Kriittisen tärkeä asia bisneksen onnistumisen kannalta

Bisneksessä on monta tärkeää asiaa, mutta yksi on ylitse muiden. Ilman tämän asian tiedostamista ja seuraamista bisneksen onnistuminen on vaakalaudalla. Tiedätkö mitä asiaa tarkoitan? No, tässä se tulee…

Kriittisen tärkeä asia bisneksen onnistumisen kannalta on omien numeroiden tunteminen.

Jotta pystyt johtamaan liiketoimintaa, vaikka se olisi yhden henkilön firman, sinun täytyy jollain tavalla mitata sitä. Liiketoimintaa mitataan numeroilla. Jos et näe tai ymmärrä bisneksesi numeroita niin joudut tekemään kaikki päätökset fiiliksellä. Miten veikkaat siinä käyvän? Riippuu fiiliksestä…

Jos aiot rakentaa bisnekseesi jonkinlaisen systeemin ja prosessin ja optimoida sitä, niin sitä täytyy pystyä mittaamaan. Jotta voit muuttaa käyttäytymistä ja parantaa toimintaa, täytyy seurata miten asiat etenevät. Jos bisneksessä päätökset tehdään siten, että “viime viikolla oli tällainen fiilis ja tehtiin tällaisia juttuja” eikä tiedetä yhtään mihin päätökset vaikuttavat, seuraavalla viikolla fiilis on jälleen eri ja tehdään päätökset sen pohjalta. Vuoden päästä katsellaan, että mitähän tästä mahtoi tulla. Mitä veikkaat mitä mahtoi tulla? Konkurssi. Sitä varten tarvitsemme jonkinlaisen tulostaulun mitä liiketoiminnassa seurataan.

Liiketoiminnan tulostaulu

Tulostaulu on olemassa kahdesta syystä:

  1. Näet numerot (optiikkapuoli) ja
  2. Voit luoda strategian numeroiden perusteella.

Jääkiekkomatsissa on keskellä vastaavanlainen tulostaulu, josta näkee onko jäähyjä menossa, mikä on pistetilanne, monennessako erässä mennään ja niin edelleen. Tulostaulusta pystyy aika hyvin katsomaan mikä pelitilanne on. Sen perusteella pitäisi tehdä strategisia valintoja. Luoda suunnitelma mikä mahdollistaa esteen voittamisen. Optiikkapuolelta nähdään missä ongelmat ovat.

Kirjanpito tai itseasiassa tämä tulostaulu kertoo tarvittavat numerot bisneksessäsi, kyse on vain siitä, että näetkö ne ja ymmärrätkö niitä. Jos kirjanpidon ymmärtäminen takaisi menestymisen liiketoiminnassa tai vaurastumisen sehän tarkoittaisi sitä, että kaikkien kirjanpitäjien tulisi olla rikkaita, niin ei kuitenkaan taida olla.

Mielestäni suurin ongelma näissä numeroissa on se, että minkä takia suomalaiset yrittäjät tekevät kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, koska verottaja vaatii, eli koska on pakko. Kirjanpitoa kuitenkin tulisi pitää, jotta nähtäisiin missä tilanteessa ollaan. Mitä kannattaa tehdä, mitä kannattaa tehdä enemmän, mitä kannattaa tehdä vähemmän ja mitä ei kannata tehdä missään tapauksessa.

Mitä sitten kannattaa seurata?

Kirjanpitoraportit eivät itsessään kerro juuri mitään. Ensinnäkin siitä syystä, että ne toimitetaan verottajia varten eikä yrityksen johtoa varten. Juttele oman kirjanpitäjäsi kanssa ja kerro mitä numeroita haluat bisneksestäsi nähdä. Yleensä kun kirjanpitäjältä tulee kuukausittain tehtävä ajo niin siellä on tulos ja tase erittelyssä rivejä, joissa kerrotaan mihin rahaa on mennyt tai mistä rahaa tulee. Onko ne kaikki rivit yhtä tärkeitä? Ei. Voisiko kirjanpitäjä kohtuu näppärästi sillä kirjanpito-ohjelmalla tehdä sellaisen raportin niistä numeroista, joista te olet kiinnostunut? Kyllä. Bisneksessäsi saattaa olla jotain kriittisiä numeroita, joita haluat seurata. Kun kirjanpitäjä lähettää jonkin raportin, joka on pelkkää hepreaa, sinulla on vähän kuin aarrekartta käsissä josta puuttuu se x.

Mieti mitkä ovat kriittisen tärkeät driverit omassa bisneksessäsi ja fokusoi niihin. Silloin kun katsot ja mittaat niitä, niin tiimisi alkaa katsoa ja mitata samoja asioita. Kun mittaat tuloksia, voit muuttaa toimintaa, sitten taas mittaat tuloksia, ja voit muuttaa toimintaa. Pikkuhiljaa tämän loputtoman loopin avulla saat kehitettyä liiketoimintaasi uudelle tasolle.

Tarkista nyt samantien miltä oman liiketoimintasi numerot näyttävät. Jos ne ovat täyttä hepreaa, käänny kirjanpitäjäsi puoleen ja pyydä bisneksesi kannalta oleellisimmat numerot.

 

Jos haluat saada lisää vinkkejä bisnekseesi, suosittelen tutustumaan Bisnesilta™-valmennukseemme. Valmennuksessa käymme läpi yrittäjyyden kriittisen tärkeät perusteet, jotka jokaisen yrittäjän tulee tiedostaa matkallaan.

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täältä ››

 

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

.

.

.

.

 

 

 

 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Haluatko onnistua bisneksessä? Lähde liikkeelle tästä!