Miksi raha hävettää… ja kuinka vaurastua päivittämällä rahaan liittyviä tunteita?

Rahaan liittyy valtavasti tunteita – eikä valitettavasti aina positiivisia. Rahan puute hävettää, taloudellinen epävarmuus pelottaa ja vaurastumisesta haaveileminenkin tuntuu jotenkin nololta. Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miksi liitämme rahaan niin vahvoja tunteita ja kuinka voit vaurastua ajatuksiasi ja tunteitasi päivittämällä. 

Etenkin rahan vähyyteen liittyvä häpeän tunne on meillä suomalaisilla vahva. Kun Turun yliopistossa tutkittiin suomalaisten kokemaa häpeää, havaittiin, että nolointa mitä ihmiselle voi tapahtua, on epäonnistunut maksutapahtuma.

Moni meistä on joskus elämänsä aikana ollut tilanteessa, jossa jostain kivasta on pitänyt kieltäytyä sillä nojalla, että on matti kukkarossa.

On suorastaan piinallista sanoa työkaverille, että en voi nyt lähteä mukaan lounaalle, kun ei ole varaa. Tilanne ei ole epämukava pelkästään kieltäytyjälle, vaan kiusallinen molemmille osapuolille.

Jos pystyisimme suhtautumaan rahaan neutraalisti, kaupankäynnin välineenä ja työkaluna, yllä kuvailtu tilanne saisi aivan toisenlaisen sävyn:

Työkaveri 1: Hei, lähdetäänkö lounaalle naapurikorttelin uuteen ravintolaan?

Työkaveri 2: Tänään en voi lähteä, mulla ei ole nyt työkaluja. Katsotaan ensi viikolla, kun uusi työkaluerä taas saapuu.  

Työkaveri 1: Okei, ensi viikolla sitten!

Miksi rahaan ja vaurastumiseen liittyy niin vahvoja tunteita? 

Miksi sitten liitämme rahaan tunteita, vaikka sen perimmäinen tarkoitus on olla arkeamme helpottava työkalu kaupankäyntiin? 

Jo seitsemään ikävuoteen mennessä ihmiselle muodostuu ympäristön ja lähipiirin vaikutuksesta sisäinen rahatarina, eli kokoelma rahaan liittyviä tiedostamattomia ajatuksia ja uskomuksia. (Tällä videolla kuulet esimerkkejä, mitkä konkreettiset arjen tilanteet vaikuttavat lapsen rahatarinan muodostumiseen). Rahaan ja vaurastumiseen liittyvät tunteet kumpuavat näistä ajatuksista. 

Rahatarina asuu alitajunnassamme ja se muokkautuu elämämme varrella sen perusteella, mitä itse rahaan liittyen näemme ja koemme. Sisäinen rahatarinamme kuiskii meille jatkuvasti asioita, kuten mitä raha on, onko se hyvä vai paha tai onko vaurastuminen ylipäätään mahdollista meille tai kanssamme samankaltaisista lähtökohdista ponnistaville ihmisille.  

Voiko rahaan liittyviä tunteita muokata? 

Hyvät uutiset ovat, että rahaan liittyviä tunteita on mahdollista muuttaa. Se ei edes lopulta ole kovin vaikeaa, mutta vaatii omien ajatusten tuulettamista ja epämukavuusalueelle astumista.

Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi siitä, mitä oikeasti ajattelemme rahasta. Mistä olen oppinut toimintamallini, miksi teen niin kuin teen, mitä oikeastaan edes tavoittelen vaurastumisen suhteen ja viekö toimintani minua oikeaan suuntaan?

Rahaan liittyvien tunteiden muokkaaminen alkaa tulemalla tietoiseksi omista vaurastumiseen liittyvistä ajatusmalleista.

Usein vaurastumisen pullonkaula ei ole siinä, että emme tietäisi mitä tehdä tai mistä voisimme löytää tarvitsemamme tiedon. 

Ongelma on siinä, että rahaan liittyvät tunteemme syntyvät ajatuksistamme, ja jos ajatuksemme ja tunteemme ovat negatiivisia, on vaikea saada aikaan positiivisia tuloksia – eli vaurastumiseen johtavaa toimintaa. 

Kuinka voit vaurastua ajatuksiasi päivittämällä?

Jos numeron perään lisätty euronmerkki aiheuttaa välittömästi ajatuksen: “en osaa, tämä on hankalaa, tämä ei kuulu minulle”, ei ole mikään ihme, että ajatusketjun lopputulemana syntynyt tunne on pelko, ahdistus tai häpeä omasta osaamattomuudesta.

Jos sen sijaan pystymme kääntämään ajatuksemme siihen, että a.) vaurastuminen ei ole mitään rakettitiedettä b.) numerot ovat vain numeroita ja c.) minä pystyn tähän, on todennäköisesti pintaan nouseva tunne positiivisempi – ja näin ollen myös lopputulos.   

Fakta on se, että rahan kanssa pärjää pitkälle yhteen- ja vähennyslaskulla sekä kerto- ja jakolaskulla. Sijoittaja hyötyy prosenttilaskusta, mutta mitään sen monimutkaisempaa matematiikkaa ei tarvitse osata. Kaikki tarvittava löytyy puhelimen laskimesta ja oman pääkopan sisällä risteilevästä ajatusviidakosta. 

Jos haluat ymmärtää lisää siitä, kuinka vaurastua päivittämällä omia rahaan liittyviä ajatuksia ja uskomuksia – ja kuinka sinäkin voit onnistua siinä nykyisestä taloustilanteestasi tai taustastasi huolimatta, tilaa Varapuun maksuton vaurastumisen minikurssi tästä!

Minikurssi sisältää viisi videota, joissa opit Mikko Sjögrenin johdolla mihin sinun tulee keskittyä, jotta saat oman taloutesi palikat oikeaan järjestykseen ja otat ensiaskeleet kohti vaurastumista.

Lisää vinkkejä vaurastumiseen saat myös seuraamalla Varapuuta somessa @varapuu.

sisään Raha-ajattelu
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Sisäinen höpöttäjä
Vaurastumisen työkalut osa 11