Mitä ostaa lahjaksi valmistuvalle nuorelle?

Poikkeustilanteesta huolimatta tänäkin keväänä tuhannet nuoret päättävät opintonsa. Voi olla, ettei valmistujaisjuhlia saa järjestettyä suunnitelmien mukaisesti, mutta valmistuvaa voi silti muistaa lahjalla. Mitä sitten ostaa nuorelle tai nuorelle aikuiselle valmistujaislahjaksi?

Kun nuori aikuinen valmistuu koulusta ja suuntaa innoissaan kohti itsenäisen elämän aloittamista, on monia taitoja ja asioita, joita hän tulee oppimaan matkansa varrella. Kaikkea kun ei opetettu valmiiksi koulussa. Yksi kenties tärkeimmistä taidoista, jota itsenäinen elämä vaatii, on ymmärrys henkilökohtaisesta taloudesta.

Kenen vastuulla nuoren raha-asiat ovat?

Ei ole itsestäänselvyys, että rahataidot ovat hallussa koulusta valmistuessa. Rahataitoja opetetaan edelleenkin varsin vähän kouluissa, joten suuri osa nuoren rahataidoista mallinnetaan ympärillä olevilta ihmisiltä. Oppia otetaan niin omilta vanhemmilta, kavereilta kuin tuntemattomilta median välityksellä.

Tutkimuksista on havaittavissa, että jopa tuhansilla nuorilla on maksuhäiriömerkintöjä. Vaikka kyseessä oleva summa ei olisi suuri, se voi vuosien varrella kasvaa järisyttäväksi. Toisaalta vaikka summan saisi kuitattua, maksuhäiriömerkintä pysyy pitkän aikaa. Se voi tulevaisuudessa aiheuttaa nuorelle haasteita esimerkiksi luottoa tai lainaa hakiessa tai vaikkapa asuntoa vuokratessa.

Maksuhäiriömerkinnän välttäminen on loppujen lopuksi yksinkertaista: riittää, että laskut maksaa ajallaan. Edes perinnässä oleva maksu ei automaattisesti tarkoita luottotietojen menetystä. Jos laskujaan ei syystä tai toisesta pysty maksamaan, asiaa ei missään nimessä kannata lakaista maton alle ja odottaa luottotietojen menetystä. Hyvä idea sen sijaan on ottaa yhteyttä velkojiin ja sopia uudesta maksujärjestelystä. Jos velkoja on paljon, Takuu Säätiön puoleen kääntyminen voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Jokainen täysi-ikäinen on loppujen lopuksi vastuussa itsestään ja omista raha-asioistaan, myös vastavalmistunut. Vaikka vanhempana tuntuisi, että tietää paremmin, kuinka täysi-ikäisen nuoren tulisi rahojaan käyttää, päätös on hänen. Se mitä voimme tehdä, on näyttää omalla esimerkillämme mallia ja parempia rahankäyttötapoja.

Miksi raha-asioiden opiskelu on tärkeää aloittaa nyt?

Nuorena on monia rahankäytön kohteita ja monesti raha ei tunnu riittävän kaikkeen mitä haluaisi. On kuitenkin tärkeää, että nuorille opetetaan rahataitoja tulojen suuruudesta huolimatta. Syy löytyy yksinkertaisesti siitä, että sijoittajan parhaat kaverit ovat: aika, raha ja korkoa korolle -kasvu. Olennaisin tässä kohdassa on aika. Mitä varhaisemmassa vaiheessa oivaltaa rahapelin säännöt ja pelaa niiden mukaisesti, sen enemmän saa hyötyä korkoa korolle -ilmiön tuomasta kasvusta.

Jos olisi olemassa aikakone, hyppäisin siihen epäröimättä ja etsisin käsiini 20-vuotiaan itseni. Vääntäisin rahaan liittyvät opit nuorelle versiolle itsestäni niin perinpohjaisesti ja niin kauan, kunnes hän ymmärtäisi laittaa ne käytäntöön. Koska aikakonetta ei ole olemassa, paras asia, jota voimme tehdä nyt on aloittaa ja näyttää omalla esimerkillämme jälkikasvullemme parempia tapoja käyttää rahaa.

Miten nuoren saisi kiinnostumaan rahataitojen opiskelusta?

“Se vain tuijottaa puhelimen ruutua…” “Ei sitä kiinnosta mikään…” Kuulostaako tutulta? Nuoret elävät hyvin toisenlaista aikakautta kuin missä itse vartuimme. Siksi on enemmän kuin ymmärrettävää, että nuoren ja aikuisen maailmankuvat eroavat merkittävästi toisistaan. Miten nuoren sitten saisi kiinnostumaan rahataitojen opiskelusta?

Poikkeustilanteesta johtuen nuoret ovat entistä enemmän siirtyneet etäopiskeluun ja tottuneet käyttämään puhelimia ja tietokoneita apuna opiskeluissaan. Mitä jos sen sijaan, että yrittäisit taistella tätä nykyistä opiskelumuotoa vastaan, antaisit sille mahdollisuuden… Netistä löytyy mieletön määrä materiaalia. Aina kissavideoista lääketieteellisiin tutkimuksiin. Mitä jos antaisit nuorelle lahjan, jonka avulla hän voisi verkon välityksellä kehittää omia rahataitojaan?

Suosittu Rahailta™ on ensiaskel kohti henkilökohtaisen talouden ymmärrystä!

Olemme järjestäneet suosittua Rahailta-valmennusta jo useiden vuosien ajan. Rahaillassa käymme perinpohjaisesti läpi rahan tarinaa, opit mitä raha on ja mistä se tulee. Opit lisäksi mitä tarkoittaa mieliimme painettu rahatarina™ ja kuinka sitä voisi päivittää vaurautta edistäväksi.

Rahailta on kolmen tunnin mittainen iltavalmennus omien rahataitojen päivittämiseksi, joka on saatavilla myös verkkokurssina. Valmennuksen aikana opit muun muassa:

  • Mistä raha tulee (ja miten se päätyy taskuusi)
  • Miten voit kääntää talouden nykyiset ja tulevat kriisit eduksesi
  • Mihin Euron arvo perustuu ja mikä on Euron tulevaisuus
  • Ymmärrät pankkiirien ajatuksia paremmin, että tiedät miten toimia heidän kanssaan
  • Rahan manageroinnin salaisuuden, jonka vain rikkaat ja vaurastuvat tietävät

Suosituksemme:

Tilaa Rahailta-verkkokurssi itsellesi tai lahjaksi nuorelle. Liput Rahailta-valmennukseen ovat 12 kuukautta voimassa ostohetkestä. Suosittelemme, että otat nuoren mukaasi Rahailta-valmennukseen paikan päälle. Näin saatte yhdessä opiskella ja kehittää rahataitojanne!

Anna nuorelle lahjaksi mahdollisuus omien rahataitojensa kehittämiseen. Se on taito, joka on kannattava läpi elämän. Vaikka nuori ei osaisi arvostaa lahjaa nyt, takaan, että hän tulee kiittämään sinua siitä myöhemmin.

Katso ajankohdat ja varmista paikkasi Rahaillassa!

Nähdään Rahaillassa!

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

 

Rahailta

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
3 nopeaa ja helppoa tapaa tehdä rahaa!