Miten aloittaa sijoittaminen?

Kun pohdit sijoittamisen aloittamista, on tärkeää päättää mistä aloittaa. Omaisuuslajeja ja eri sijoitusmuotoja on monia erilaisia: asunto- ja kiinteistösijoittaminen, arvopaperit, liiketoiminta sekä raaka-aineet ja arvometallit ovat näistä varmasti tunnetuimmat. Sijoittamisen alkutaipaleella on kuitenkin tärkeää, ettei hämmenny vaihtoehtojen määrästä vaan päättää mihin omaisuuslajiin lähtee ensimmäisenä tutustumaan ja kasvattaa siitä riittävästi näkemystä. Seuraavassa käyn läpi miten päättää mistä aloittaa ja kuinka kasvattaa omaa näkemystään.

Valitse mistä aloitat

Päätä mihin omaisuuslajeihin perehdyt ensiksi. Päätös kannattaa tehdä yksinkertaisesti siten, että käyt vaihtoehdot läpi ja mietit mikä kiinnostaa sinua eniten. On turha aloittaa sellaisesta, mikä ei kiinnosta, koska silloin harvoin jaksaa opiskella kyseistä aihetta. Kun olet valinnut itsellesi kiinnostavimman omaisuuslajin, aloita aiheeseen perehtyminen esimerkiksi kuuntelemalla kyseisen alan ammattilaisia. Kaikilla on aina neuvoja oman alansa suhteen ja jokaiseen omaisuuslajiin liittyy tiettyjä asioita, jotka täytyy ymmärtää.

Keskity aluksi yhteen omaisuuslajiin. Kun sijoittaminen sujuu ensimmäisen osa-alueen kanssa, niin voit siirtyä uuteen. Asuntosijoittamisen strategiat eivät päde muissa lajeissa. Pelisäännöt toimivat eri tavalla eri omaisuuslajeissa. Tässä osa ihmisistä menee metsään. Miten sijoitan arvopapereihin? Ne säännöt eivät päde asuntosijoittamiseen. Oletko joskus katsonut TV-ohjelmaa nimeltään Suuret Setelit? Ohjelmassa osallistujilla on aluksi 100 000 euroa. Heille annetaan kysymys, jossa on neljä vaihtoehtoa, joista kolme on väärää ja yksi oikea. Osallistuja voi panostaa kolmelle vastaukselle rahaa siinä suhteessa kuin haluaa. Kaikki väärät vastaukset vievät rahaa pois.

Esimerkiksi: Onko poliisiauton pysäytysvalo punainen, sininen, keltainen vai jokin muu? Pariskunta päätti laittaa 80% rahoista siniselle. Varma tappio. Jos veikkaat kaikkia muita kuin punaista, niin häviät rahasi. Ei voi tietää onko poliisit vaihtaneet juuri väriä, mutta tuskin.

Päätä siis aluksi mihin omaisuuslajiin lähdet tutustumaan ja kehitä pikkuhiljaa näkemystäsi siitä.

Miten näkemystä voi kehittää?

Näkemys on aina arvaus. Joka tapauksessa joudutaan arvaamaan. Mitä paremmat työkalut sinulla on, sitä paremman arvauksen pystyt todennäköisesti tekemään. Tiedolla ja taidolla on merkitystä. Älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä. Opettele ensin. Suurin syy miksi sijoitukset menevät pieleen on juuri tietämättömyys.

Suurin syy miksi sijoitukset menevät pieleen on tietämättömyys.

Lainaa jonkun muun näkemystä, jos sinulla ei sitä ole. Ota selvää viisi kovinta kaveria omaisuuslajista, johon olet sijoittamassa. Etsi kirjoja, kursseja ja seminaareja aiheesta. Ketä kannattaisi seurata? Muista, että kaikki puhuvat eri asioita, mutta kannattaa kuunnella niitä, ketkä asiasta tietävät. Ne joilla on hyvä näkemys, heillä on hyvä silmä siihen, mitä saattaa tapahtua. Kun tulee esimerkiksi uusi toimiala niin harvalla on näkemystä siihen, mutta silti joku jotenkin osaa ottaa siihen kantaa.

Ennen kuin sijoitat…

  1. Valitse omaisuuslaji, joka kiinnostaa sinua eniten.
    Pohdi mikä omaisuuslaji kiinnostaa sinua eniten. Mikä on sellainen aihe, jota jaksat opiskella eikä into lopahda heti alkumetreillä?
  2. Kehitä näkemystäsi omaisuuslajista.
    Tutustu omaisuuslajiin huolellisesti ja kehitä näkemystäsi siitä esimerkiksi lukemalla, kuuntelemalla alan asiantuntijoita tai osallistumalla kyseisen aihepiirin valmennuksiin.

Lisää vinkkejä sijoittamiseen ja rahankäyttöön

Haluatko kuulla lisää vinkkejä sijoittamiseen ja rahankäyttöön liittyen? Liity veloituksetta uutiskirjelistallemme niin lähetämme sinulle heti vinkkejä rahankäyttöön liittyen! Saat uutiskirjeen kautta myös tiedon uusista blogiteksteistämme.

Liity uutiskirjelistallemme täältä ››

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miksi pitäisi vaurastua?