Mitä sinun tulee tietää Kassavirtakaaviosta vaurastuaksesi
Vaurastuaksesi sinun on kriittistä tietää, missä asennossa taloutesi on tällä hetkellä. Sitä helpottamaan on olemassa loistava työkalu, Robert Kiyosakin yleistämä Kassavirtakaavio. Sen avulla pystyt helposti tarkastelemaan mitä omassa taloudessasi tapahtuu, ja mitkä valinnat vaurastuttavat tai köyhdyttävät meitä.


Kassavirtakaavio​

Kun tiedät, millaiset tulot, menot vastuut ja varat sinulla on, tiedät sijaintisi kartalla. Vain tietämällä nykyisen sijaintisi, voit rakentaa suunnitelman kohti omaa tavoitettasi.

Aiemmassa kirjoituksessa kävimme läpi kolme erilaista tapaa käyttää rahaa, ne kaikki voidaan havainnollistaa kassavirtakaavion avulla. Kassavirtakaavio paljastaa yhden seikan, jota vauraat tekevät täysin eri tavalla, kuin valtaosa väestöstä. Sitä ennen kerron, miten kassavirtakaavio toimii. 

Kassavirtakaavio selitettynä yksinkertaisestiKassavirtakaavio Tunne Taloutesi kirjasta kuva

Kaavion yläosassa ovat tulot ja menot. Ne kertovat, paljonko rahaa talouteesi tulee sisään ja paljonko lähtee ulos. Kyseessä on siis kuukausittaisen kassavirtasi muodostama henkilökohtainen tuloksesi. Vaurastumisen kannalta on välttämätöntä, että tulos on positiivinen.

Kaavion alaosassa on tase. Tämä tase-osuus on monelle hankala hahmottaa. Tutummin näitä alakerran kahta osa-aluetta voisi kutsua yhteisellä nimellä omaisuus.

Ihmisiltä jää kuitenkin usein huomaamatta, että varojen ja vastuiden välissä on seinä, joka jakaa omaisuuden kahtia. 

Mikä on varojen ja vastuiden ero?

Jako seinän molemmin puolin toimii sillä periaatteella, että vastuista aiheutuu kuluja ja varoista taas tuloja.

Esimerkiksi oma asunto, se jossa itse asuu, sijoitetaan yleensä virheellisesti varojen puolelle. Se on kuitenkin vastuu, sillä se aiheuttaa kuluja. Niitä ovat esimerkiksi sähkölaskut, vastikkeet, remonttikulut ja vuokrat tai lainanlyhennykset. Eikä sovi unohtaa sitä kummaa tosiasiaa, että keittiöön tarvitaan joka kevät uudet verhot, toisinaan myös verhoihin sopiva keittiö.

Yleisesti jaon voi tehdä niin, että mukavat asiat, eli lifestyle, ovat vastuita. Lifestyleen voivat kuulua asunnon lisäksi vaikkapa kesämökki, vene, auto ja moottoripyörä – kaikki mukavia, mutta kuluja tuottavia asioita.

Varat eli sijoitukset ovat puolestaan sellaista omaisuutta, joka kasvattaa tuloja. Sijoittaa voi kahdella tapaa:

 1. Kassavirtaan tai
 2. Arvonnousuun

Kassavirralla tarkoitetaan tuloa, jota saa tasaisesti aina uudelleen. Jos sinulla on kanala, josta myyt munia, saat niistä jatkuvaa kassavirtaa. Jos taas kasvatat kanat mahdollisimman suuriksi ja myyt lihoiksi, on kyseessä arvonnousu. Arvonnousun ongelma on, että sen voi hyödyntää vain kerran: samaa kanaa ei voi laittaa lihoiksi kahdesti.

Monet varat ovat kuitenkin sellaisia, että niistä saa sekä kassavirtaa että arvonnousua. Esimerkiksi hyvältä paikalta valittu sijoitusasunto kasvattaa arvoaan ja vuokrattuna sen vuokratuloista syntyy kuukausittain kassavirtaa. Sijoitusasunnon lisäksi varoja ovat vaikkapa rahastosäästöt, arvopaperimarkkinoilla tai raaka-aineissa olevat sijoitukset ja taide-esineet.

Mitä voit oppia Kassavirtakaaviosta?

Vauraat ihmiset keskittyvät ostamaan varoja. Keskiluokka keskittyy ostamaan vastuita. Millaisia tuloja kerryttäviä varoja ja menoja lisääviä vastuita sinulla on? Kuinka ne ovat jakautuneet, painuuko vaaka vastuiden puolelle vai oletko muistanut huomioida myös varat?

Jos haluat laskea tulosi, menosi, vastuusi ja varasi sekä ottaa oman taloutesi vihdoin haltuun, tule mukaan Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseen!

Vie Kassavirtakaavio käytäntöön ja ota oma taloutesi haltuun!

Suosittu Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennus koostuu kahdeksasta osiosta, joiden avulla otat oman taloutesi haltuusi. Valmennuksessa tehtävät konkreettiset harjoitukset auttavat sinua ymmärtämään taloutesi tilanteen ja aloittamaan matkan kohti vauraampaa tulevaisuutta.

Tämän kahden päivän valmennuksen aikana opetan sinulle tavan ajatella ja käsitellä rahaa joka kantaa loppuelämäsi ajan. Emme suosittele sinulle mitään sijoitusinstrumentteja tai jotain muuta outoa.

Opetan ainoastaan sellaisia strategioita, jotka on osoitettu toimivaksi isommalla joukolla ihmisiä. Kun alat hyödyntämään niitä, alat näkemään erilaisia vaihtoehtoja taloustilanteellesi: pääset eroon pikavipeistä tai luottokorttilaskuista, keräät itsellesi mukavan summan rahaa säästötilille, teet ensimmäisen sijoituksen tai ostat ensimmäisen sijoitusasunnon.

Tämä on sinulle helpoin vaihtoehto lähteä tekemään muutosta taloustilanteeseesi, jos haluat yksinkertaisen valmennuksen, jossa keskitytään vain olennaiseen!

Jos löydät itsesi alla olevista kuvauksista, tämä valmennus sopii sinulle!

 • Haluat, että laskut ei enää aiheuta stressin tunnetta ja pystyt maksamaan ne aina saman tien
 • Haluat oppia miten lähteä kerryttämään varallisuutta ja sijoittamaan
 • Haluat nukkua yösi hyvin, kun tiedät että taloutesi on hallinnassasi
 • Haluat kerryttää merkittävää varallisuutta ilman, että tarvitsee luopua arjen luksuksesta
 • Haluat turvata eläkepäiviä ilman, että sinun tarvitsee palata enää työelämään vaikka eläkeikä olisi jo lähellä!
 • Haluaisit tietää miten yrittäjänä voi viedä rahatilanteen turvatummaksi
 • Haluat, että sinulla on turvallinen määrä säästöjä
 • Ei enää luottokorttilaskuja, joista tulee paha mieli joka kerta
 • Haluat opettaa myös lapsillesi parempaa rahan käyttöä
 • Haluat voida keskittyä elämässäsi oikeasti tärkeisiin asioihin rahahuoliesi sijaan, kuten terveyteesi, ystäviisi, perheeseesi…

Haluamme valmennukseen mukaan ihmisiä, jotka haluavat tosissaan muutosta. Valmennuksen valmentajat ja osallistujat tukevat sinua, mikä auttaa oman muutoksesi kanssa. Silti sinulta tarvitaan halua, vaikka muutos tapahtuu rennosti ja kevyesti.

Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennuksessa et joudu opettelemaan mitään erikoista, käyttämään aikaa finanssijargonin selvittämiseen tai tekemään muuta turhaa. Opit ainoastaan todistetusti testattuja menetelmiä oman taloustilanteesi kohentamiseksi.

Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennusten aikataulut löydät Varapuun valmennuskalenterista. Katso itsellesi sopivin aika ja tule mukaan tekemään muutos omassa elämässäsi. Etkö löytänyt sopivaa ajankohtaa? – Ei hätää, valmennuksemme löytyvät myös verkkokursseina!

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseen!

Mikko Sjögren lavalla

 

Nähdään valmennuksessa!

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Mihin sijoittaa osakemarkkinoilla? Löydä vastaus näiden 3 askeleen avulla!
Osakemarkkinoilla toimiessa on tärkeä tarkastella ostettavaa kohdetta eri näkökulmista ennen ostopäätöksen tekoa. Tässä blogitekstissä opit kolme eri tasoa, joiden kautta voit analysoida ostettavaa kohdetta.