Pitääkö paikkaansa, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät?
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 noin 1 prosentilla eli 26 000 suomalaisella kotitaloudella oli nettovarallisuus yli 1 350 000 euroa. Huomaa, kotitaloudella. Ei siis 26 000 suomalaisella.
Riippuen lähteestä miljonääriksi lasketaan ihminen, jolla on joko:
- Yli 1 miljoonan euron tulot
- Yli 1 miljoonan euron omaisuus
- Yli 1 miljoonaa euroa sijoitettua omaisuutta
Välillä kuulee hauskoja kärjistyksiä rikkaista ja köyhistä Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2012 eräs radiotoimittaja totesi:
“Rikkaiden määrä on kohonnut 7%, ja kaikki muuttuu.”
Jos rikkaiden kotitalouksien määrä kasvaa 7%:a, on tuo 1 % on kuitenkin vain kohonnut 1.07%:ksi. Sen suurempaa hätätilannetta emme ole kohdanneet.
Miten köyhät?
Kuten todella rikkaita, myös todella köyhiä on melko vähän. Hyvin suuri osa ihmisistä kuuluu maassamme keskiluokkaan. Mietitään hetki sanontaa: “rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät”. Oliko rikkailla ihmisillä mikroaaltouuni 1950-luvulla? Ei. Entä nykyään, onko köyhillä mikroaaltouuni? On.
Esimerkki on hieman karkea, mutta havainnollistaa sitä, että köyhätkin ovat tasaisesti rikastuneet - vain paljon hitaammin kuin rikkaat.
Entä keskiluokka?
Varallisuuden jakauma muuttuu eniten, kun talous puhkeaa. Monesti romahduksissa varallisuuden näkökulmasta osa keskiluokasta menettää suuria määriä omaisuuttaan ja osa ei. Todennäköisesti tulee käymään niin, että otsikon sanontaa pitäisi muuttaa muotoon: “Osa keskiluokasta rikastuu ja osa keskiluokasta köyhtyy”.
Se, kumpaan suuntaan keskiluokasta siirtyy, riippuu siitä, miten rahasta ajattelee, ja kuinka sen kanssa toimii. Köyhien ja rikkaiden tavat ajatella rahasta ovat nimittäin täysin erilaisia.