Mitä tunnet, kun käytät rahaa? Se paljastaa tulevaisuutesi

Kokemasi tunteet paljastavat sinusta paljon. Mitä varmempi olo sinulla on johonkin tiettyyn asiaan, yleensä sen parempia tuloksia saat siinä aiheessa. Sama pätee myös rahaan.

Mikä oli lempiaineesi koulussa? Miltä sen opiskelu sinusta tuntui?

Entä mikä aine koulussa oli arkkivihollisesi? Miltä sen opiskelu tuntui?

Kummasta näistä sait parempia tuloksia?

Tässä vaiheessa varmaan ei tule yllätyksenä, että suurin osa ihmisistä saa koulussa parhaita tuloksia niistä aineista, joiden opiskelu kiinnosti eniten. Se mikä voi tulla yllätyksenä on se, että sinulla on valta vaikuttaa omiin tunteisiin ja tuloksiin.

Kun puhutaan rahasta ja niihin liittyvistä tunteista, meidän on ensin määriteltävä, mihin rahaa voi käyttää. Joten…

9 asiaa, johon rahaa voi käyttää

  1. Ostaminen (Huvi: matkustelu, alennusmyynnit, turhakkeet)
  2. Ostaminen (Hifistely: superfoodit, viimeisimmät vempaimet, autot, merkkivaatteet)
  3. Ostaminen (Tarve: ulkovaatteet, pakolliset tavarat)
  4. Kiinteät kulut (sähkö, vesi, vuokra, lainat, terveys, vakuutukset)
  5. Opiskelu
  6. Säästäminen (pankkitilille, omaan asuntoon, vakaaseen rahastoon, käteisenä, kesämökki)
  7. Sijoittaminen
  8. Uhkapelit
  9. Hyväntekeväisyys / lahjat

Mitkä ylläolevista tavoista tuntuu tällä hetkellä parhailta sinulle? Oletko hifistelijä tai säästäjä? Vai vähän molempia?

Onko listalla jotain, jonka ajatteleminenkin tuntuu suorastaan pahalta?

Tässä vaiheessa harjoitusta moni miettii miksi puhumme tunteista. Syy on se, että toisin kuin yleensä luullaan, käyttäytyminen rahan kanssa on pitkälti omien uskomustemme ja tapojemme syytä. Voimme perustella käyttäytymistä järjellä, mutta kehittyäksemme, meidän on ymmärrettävä myös tunnepuolta.

Nyt kun tiedämme, mitkä asiat sinusta tuntuvat hyvältä ja mitkä pahalta, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen (joka käydään myös tarkemmin läpi Taitavaksi Rahan Kanssa -verkkokurssilla).

Mikä näistä kolmesta tavasta käyttää rahaa kuvaa sinua eniten?

Köyhä malli

Köyhä malli käyttää rahaa on se, että fokus rahankäytössä on ostaminen ja kuluttaminen. Ääriesimerkki on se, kun ostetaan asioita, joita ei tarvita, että voidaan näyttää ihmisille, joita ei tunneta (esim. naapureille), että kivasti menee.

Tässä mallissa ei synny mitään pysyvää varallisuutta eikä rahaa saada tekemään töitä meidän puolesta. Tässä mallissa ei ole mitään väärää, mutta tällä mallilla tienatut rahat vain katoavat kuukaudesta toiseen.

Keskiluokkainen malli

Toisin kuin köyhässä mallissa, keskiluokkaisessa mallissa fokus rahankäytössä on säästäminen. Säästetään autoon, asuntoon, kesämökkiin ja kun rahaa jää yli niin ostetaan kivoja juttuja ja hifistellään.

Varallisuutta syntyy, mutta kerrytettyä varallisuutta ei saada töihin meidän puolesta. Tässä mallissa on se huono puoli, että kerätty varallisuus aiheuttaa ylläpitokustannuksia ja kun työnteko loppuu, juoksevat kulut jatkuvat edelleen.

Vauras malli

Vauras malli käyttää rahaa on siitä erilainen, että fokus rahankäytössä on opiskelu ja sijoittaminen. Rahaa käytetään myös elämiseen ja säästämiseen, mutta rahaa myös sijoitetaan, jotta myöhemmin voidaan nauttia työstä riippumattomista tuloista.

Kerrytetty varallisuus laitetaan töihin ja jossain vaiheessa sijoituksista tulee niin paljon rahaa, että voidaan jäädä aiemmin eläkkeelle tai rikkaampana. Usein nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole pitkään eläkkeellä, koska kun omat perustarpeet on tyydytetty, syntyy halu toteuttaa omat unelmat ja jakaa muille.

Hyvät ja huonot uutiset

Hyvät uutiset on ne, että sillä ei ole mitään merkitystä paljonko tililläsi on rahaa tai paljonko olet velkaa.

Huonot uutiset on ne, että jos haluat vauraan mallin tuloksia, todennäköisesti sinun on muutettava asenteitasi ja tapojasi.

Kokemuksemme mukaan hyvin tienaava keski-ikäinen pankinjohtaja voi elää köyhän tai keskiluokkaisen mallin mukaan ja huonotuloinen opiskelijakin voi elää vauraan mallin mukaan. Voi olla, että opiskelijalla ei mene rahaa kuukausittain vielä kovin paljoa sijoituksiin, mutta se mikä antaa tasaiset lähtökohdat on opiskelu.

Taitavaksi rahan käyttäjäksi ja sijoittajaksi ei tulla hetkessä, mutta kuka tahansa pystyy siihen. Ensin on rakennettava vain hyvä perusta, mistä ponnistaa.

Opi vauras rahankäyttömalli ja ota askel kohti vauraampaa tulevaisuutta!

Jos sinusta tuntuu, että juuri nyt palkasta ei jää euroakaan säästöön ja haluat oppia kuinka voit kerryttää nykyisilläkin tuloilla säästöjä, pystyä hemmottelemaan itseäsi enemmän ja samalla myös kerätä eläkeiäksi pesämunan, suosittelen lämpimästi tutustumaan suosittuun Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseemme.

Tavoitteeni on auttaa ihmisiä taitavammaksi raha-asioissa ja sijoittamisessa ja näkemään, että pienilläkin palkkatuloilla voi saada isoja asioita aikaan.

Suurin osa ihmisistä ei koskaan saavuta taloudellista menestystä ja kulkee läpi elämänsä koskaan ymmärtämättä miksi ja miten asialle voisi tehdä jotain!

Tästä syystä olemme kehittäneet Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennuksen. Tämän kahden päivän valmennuksen aikana opetan sinulle tavan ajatella ja käsitellä rahaa, joka kantaa loppuelämäsi ajan. Emme suosittele sinulle mitään sijoitusinstrumentteja tai jotain muuta outoa.

Opetan ainoastaan sellaisia strategioita, jotka on osoitettu toimivaksi isommalla joukolla ihmisiä. Kun alat hyödyntämään niitä, alat näkemään erilaisia vaihtoehtoja taloustilanteellesi: pääset eroon pikavipeistä tai luottokorttilaskuista, keräät itsellesi mukavan summan rahaa säästötilille, teet ensimmäisen sijoituksen tai ostat ensimmäisen sijoitusasunnon.

Tämä on sinulle helpoin vaihtoehto lähteä tekemään muutosta taloustilanteeseesi, jos haluat yksinkertaisen valmennuksen, jossa keskitytään vain olennaiseen!

Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennusten aikataulut löydät Varapuun valmennuskalenterista. Katso itsellesi sopivin aika ja tule mukaan tekemään muutos omassa elämässäsi. Etkö löytänyt sopivaa ajankohtaa? – Ei hätää, valmennuksemme löytyvät myös verkkokursseina!

Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseen!

Mikko Sjögren lavalla

Nähdään valmennuksessa!

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä teksti on alunperin julkaistu blogissamme 11.10.2017. Tekstiä päivitetty 6.5.2020.

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
5 tapaa antaa läheisillesi lahjaksi sen mitä he todella haluavat