Maailman ylikulutuspäivä

 

Maailman ylikulutuspäivä ja 3,4 kertainen kulutus

Mitä tarkoittaa Maailman ylikulutuspäivä? Miksi sellaista tarvitaan vai tarvitaanko?

Mikäli kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme yli kolme maapalloa.

Näin alkaa WWF:n päivitys tänään 8.8.2016 kun kalenterissa on Maailman ylikulutuspäivä.
Yleensä on tapana toivottaa kulloistakin “merkkipäivää” hyvänä sellaisena, mutta nyt ei pysty.

Kestämätön kehitys on jotain mitä ei hyvällä omallatunnolla yksinkertaisesti voi juhlistaa.

Kaikkein räikeintä on, että kyse on ihmismielelle jopa rasittavan yksinkertaisesta asiasta ymmärtää, mutta joskus suhteettoman kynnyksen omaavasta tavasta toimia kuten ymmärtää, että pitäisi. Maailman ylikulutuspäivä todistaa, että ongelma on globaali.

Ylikulutus tarkoittaa, että kulutamme enemmän, kuin mikä on maapallon rajoissa kestävää

 

maailman ylikulutuspäivä
hirmujyrsin_maailman ylikulutuspäivä

Maailman ylikulutuspäivän yksinkertainen selitys on WWF:n mukaan se, että sinä päivänä – tänään 8.8.2016 – ihmisen ekologinen jalanjälki ylittää laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonepäästöjä.

Paitsi siis, että osa meistä vetää jatkuvasti visalla omaa henkilökohtaista talouttaan kohti kuopan pohjaa, me teemme tätä rotuna isoimmassa mahdollisessa skaalassa ja kontekstissa.

maailman ylikulutuspäivä
ostoskärryt_maailman ylikulutuspäivä

WWF:n mukaan ylikulutuspäivä tulee myös vuosi vuodelta aikaisemmaksi. Viime vuonna ylikulutuspäivä oli 13. elokuuta. Kehityssuunta on siis lähtökohtaisesti valitettava.

Omat valinnat kehityksen tukena tai jarruna

Yksilö voi WWF:n mukaan vaikuttaa asiaan esimerkiksi suosimalla uusiutuvaa energiaa ja tekemällä kestäviä ruokavalintoja.

Valmennusyhtiö Varapuun toimitus huomauttaa, että myös yksilön henkilökohtaisen talouden kulutuskiimaa on syytä suitsia, omia uskomuksia tarvittaessa tarkistaa mikäli mittarit edes tuntuvat olevan punaisella ja ryhtyä toimenpiteisiin. Tähän suosittelemme esimerkiksi tämän videon katsomista.

WWF:n tiedotteen mukaan Suomi lukeutuu niiden muutamien harvojen maiden joukkoon, joissa luonnonvarojen kulutus on vielä merkittävästi pienempi kuin väestön tapa kuluttaa niitä. Samalla WWF kuitenkin myös muistuttaa, että maailmanlaajuisesti kestävän tason kulutuksesta ei voida puhua, sillä kulutuksen kompensoimiseen tarvittaisiin 3,4 maapalloa. Yhteinen ympäristötarinamme on siis melko synkkiin kansiin nidottu.

WWF:n haastattelema ympäristöneuvos Jarmo Muurman sanoo, että parhaiten voimme vaikuttaa ylikulutukseen kiinnittämällä huomiota päivittäisiin valintoihimme.

Valmennusyhtiö Varapuu tarkastelee asiaa yksilötason taloudelliselta kantilta ja tahtoo alleviivata, että myös henkilökohtainen talous on jokaisen omien valintojen vaikutusrajoissa ja omassa taloudessa tapahtuvat valinnat vaikuttavat väistämättä myös yksilön ympäristöön.
Millainen on sinuun ja sinun ympäristöösi vaikuttava rahatarina? Selvitä se täällä!

Tästä WWF:n tiedotteeseen.

 

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miksi rahaa kannattaa käyttää kokemuksiin – ei tavaroihin