Tee nämä 2 asiaa ennen kuin sijoitat euroakaan

Olet varmasti kuullut, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Suurin riski sijoittamisessa on kuitenkin aina sijoittaja itse. Sijoittajan tehtävä on perehtyä omaisuuslajiin ja ennakoida sekä tarpeen mukaan suojautua riskeiltä. Kerron tässä kaksi esimerkkiä, joiden avulla saat pienennettyä sijoittamisen riskiä.

Aseta stoppari

Ajatellaan käyrien kautta, että ensin on mennyt paremmin ja sitten huonommin. Käyrässä näkyy vastustaso ja tukitaso. Käyrä menee ylös ja alas vaihdellen. Kun käyrä on ylhäällä, sijoittajat ajattelevat että pitää myydä, kun hinta on korkealla. Jos tukitasosta meneekin lävitse (käyrä alas), käyrän ja sijoituksen luonne on muuttunut.

Otetaan esimerkiksi 100 000 dollarin arvoinen salkku ja 10 dollaria hinta (käyrä). Päivässä käyrä tekee heittelyä, tulee seurata, ettei käyrä mene stopparin alle. Stoppari on hyvä asettaa päälle sijoituksissa. Yleisesti sijoittajat pitävät tasaluvuista, joten laita itse stopparisi vaikka numero 9 sijaan 8.9:ään. Jos häviät tässä esimerkissä dollarin, positio on maksimissaan 1 000 kpl osakkeita eli 10 000 taalaa on se millä voidaan niitä ostaa. Eli olemme hävinneet stopparin ansiosta vain 1%, mikäli menee häviön puolelle. Stoppari itsessään myy automaattisesti sijoituksen pois.

Mieti exit AINA etukäteen

Yksi tärkeimmistä sijoittajan tehtävistä on suunnitella exit etukäteen. Jos alkaa näyttää huonolta niin myy pois ettei satu pahasti. Mieti miten pääset pois tilanteesta, jos alkaa mennä huonosti.

Esimerkiksi minulla oli hetken aikaa kaksi sijoitusasuntoa, melkein maksettuja, kunnes jouduin myymään ja laina jäi käteen. Huono eläkesuunnitelma, että lainat on tapissa ja omaisuutta ei ole. Exit pitää olla mietittynä etukäteen. Jos korot nousevat 1%:iin niin miten tämä homma pyörii? Jos nousevat 2%:iin niin mitä sitten tapahtuu? Tulee olla jokin stoppari.

Jos laitat 20 000 omaa rahaa, sitten odotat 20 vuotta, että vuokralainen maksaa sen lopun 60 000 pois, niin vaikka hinta olisi sama 20 vuoden päästä niin hyvä diili. Jos arvonnousua niin vielä parempi. Ongelma tulee siinä, jos korot nousee ja asunnon arvo laskevat, myyt ja käteen jää vain velka niin se on aika huono diili. Tulisi miettiä, että mihin asti korot voivat nousta? Milloin tulisi lähteä ulos tilanteesta? Tämänkin jutun pitää olla niin, että pystyt nukkumaan yösi levollisin mielin, jos et niin tule pois tilanteesta.

Ennen kuin sijoitat…

Pohdi vastaukset ainakin näihin kysymyksiin, ennen kuin sijoitat:

  1. Kuinka paljon on varaa hävitä?
    Mieti mihin kohtaan stoppari kannattaa asettaa.
  2. Miten saa omat rahat mahdollisimman nopeasti ulos sijoituksesta?
    Mieti mikä on oma exit-suunnitelmasi.

Ime tietoa näistä aiheista, tee muistiinpanoja ja ala suunnittelemaan. “Mitäs jos” -keskustelu itsensä kanssa kannattaa.

 

Lisää vinkkejä sijoittamiseen ja rahankäyttöön

Haluatko kuulla lisää vinkkejä sijoittamiseen ja rahankäyttöön liittyen? Liity veloituksetta uutiskirjelistallemme niin lähetämme sinulle heti vinkkejä rahankäyttöön liittyen! Saat uutiskirjeen kautta myös tiedon uusista blogiteksteistämme.

Liity uutiskirjelistallemme täältä ››

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miten aloittaa sijoittaminen?