Yrittäjä! Älä unohda markkinointia

Kun yrittäjiltä kysytään, missä bisneksessä he ovat, minulla on tähän toisenlainen lähestymistapa kuin useimmilla. Mielestäni kaikki yrittäjät ovat markkinointibisneksessä. Teette mitä tahansa, yrittäjän tärkein tehtävä on markkinointi. Jos asiakas ei tiedä, mitä teiltä saa, tai ei edes tiedä teidän olemassa olevasta bisneksestä, touhu voi jäädä hieman ohueksi.

Miksi markkinointi on tärkeää?

Toivon myös, ettet pidä tuotettasi kaikkein tärkeimpänä asiana liiketoiminnassa. Ai miksi? Kuvittele hetki, että sinulla on tärkeä päivä ja haluat viedä sukulaisesi, perheesi ja ystäväsi juhlimaan johonkin ravintolaan. Tuliko ensimmäisenä mieleen viedä heidät McDonald’siin? Kyseinen ketju on kuitenkin tehnyt eniten rahaa maailmassa ravintolabisneksessä.

Markkinointiin on siis hyvä laittaa resursseja ja sen tekemisestä tulisi olla kiinnostunut. Tyypillisesti markkinointi on kuitenkin sellainen asia, mitä tehdään yleensä viimeisenä. Suomessa yrittäjillä on ennemmin tuotekehitysfetissi. Tuotteita kehitetään, hierotaan ja parannetaan tappiin saakka ja vasta täydellisen tuotteen kanssa halutaan mennä markkinoille. Kehittelyyn on saattanut kulua vuosia ja suuria summia rahaa. Entä jos tuotteessa onkin jokin ratkaiseva ajatusvirhe tai virheellinen ongelma, kun tarjoat sitä ensimmäisen kerran asiakkaille?

Tuotekehitysfetissin ongelma

Kaverit päättivät kerran tehdä maatuvan luomuversion savikiekoista, joita käytetään ammuntaan. Tavallinen kiekko on nimittäin ongelmajätettä. Tästä ekokiekosta tehtiin koe-erä, haettiin rahoitusta ja patenttia sekä sitä kehitettiin vuosikaudet ennen siirtoa markkinoille. Kun tuote saatiin markkinoille, kävi ilmi, että kiekot hajosivat pölynä ilmaan jo liipaisussa. Kehittäjät päätyivät takaisin piirustuspöydän ääreen, jossa selvisi valmistuksessa käytetyn saven olevan erilaista, kuin alkuperäisessä erässä. Lopputulos oli, että pellosta otetusta savesta ei voida valmistaa savikiekkoja normaalisti.

Ota asiakas mukaan tuotekehitykseen

Liiketoiminnassa asiakas kannattaa ottaa mahdollisimman äkkiä mukaan tuotekehitykseen – kysyä heidän mielipidettään ja testata tuotetta heidän kanssaan heti. Tuote voidaan myös myydä ensin ja valmistaa vasta sitten, jos joku sitä haluaa ostaa. Kiinalaisia vessanpönttöjä ei kannata rahdata varastoon, ennen kuin tietää jonkun haluavan ostaa niitä. Tämä on prosessi, jossa joka tapauksessa kompastelee – eli kannattaa kaatua mahdollisimman äkkiä ja pienesti. Pyri myös aina kaatumaan eteenpäin. Tällöin noustessasi olet jo ropan matkaa edellä.

Monesti markkinointiin ei käytetä rahaa taikka aikaa, vaan askarrellaan tuotteen ja tuotekehityksen kanssa. Markkinoinnin tehtävä on kuitenkin helpottaa myyntiä. Silloin kun markkinointi on tehty oikein, myynnin tarve pienenee huomattavasti.

Robert Kiyosaki on kertonut hyvän esimerkkitarinan aiheesta. He aikoivat myydä kolmeen osaan taitettavia nylonlompakoita bändien logoilla ja nimillä. He aloittivat markkinoinnin, eivätkä myyneet yhtäkään lompakkoa. Tovin päästä he jo miettivät, ettei kyseinen yritys ehkä ollutkaan sen hetken juttu ja päättivät viedä varastossa olleet lompakot lähialueen festareille, vaikka ilmaiseksi jaettavaksi. Festareilla heti ensimmäisten lompakoiden päätyessä esille, asiakas pysähtyy huikkaamaan: ”Täältä niitä saa.” Markkinointia oli tehty niin innoissaan, että oli unohdettu ilmoittaa, mistä tuotteita saa. Ei puhelinnumeroa, ei paikkaa, ei osoitetta, eikä saatavilla kaupoista. Myivät kaikki lompakkonsa pois siltä seisomalta.

Opi kolmessa tunnissa kaikki se mitä jokaisen aloittavan yrittäjän pitäisi tietää!

Varmista paikkasi Bisnesiltaan™ nyt ››

Haluaisitko oppia selkeällä suomen kielellä yrittäjyyden perusteet ja saada vastaukset yleisimpiin yrittäjän mieltä askarruttaviin kysymyksiin tiivistetysti yhdessä paketissa? Niin mekin olisimme halunneet, kun perustimme Valmennusyhtiö Varapuun reilut 10 vuotta sitten.

Tästä syystä järjestämme uudistetun Business-iltakiertueen, jonka aikana käymme läpi yrittäjyyden keskeisimmät asiat yrittäjän näkökulmasta selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa! Yrittäjyydestä tulee huomattavasti yksinkertaisempaa, kun tiedät mitä olet tekemässä ja mihin kannattaa keskittyä…

Business-illassa käymme läpi muun muassa…

  • Mikä on sinulle sopivin yritysmuoto.
  • Mitä eroa on työntekijän, yrittäjän ja sijoittajan ajatusmaailmalla.
  • Mitkä ovat menestyvän liiketoiminnan kulmakivet.
  • Mitä tarkoittaa olla itse itsensä pomo.
  • Mitä aloittavan yrittäjän kannattaa tehdä ja mihin käyttää aikaa.
  • Mitkä ovat yrittämisen yleisimmät kompastuskivet ja miten välttää ne.
  • Liiketoiminnan luvut – kannattaako kirjanpito tehdä itse? Miten hyödyntää verotuksen tulorajoja? Jne…

Tässä valmennuksessa puhutaan verotuksesta ja kirjanpidosta nimenomaan yrittäjän vinkkelistä selkokielellä. Voisiko olla niin, että yrittäjyydestä kannattaisi oppia yrittäjiltä..?

Varmista paikkasi Bisnesiltaan™ täältä ››

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

Varmista paikkasi Bisnesiltaan™ nyt ja tule poimimaan parhaat vinkit yrittäjille!

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Missä sinulla on fokus liiketoiminnassasi?
Bisneksen ydintarkoitus ei pitäisi olla isoksi kasvaminen, vaan rikkaaksi tuleminen – sen takia sitä tehdään, eikö vain?