Mihin sijoittaa osakemarkkinoilla? Löydä vastaus näiden 3 askeleen avulla!
Osakemarkkinoilla toimiessa on tärkeä tarkastella ostettavaa kohdetta eri näkökulmista ennen ostopäätöksen tekoa. Tässä blogitekstissä opit kolme eri tasoa, joiden kautta voit analysoida ostettavaa kohdetta.
 


Analysoi ostettavaa näiden kolmen tason kautta:


1. Markkina

Ihan aluksi kannattaa tutustua ja tutkia markkinaa, johon on sijoittamassa. Jos olet sijoittamassa esimerkiksi Suomen osakemarkkinoilla, tarkastele Suomen osakemarkkinoita. 

Tutki esimerkiksi koko Helsingin pörssiä: onko kurssi menossa ylös vai alas? Tarkastele pitkää käyrää. Ovatko hinnat halpoja vai kalliita? Ovatko ne nousseet vai laskeneet pitkällä aikavälillä? 

Askel 1:
Tee havaintoja markkinasta ja pohdi, mitä voit päätellä löytämiesi havaintojen perusteella.

2. Sektori

Jos aiot sijoittaa tietylle toimialalle, kuten esimerkiksi teollisuuteen tai palveluihin, täytyy tarkastella sektoreita. Sektori on pienempi siivu toimialasta. Katso ensin mitä toimialalla tapahtuu. Mitä sijoittajat tekevät tai mistä sektorista raha virtaa toiseen sektoriin? 

Kun markkinassa on käynnissä jokin isompi trendi – esimerkiksi koko Suomen osakemarkkina tekee nousun ja lähtee sitten taittumaan – eri sektorit nousevat eri aikoina, koska bisnes etenee aina jollain tavalla

Esimerkiksi rakennuspuolella uudisasunnon aikajanalla asiat etenevät seuraavasti: ensin rakennuttaja, joka rakentaa talon, sitten pankki joka lainaa rahaa, sitten materiaalin toimittaja joka toimittaa materiaalit, sitten henkilöstöfirma joka vuokraa työntekijät ja niin edelleen. Näin sektorit nousevat eri järjestyksessä. 

Askel 2:
Tutustu toimialojen sektoreihin sekä niiden toimintajärjestykseen.

3. Osake

Älä yritä löytää markkinoilta yhtä villiä korttia, vaan etsi sellainen, jolla on jokin ennustettavuus. Trendit ovat kavereitamme, koska ne näyttävät, että markkina menee ylöspäin. 

Tämän jälkeen täytyy katsoa, että tietty sektori on menossa ylös ja vasta sitten harkita, mikä olisi siitä hyvä osake. Kun löydät hyvän osakkeen, mutta markkinat ovat menossa alaspäin – mitä tehdä? 

Jos markkina menee eri suuntaan, on fiksumpaa toimia markkinan suuntaisesti.
Markkina tekee aaltoliikettä edestakaisin ja kurssilla on kaksi suuntaa: joko hinnat menevät ylös tai alas. Käyrän kaava, ja miten se liikkuu tai tekee aaltoliikettä, kertoo meille aina jotain tämän hetken tilanteesta, vaikka lopulta tulevaisuuden ennustaminen on aina vain arvaus. 

Askel 3:
Tutki osaketarjontaa ja etsi ennustettavaa osaketta, älä villiä korttia. Ennen kuin sijoitat osakemarkkinoille, suosittelen lämpimästi käymään nämä kolme askelta läpi perinpohjaisesti. Kun kotiläksyt tekee huolella, sijoittamisen riski pienenee huomattavasti.  
 
Jos haluat oppia lisää menestyksekkäästä sijoittamisesta, osallistu Aloittavan Sijoittajan -selviytymiskurssille! 
Sijoitusterveisin, Mikko Sjögren 
Valmennusyhtiö 
Varapuun perustaja 
ja päävalmentaja, 
sijoittaja ja kirjailija  
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
2 yleisimmistä virheistä rahan kanssa