5 askelta raaka-aine sijoittamisen aloittamiseen

Kun oma talous on kunnossa, on mahdollista sijoittaa jonnekin. Mihin sitten sijoittaa? Valittavanasi on useita eri omaisuuslajeja. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin raaka-aineisiin omaisuuslajina ja siihen, kuinka pääset alkuun raaka-aine sijoittamisessa.

5 askelta raaka-aine sijoittamisen aloittamiseen

Askel 1: Tee suunnitelma

Aivan ensimmäiseksi tulee olla suunnitelma siitä mitä raaka-ainetta, mistä kategoriasta, mitkä on ne raaka-aineet jotka kiinnostaa. Ihan samalla tavalla kun kouluaineissa, kannattaa valita niitä aineita jotka kiinnostaa. Esimerkiksi marijuanaa voi ostaa raaka-aineena pörssistä. Siinä ei taida sisältyä toimitusta, se on kuin uraani, sitäkään ei taida tulla kotiin asti.

Kannattaa katsoa sellaisia raaka-aineita joita on mielenkiintoista selvittää. Ymmärrän että kaikki eivät ole niin fanaattisia kuin esimerkiksi Ilkka Hikipää, jota kiinnostaa lähtökohtaisesti kaikki jos kyse on raaka-aineista. Hän jaksaa aika kauan istua googlen äärellä ja selvitellä niitä asioita. Mutta meille lyhytpinnaisille kannattaa valita pari joita alkaa selvittää. Kun löytää hyviä ja niihin on tutustunut, on siitä helpompi jatkaa eteenpäin.

Kun suunnitelma on selvä, valitse millä tuotteella ja millä strategialla sijoitat. Menetkö kaivosyhtiöiden kautta, ostatko fyysisenä vai ETF:n kautta…? Mikä olisi paras, loogisin ja ymmärrettävin tapa juuri sinulle.

Askel 2: Luo omat pelisääntösi

Kun sinulla on strategia, tulee siihen liittyä jonkinlaiset pelisäännöt. Jos vaikka kymmenestä diilistä seitsemän onnistuu ja kolme menee vinoon. Niin kauan kun voitat enemmän kuin häviät, salkun kokosi kasvaa. Varsinkin jos strategia ja stopparit sun muut on viritetty niin että silloin kun voitat, voitat vaikka nelinkertaisesti ja kun häviät, niin häviät vain 10%.

Jos häviät kolme kertaa 10% ja voitat seitsemän kertaa tuplana rahasi. Silloinhan sitä voi jatkaa maailman tappiin. Välillä tulee turpaa, välillä voittaa. Silloin niihin numeroihin mitä siellä kaupankäynti alustalla on kannattaa suhtautua vain numeroina. Unohtaa sen euromerkin sieltä lopusta pois. Siksi traderit puhuu pisteistä.

Askel 3: Pidä sijoituspäiväkirjaa

Kun on pelisäännöt, niitä tulee noudattaa. Kirjoita jonkinlaista sijoituspäiväkirjaa jos teet sijoituksia. Mitä ostitte, mihin hintaan ostitte, mihin laitoitte stopparin, miksi laitoitte sen juuri siihen. Sitten kun aikanaan suljet sen position tai stoppari heittää sinut pihalle sieltä, kaiva muistiinpanot ja mieti mitä tässä oikein tapahtui.

Yritä löytää sen mikä siinä meni hyvin ja mikä huonosti. Esimerkiksi joskus kun huomaa että markkina käykin jossain hassussa asennossa ja huomaat että rikoit omia pelisääntöjä, niin kaikki käy paljon nopeammin. Ei tee montaa kertaa samaa virhettä.

Askel 4: Tunnista syklejä

Kun joku sen kerran avaa että mitä sieltä tulisi löytää, alkaa nuo käyrät oikeasti juttelemaan teille. Alatte löytää että okei tämä on nouseva käyrä, tämä on laskeva käyrä, tämä sahaa vain eteenpäin ja täältä löytyy kaikkea. Sijoittamisessa kaupankäyntikulut ja verot on tietysti huomioitava. Olen sitä mieltä että kannattaa tehdä ennemmin enemmän rahaa kuin vähemmän. Kun katsomme osakeindeksejä, sieltä löytyy helpommin tällaiset kuviot. Hyvin monessa asiassa maalaisjärjen käyttö tekee asiaa. Kunhan edes oppisi tunnistamaan sen nousutrendin ja laskutrendin.

Minulla on hyvä vinkki teille. Katsokaa suunnilleen 10 vuoden mittainen käyrä. Katsokaa mistä löytyy ne 2 ensimmäistä lower highs ja lower lows. Sitä aikaväliä tulee katsoa, millä aikavälillä sijoittaa. Jos sijoitat päivittäin, katso day charttia. Jos sijoitat viikottain niin katsot week charttia ja niin eteenpäin.

Askel 5: Vie oppimasi käytäntöön

Oletko oppinut jotain uutta? Aiotko viedä näitä asioita käytäntöön? Vietkö näitä käytäntöön? Monesti hyvät asiat jäävät aikomuksen tasolle, älä jätä tätä! Kannattaa katsoa että kaikki trendit ovat menossa samaan suuntaan, se kertoo siitä että todennäköisesti olisit oikeassa.

Tutustu tarkemmin raaka-aineisiin Vaurastumisen Reseptit -kirjan avulla!

Jos haluat oppia lisää sijoittamisesta ja raaka-aineista omaisuuslajina, tutustu ja tilaa Ilkka Hikipään ja allekirjoittaneen Vaurastumisen reseptit -kirja nyt erikoishintaan 32€ (norm. 38€)! Tilaa omasi täältä ››

Tilaa Vaurastumisen Reseptit täältä ››

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

P.S. Vaurastumisen Reseptit -kirja nyt vain 32€ (ovh. 38€)! Tutustu ja tilaa ››

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miten 73-vuotias eläkeläinen nosti tulojaan jopa 1500 euroa kuukaudessa?