Eläkepommi odottaa – Luuletko jääväsi vielä eläkkeelle?

Miltä tuntuisi, jos voisit jäädä eläkkeelle alle 63-vuotiaana? Kunnilla ja valtiolla on töissä 26 430 sellaista ihmistä. Luuletko pystyväsi samaan?

 

Eläkepommi odottaa - luuletko jääväsi vielä eläkkeelle? kuva

 

Kaikki tietävät, miten Suomen väestöjakauma toimii. Meillä on suuret ikäryhmät jäämässä eläkkeelle ja pienemmän määrän työikäisiä pitäisi maksaa vanhempien eläkkeet. Yhä harvempi uskoo yhtälön toimivuutteen.

Vuonna 1937, kun eläkejärjestelmä otettiin käyttöön, meillä oli keskimäärin 3 työtä tekevää yhtä tuensaajaa kohti. Findikaattorin mukaan vuonna 2014 meillä oli 100 työssäkäyvää kohden 141 ei-työsskäyvää!

vaestojakauma gif
Kuvan lähde: Tilastokeskus

 

Kuten kuvasta näkyy, elämme nykyään huomattavasti pidempään kuin ennen ja meillä on vähemmän ihmisiä siirtymässä työikään. Lisäksi työhön siirrytään yhä vanhempana, koska opiskelu kestää pidempään kuin ennen. Lähi vuosina suuri määrä ihmisiä siis jää eläkkeelle, joka maksetaan aiemmin kerätyn eläkepotin sijoitustoiminnalla ja nuorempien ikäpolvien kustannuksella.

 

4 riskiä, jotka voivat sytyttää eläkepommin:

 

1.  Jos eläkepotin sijoitustoimintaan tuleekin virhe

2.  Aiemmat sukupolvet eivät haluakaan tehdä töitä tai pysty maksamaan niin paljoa

3.  Poliitikot päättävät muuttaa eläkkeiden suuruutta

4.  Suomen talous ja vienti pienenee kehitysmaiden hurjan kehityksen vuoksi

Digitaalisessa ja helpon liikkuvuuden maailmassa ei ole enää mitenkään poissuljettua, että eläkkeiden maksun voi välttää tai kiertää. Moni yrittäjäkin maksaa minimi YEL:iä ja fiksuimmat rakentavat sijoitustoiminnalla itselleen omaa eläkettä.

 

Ota oma eläköityminen haltuusi

 

Jos et usko eläkepommiin vaan luotat eläkejärjestelmään myös tulevaisuudessa, se on täysin ok. Sen lisäksi kannattaa kuitenkin harkita joitain peliliikkeitä, että sinulla olisi jonkun verran rahaa ainakin puskurissa, kun päätät eläkkeelle jäädä.

kuva_nuoret_k-ikaiset-ja-elakelaiset
Lähde: yle.fi

 

Miksi puskuri kannattaa rakentaa?

 

Jos tälläkin hetkellä joku tekee sijoitustoimintaa sinun tulevaisuuden rahoillasi niin miksi et itse tekisi osalla rahoistasi samaa?

Jos pystyt laittamaan vaikkapa 200€/kk sivuun 20 vuoden ajan, sinulla on eläköityessäsi 48 000€. Jos saat sille rahalle vaikkapa 8% tuottoa, koko matkalta, sinulla on kerättyjen eläkkeiden päälle pyöreästi 110 000€, kun jäät eläkkeelle.

Jos olet jo oppinut tekemään pientä 8% tuottoa, pystyt todennäköisesti edelleen tekemään 8% tuottoa ja tienata vuodessa 8800€ joka vuosi tekemättä töitä. Pääomaveron jälkeen se on karkeasti 6160€/vuodessa eli ylimääräinen 513€/kk oman eläkkeesi päälle. 

Jos käy pahin mahdollinen ja koko eläkejärjestelmä kaatuu, sinulla on edelleen 110 000€ omaa pääomaa, jolla voit paikata isompia katastrofeja tai jättää perinnöksi. Epäilyttää, että 71-vuotiaana tuskin huvittaa lähteä opettelemaan uusia työaloja ja mennä takaisin töihin.

Vapaaehtoiset eläkevakuutukset ovat pääsääntöisesti rahan tuhlausta. Kukaan ei pidä sinun rahoistasi niin hyvää huolta kuin sinä itse. Siksi sijoittamista kannattaa ainakin osalla rahoista tehdä itse.

Jos haluat sijoittamisessa alkuun, tutustu aiempaan blogiimme Miten aloittaa kullan kerryttäminen ja osallistu tuleviin Rahailtoihimme.

 

 

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Black Friday tulee – Näillä kysymyksillä säästät rahaa ja hankit paremmat lahjat