osaamistasi asuntosijoittajana.
    …ja paljon muuta!

 

 

 

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

 

 

 

P.S. Lataa maksuton opas ja vältä asuntosijoittamisen riskit: Asuntosijoittamisen 9 riskiä, joihin jokaisen asuntosijoittajan on varauduttava.

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Mitä eroa on rahastolla ja suoralla asuntosijoituksella?