Miten ostaa onnellisuutta?

 

Palveleeko rahasi sinua? Tekeekö se sinut onnelliseksi? Käytätkö rahaa elääksesi täyttymyksellisempää elämää?

Jos vastasit yhteenkin näistä kysymyksistä ei, älä luovuta – toivoa on vielä. Kuten tiedemiehet ovat todenneet: raha tuo onnea, jos käytät sitä oikein.

 

Saavuta taloudellinen mielenrauha

Onnellisuus korreloi tulojen kanssa, mutta ainoastaan noin 75 000 dollariin asti Princetonin tutkimuksen mukaan. Mitä tämä tarkoittaa? Tutkimuksen mukaan ihmiset kertoivat, että he kokevat saavansa emotionaalista hyvinvointia tulojen perusteella aina 75 000 dollariin asti, minkä jälkeen onnellisuuden taso tasaantui.

Tutkimus vahvisti, että raha lievittää stressiä täyttämällä perustarpeemme. Toisin sanoen 75 000 dollarin tulot vuodessa tuovat mielenrauhaa. Alhaisemmat tulot lisäävät emotionaalisia rasitteita elämään, kuten sairastelua ja avioeroja, aiheuttaen taloudellista epävarmuutta.

Mitä tämä tarkoittaa sinulle? Jos tienaat 75 000 dollaria vuodessa, etkä ole onnellinen, se tarkoittaa, että sinun täytyy oppia, kuinka voit käyttää rahaa tehokkaammin. Jatka lukemista!

Jos sinulla ei vielä ole taloudellista mielenrauhaa, sinun täytyy aluksi oppia tuntemaan numerosi. Kehitä kulutussuunnitelma ja toimi sen mukaan, jotta saat taloutesi turvattua. Jo puskurikassa, joka kattaa kulusi kolmesta kuuteen kuukauteen, lievittää taloudellista epävarmuutta.

 

Ei ole väliä millaisessa taloudellisessa tilanteessa olet, rahan käyttäminen seuraavilla tavoilla tuo enemmän tyydytystä elämääsi.

 

 

3 tapaa käyttää rahaa tullaksesi onnelliseksi

 

1. Käytä rahaa toisiin ja näe vaikutus

On tieteellisesti todettu, että on parempi antaa kuin saada. Harvardin yli 100:ssa maassa tehdyn tutkimuksen mukaan todettiin, ettei ole väliä onko rikas tai köyhä; ihmiset, jotka antavat hyväntekeväisyyteen, ovat onnellisimpia. Onnellisuuden tunne kasvaa jopa enemmän, kun näemme antamamme lahjan vaikutuksen.

Muistatko sen tunteen, kun annoit lahjan jollekin, etkä voinut odottaa, että hän avaa sen? Kun hän avasi lahjan, seurasit hänen ilmettään huomataksesi, kuinka iloiseksi sait hänet antamalla lahjan, josta tiesit hänen pitävän. Sellaisen lahjan antaminen, joka muuttaa toisen elämän tai saa toisen tuntemaan itsensä rakastetuksi ja tärkeäksi, täydentää syvää rakkauden ja yhteyden tarvettamme. Toisen elämän parantaminen parantaa näin myös omaa elämänlaatuamme.

 

2. Käytä rahaa kokemuksiin

Hanki muistoja, älä tavaroita. Rahan käyttäminen kokemuksiin tekee meistä onnellisempia kuin rahan käyttäminen materiaan muutamastakin eri syystä.

 

Yhteyden tunne

Ensinnäkin, rahan käyttäminen kokemuksiin luo yhteyttä meidän ja niiden ihmisten välille, joiden kanssa jaoimme kokemuksen. Kokemuksemme muodostavat suuremman osan identiteetistämme kuin ostamamme tavarat. Itseasiassa muistamme kokemukset parempina kuin ne oikeasti olivatkaan, materiaalihankintoihimme puolestaan sopeudumme nopeasti.

Cornellin yliopiston psykologian professorin tutkimus osoittaa, että saamme enemmän nautintoa kokemuksista kuin aineellisten asioiden hankkimisesta. Siihen on syynsä, että luottokorttimainokset kertovat meille tarinoita kuinka tuotteen ostaminen luo meille korvaamattoman muiston. Kokemukset herättävät tunteemme; siksi meille myydään kokemusta, eikä itse luottokorttia.

 

Kokemuksen odottaminen on erilaista

Kaksi päivää, jotka käytät odottaaksesi tilaamasi tuotteen saapumista, ei ole samanlaista odottamista kuin tulevan lomamatkan suunnittelu ja odottaminen. Otat lomaa varten töistä vapaata, kertaat vieraan kielen, luet matkablogeja ja mikä tärkeintä: visualisoit, kuinka upea reissusta tulee. Kun reissu on ohi, kerrot siitä tarinoita kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan koko loppuelämäsi ajan.

 

Kokemuksia ei voi verrata

Kaikkein parasta on, että emme vertaile kokemuksiamme samalla tavalla kuin vertailemme materiaa toisten ihmisten kanssa. Ted Roosevelt on sanonut osuvasti: ”Vertailu on ilon varas.” Onneksemme vertailu ei käänny samalla tavalla kokemuksiin kuin materiaan. Toki Instagram-kuvat ystävämme matkasta saa meidät hieman kateellisiksi, mutta se ei vähennä iloa, jonka olemme kokeneet omilla reissuillamme.

 

On ehkä helpompi priorisoida materian ostaminen, sillä ajattelemme sen tarjoavan parempaa rahallista vastinetta pitkällä tähtäimellä. Psykologit kertovat kuitenkin, että juuri päinvastainen on totta.

 

3. Osta aikaa

Tutkimukset todistavat myös, että olemme onnellisempia, jos ostamme aikaa. Mutta eikö aika ole yksi asia, jota ei saa rahalla? Yllättävää kyllä, ei ole. Aika on yksi tärkeimmistä asioista, joita rahalla voi ostaa juuri siitä syystä, että aika on niin arvokas voimavara.

Happy Money -lehden journalisti kirjoittaa: ”Älä osta hieman parempaa autoa, jotta sinulla on lämmitetty istuin kahden tunnin työmatkasi aikana. Osta koti läheltä työtäsi, jotta voit käyttää viimeisen tunnin päivänvalossa puistossa lastesi kanssa.” Zurichin yliopiston tutkimuksen mukaan tarvitsisit 40 prosentin palkankorotuksen kompensoimaan yhden tunnin junamatkan tuomaa kurjuutta.

Ruuhkassa istumiseen käyttämäsi aika ei ole ainut aika, jonka voit ostaa. Mitä olisit valmis antamaan talosi siivoamiseen käyttämästäsi ajasta? Tee eväät valmiiksi kotona pari kertaa viikossa ulkona syömisen sijaan, niin saatat huomata, että siivoojan palkkaaminen sopii yllättäen budjettiisi – ja säästää monta tuntia kuukaudessa!

Tämä on erityisen hankalaa niille ahkerille perheille, joille on opetettu, että asiat tulee tehdä itse. Toki voimme vaihtaa oman automme öljyt, mutta onko se parasta käyttöä ajallemme? Tuoko se iloa elämäämme? Jos tuo, tee se itse. Jos ei, harkitse uudelleen mikä on aikasi arvoista ja käytä aikasi sen mukaan.

 

Kerro itsellesi oikeanlaista tarinaa

Loppujen lopuksi onnellisuutesi äärimmäinen määritelmä perustuu itsellesi kertomaan tarinaasi. Mitä taloudellista tarinaa kerrot itsellesi jatkuvasti? Voimistaako vai rajoittaako se sinua? Tekeekö tarinasi sinut onnelliseksi? Kuten Tony Robbins sanoo: ”Muuta tarinasi, muuta elämäsi.”

Muista olla kiitollinen matkallasi kohti taloudellista vapautta. Yksi pääsyy miksi tavaroiden haaliminen ei tee meitä onnelliseksi pitkällä tähtäimellä on se, että sopeudumme niihin nopeasti. UC Riversiden professori sanoo: ”Jos saat palkankorotuksen, saat siitä lisää virtaa, mutta sitten kulusi nousevat myös… Olet astunut hedoniseen juoksumattoon. Sen estäminen tai hidastaminen on todellinen haaste.”

 

Kiitollisuus on keskeistä ilon ylläpitämisessä. Ole tietoisesti kiitollinen nyt ja joka päivä!

 

 

Haluatko oppia miten voit muuttaa tarinaa, jota kerrot itsellesi?

 

 

 

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Mitä tunnet, kun käytät rahaa? Se paljastaa tulevaisuutesi