Väärinymmärretty omaisuuslaji, johon kannattaa tutustua…
Kun oma talous on kunnossa, on mahdollista sijoittaa jonnekin. Mihin sitten sijoittaa? Valittavanasi on paljon eri vaihtoehtoja, mutta jaotellaan ne nyt neljään omaisuuslajiin:
  1. Asunnot ja kiinteistöt
  2. Arvopaperit
  3. Raaka-aineet ja arvometallit
  4. Liiketoiminta
Haluan nostaa nyt esiin raaka-aineet ja kertoa miksi juuri niistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei itse sijoittaisikaan niihin.

Väärinymmärretty omaisuuslaji

Raaka-aineet on monesti väärin ymmärretty omaisuuslaji. Sitä pidetään hyvin riskialttiina, pelottavana, kammottavana ja vaikka mitä. Yleensä se johtuu siitä, että ei ole ymmärrystä tai tietoa miten raaka-aineisiin sijoitetaan tai miten raaka-aineet ylipäätänsä liittyy sijoittamiseen. Vaikka ei sijoittaisi suoraan raaka-aineisiin, tulee ymmärtää raaka-aineita omaisuuslajina.

Raaka-aineet asuntosijoittamisessa

Oletko joskus sijoittanut asuntoihin? Tiedätkö mistä asunnot ovat valmistettu? Raaka-aineista. Asunnoissa käytetään puita, metalleja sekä kaikennäköisiä muita raaka-aineita. Entä miten ne asunnot sitten lämmitetään? Raaka-aineilla sekin tapahtuu. Tämän takia meidän tulee ymmärtää raaka-aineita omaisuuslajina, vaikkemme sijoittaisi juuri raaka-aineisiin. Asuntoihin sijoittaessa tulee muun muassa tietää miten materiaalien hinnat vaikuttavat asuntojen hintoihin ja miten raaka-aineiden hinnan muutokset vaikuttaa vastikkeisiin.

Raaka-aineiden vaikutus liiketoimintaan

Mietitäänpä hetki miten raaka-aineet vaikuttavat liiketoimintaan. Monet yritykset valmistavat raaka-aineista jotain, se on niiden bisnes. Jos teet jotain liiketoimintaa, jossa valmistat raaka-aineista mitä tahansa, olisi hyvä ymmärtää miten raaka-aineiden hinnan muutokset vaikuttavat bisnekseen. Jos raaka-aineiden hinta nousee, mitä tapahtuu tuotteen katteelle? Kate laskee. Koko talous on dynaaminen kaaos, ikään kuin kiikkulautoja: Jos jotain tapahtuu, niin loogisella päättelyllä pystyy miettimään hyvin pitkälle että mitä se tarkoittaa.

Raaka-aineet ja arvopaperit

Jos tuotteen kate pienenee, mitä se tarkoittaa bisnekselle? Onko se hyvä vai huono asia? Huono. Jos et tee itse liiketoimintaa, vaan aiot sijoittaa toisen liiketoimintaan ostamalla osakkeita, onko katteen pieneneminen sitten tässä tilanteessa hyvä vai huono asia? Se voi olla kumpaakin. Riippuu hyödytkö siitä, että osakkeen hinta nousee vai hyödytkö siitä, että osakkeen hinta laskee. Se riippuu strategiasta. Kun ymmärrät raaka-aineita, niin helpottaisiko se valitsemaan tätä strategiaa? Kyllä, ja se on se syy miksi raaka-aineet on yksi meidän omaisuuslajivalmennuksista. Osaamalla raaka-aineita, osaat myös kolmea muuta omaisuuslajia paremmin.

Nopeita tuloksia +/-

Raaka-aineet on sellainen omaisuuslaji, jolla perinteisesti on pystynyt tekemään hyvin nopeasti voittoa tai tappiota. Siitä syystä, että raaka-aineiden hinnat liikkuvat hyvinkin rajusti ja melko äkkiä (toki raaka-aineesta riippuen). Nopea hintojen liikkuminen tekee maltillisimpien sijoittajien mielestä raaka-aineista vaarallisen. Onko se sitten hyvä asia, että pystyy tekemään voittoa hyvinkin nopeasti?  On, mutta kolikon kääntöpuolena on se, että voi tehdä tappiotakin nopeasti. Varsinkin kun raaka-aine sijoittamista on melko helppo vivuttaa, voittoa tai tappiota jota tulee nopeasti, tulee myös paljon. TÄRKEÄÄ! Jos haluat sijoittaa raaka-aineisiin, tutustu aiheeseen huolella. Se kannattaa, sillä ymmärtämällä raaka-aineita, ymmärrät myös kolmea muuta omaisuuslajia paremmin. Yksi tapa tutustua aiheeseen on aiemmin mainitsemani Raaka-aineet -omaisuuslajivalmennuksemme. Pääset tutustumaan valmennukseen tarkemmin täällä ›› Antoisia opiskeluhetkiä ja vaurasta tulevaisuutta! Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

.

.

.

.

sisään Raaka-aineet
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Mistä tietää mihin raaka-aineeseen kannattaa sijoittaa?