Säästäminen on hanurista!

Monessa kirjassa ja oppaassa suorastaan kehotetaan elämään niukasti nyt – kärvistelemään hernekeitolla ja kun pääset eläkkeelle, sitten sitä rahaa on. Sitten kyllä lähtee.

Puhutaan paljon säästämisestä. ”Säästä, säästä, säästä!” toitottavat monet neuvojat. Minun mielestäni säästäminen on aivan hanurista. Mielestäni rahaa pitää sijoittaa ja käyttää. Asioilla pitää vain olla oikeanlaiset mittasuhteet. Tässä säästämisessä on vähän samanlainen fiilis, kuin porkkana- ja vissydieetissä. Matka ei ole kovin mielenkiintoinen. Epäilen lisäksi, että jos eläkepäiviksi on säästänyt hirvittävällä vaivalla miljoonan, ei sitä raaski käyttää.

Minun mielestäni säästäminen on aivan hanurista. Mielestäni rahaa pitää sijoittaa ja käyttää.

Monenlaista säästämistä

Säästämistäkin on monenlaista. Minusta huvittavin tapa säästää on se, että ostaa mahdollisimman paljon. Tiedäthän, eli ostaa tarjouksista tavaraa ja kotiin tullessaan kysyy: ”Arvaa paljonko säästin?” Säästit verrattuna mihin? Siihen, että et olisi ostanut tarpeetonta vain sen takia, että se oli halpaa?

Toinen tapa säästää on kerätä jugurtti- ja viilipurkkeja pahan päivän varalle. Sitten voi mennä mustikkaan.

Vakavasti ottaen: osa rahasta pitää säästää, jotta olisi pahan päivän varalle puskuria. Lopulta kyse on tasapainosta. Rahaa pitää sijoittaa, jotta tulevaisuudessa olisi jotain, mitä kohti kulkea. Sijoittaminen pitää tehdä niin, että saa yönsä nukuttua. Rahaa pitää käyttää, jotta valveilla ollessa matkanteko pysyy siedettävänä.

Eurolla päivässä miljonääriksi

Oletko kenties yrittäjä? Pitääkö yrityksen tuottaa voittoa? Kyllä pitää. Kuinka paljon voittoa? Nollan ja sadan prosentin välillä? 10–20 % voittoa?

Mikäli et ole yrittäjä, minulla on sinulle uutisia. Me kaikki olemme yrittäjiä. Mikäli siis olet palkkatyössä, tavallaan laskutat työnantajaa tekemästäsi työstä. Tämä ei ole virallisesti yrittäjyyttä, mutta ajatellaan hetki niin. Kaksi tällaista tavallista keskituloista suomalaista henkilöä toimii yhdessä perheenä ja ”laskuttaa” ainoilta asiakkailtaan, eli työnantajiltaan, yhteensä noin 70– 80 000 € vuodessa. Tämä tulo menee Oy Virtasen Perhe Ab:lle.

Kun yrittäjä menee kotiin, jostain syystä hän ei enää mielläkään tätä Oy Virtasen Perhe Ab:tä voittoa tuottavaksi toiminnaksi. Kaikki rahat, jotka tulevat, voikin käyttää.

Lisäksi joulu vedetään Visalla ja helmikuussa viillellään ranteita, kun lasku tulee. Tästä tulee yli 100 % kulutus tuloihin nähden vuodessa.

Jos 35 000 euron vuosipalkka pilkotaan päiväannoksiksi, saadaan noin 85 € bruttona per päivä. Mikäli tästä pystyy pistämään euron päivässä sivuun, voi 84 eurolla vielä elää kuin ennenkin.

Kolmekymppisenä töihin ja 64-vuotiaana eläkkeelle. Aikaa on siis 34 vuotta. Mikäli laitamme tuon euron päivässä sivuun ja saamme sille 20 % vuosituottoa, paljonko on kasassa, kun jäämme eläkkeelle? Noin miljoona.

Mielenkiintoista tässä on se, että se on suurin piirtein sama summa, kuin tilin kautta kulkenut. 35 000 euron vuosipalkalla tilin kautta on kulkenut 34 vuoden aikana noin miljoona euroa. Tätä en ymmärrä: joku menee 30-vuotiaana töihin ja tilillä on 200 €. Ja kun jää eläkkeelle, tilillä on edelleen 200 €. Kyllä tuosta tilin kautta kulkeneesta miljoonasta eurosta pitäisi jotain pystyä siivilöimään.

Mikäli pystytään laittamaan sivuun euron verran ja tuotto on keskimäärin 20 %, sivussa on miljoonan verran. Onko tuo 20 % vuosituotto korkea? Kuulostaisiko 10 % sopivammalta?

Lasketaan tämä uudestaan: kolmekymppisenä töihin, 64-vuotiaana eläkkeelle ja tavoitteena edelleen miljoona. Kaikki muut muuttujat pidetään samana, ainoastaan tuotto-odotus muutetaan kymmeneksi prosentiksi. Kuinka monta euroa päivässä pitää laittaa sivuun, jotta saadaan miljoona kasaan?

Summa on kymmenen euroa päivässä.

Korkoa korolle –kaava on varsin mielenkiintoinen. Jostain syystä lineaarisesti ajattelevat aivot eivät millään meinaa pysyä rattailla.

Mielestäni on helpompi opiskella hieman sijoittamista ja tuplata tuottoprosentti, kuin säästää kymmenkertainen määrä rahaa. Tarkastellaan tätä hieman numeroilla.

Yksi euro päivässä vuoden ajan:

1 € x 365 pv = 365 euroa vuodessa

365 € x 34 vuotta = 12 410€

Mikäli tuo 34 vuoden aikana säästetty 12 410 € muuttuu samassa ajassa miljoonaksi, onko se hyvä diili?

Mikäli päivittäin säästettävä summa olisikin 10 €, kertyisi vuodessa 3650 €. 34 vuodessa summa on 124 100 €. Mikäli tämä on saatu tuossa ajassa miljoonaksi, onko tämä edelleen hyvä diili?

Tuo kymmenen euroa päivässä on siis noin 300 € kuussa. Jos oikein rupeaa siltä tuntumaan ja haluaa, tämä on tehtävissä eliniän aikana. 80 prosentille tavallisista palkansaajista jää kuitenkin alle 200 € kuukaudessa elämisen jälkeen. Aloita vaikka 100 eurolla. Se on summa, joka tuoreen pankkitutkimuksen perusteella onnistuu suurimmalta osalta. Aloita sillä tai vaikka 30 eurolla, mutta aloita!

Lasketaanpa tämä toisin päin auki. Jos säästämällä olisi sama tavoite, eli miljoona euroa, menee laskutoimitus näin:

1 000 000 € / 34 vuotta = 29 411 € vuodessa säästöön.

Veikkaatko, että onnistuisi, jos tämä summa pitäisi vielä saada säästöön siitä 35 000 euron vuosiansiosta? Voi olla, että menisi tiukalle. Tuosta palkasta jäisi nimittäin noin viisi ja puoli tuhatta euroa kaikkeen muuhun mukavaan vuodessa. Kuten veroihin, syömiseen ja asumiseen.

Tässä syy siihen, miksi aikaisemmin väitin säästämisen olevan ihan hanurista.

Miljoonan euron eläkesäästöt eivät pelkästään säästämällä onnistu.

Pääsääntöisesti yli jäävä raha pitää sijoittaa korkoa korolle -periaatteella. Jos haluaa saada tuloksia nopeammin, korostuu tuoton määrä: mitä korkeampi, sen nopeammin.

Haluatko oppia lisää rahankäytöstä?

Yksi suurin rahan käyttöön vaikuttava tekijä on rahatarina, jota kerromme itsellemme päämme sisällä tiedostamattamme. Rahatarinasi voi joko edistää ja estää vaurastumistasi.

Mikä ihmeen rahatarina..?

Rahatarina on alitajuntaamme painettu tarina rahasta ja rahan käyttämisestä. Jotta voit päivittää omaa tarinaasi vauraammaksi, sinun tulee aluksi tiedostaa mitä nykyinen rahatarinasi kertoo sinulle. Käymme Rahatarinaa läpi tarkemmin Rahaillassa!

 

Lue lisää Rahaillasta ja hyödynnä erikoisetusi ››

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

P.S. Varmista paikkasi Rahailtaan nyt erikoishintaan! Lue lisää ja osta lippusi nyt ››

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Meidät kaikki on aivopesty – miten alitajunta vaikuttaa toimintaamme?