Säästäjä ja tuhlari parisuhteessa – miten onnistuu rahanjako?

Voiko rahanjako ja -käyttö parisuhteessa onnistua ilman ainaista riitelyä, jos yhteistä jääkaappia on jakamassa kaksi täysin erilaista rahapersoonaa? 

Kun parisuhteen säästeliäämmän osapuolen käsitys viikonloppuherkuista on pullo vissyä ja lauantaipussi, ei elämäänsä jännitystä kaipaava tuhlaaja usein niele ostoslistaa mukisematta. 

Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään erilaisia rahankäyttäjiä (ja toivottavasti myös kumppaniasi) sekä niitä ajureita, jotka rahankäyttöön voivat kunkin ihmistyypin kohdalla vaikuttaa. Esimerkiksi säästäjä janoaa lähes aina turvallisuuden tunnetta, kun taas tuhlaajalle tärkeintä on elämästä nauttiminen. 

Kuinka ymmärtää erilaista rahankäyttäjää parisuhteessa? 

Jo erilaisten rahankäyttömallien tiedostamisen avulla rahariitojen välttäminen ja rahanjako parisuhteessa voi helpottua. Olemme listanneet avuksesi kuusi erilaista rahapersoonaa, joiden rahankäyttöä ohjaa erilaiset ajatusmallit ja motiivit. Löydätkö itsesi ja kumppanisi tästä listasta? 

1. Tuhlaaja

Ostoskeskukset, ravintolat, matkustelu, verkkokauppojen ihmeellinen maailma sekä fyysisen omaisuuden kasvattaminen antavat jännitystä ja mielihyvää tuhlaajalle. Tuhlaaja pyrkii usein elämäntyylillään pönkittämään omaa itsetuntoaan ja näyttämään muille, että pärjää. 

Kun jännitys, mielihyvä ja yhteenkuuluvuuden tunteet saadaan koettua tuhlaamalla rahaa, saatetaan jossain vaiheessa lipsahtaa luoton puolelle. Tässä kohtaa kyseiseen rahapersoonaan saattaa liittyä myös seuraavana esittelyvuorossa oleva välttelijän persoonallisuus.

2. Välttelijä

Välttelijät eivät yleensä halua suoda ajatustakaan omille raha-asioilleen. Kun postiluukusta tipahtaa lasku, välttelijä sujauttaa sen avaamatta pöytälaatikkoon niin nopeasti kuin mahdollista. Jos laskun piilottamisessa onnistuu oikein nopeasti, tuntuu kuin laskua ei olisi tullutkaan.

Monesti välttelijä stressaa talousasioista, mutta ei saa aikaiseksi tehdä niille mitään. Laskut ovat myöhässä ja tilanne huononee joka kuukausi. Vaikka välttelijä tietää tarvitsevansa apua, häpeän tunne saattaa estää häntä pyytämästä sitä. Jos välttelijä jatkaa samalla tavalla pitkän aikaa, menettää hän lopulta luottotietonsa.

3. Säästäjä

Säästäjä on siitä hyvä persoonallisuus, että hänellä on vaatimattomasta elintasostaan johtuen paljon rahaa tilillä. Säästäjä säästää kuitenkin kaikessa ja kaikkialla, eikä hänen maallisesta omaisuudesta ole paljonkaan iloa, kun sitä ei koskaan käytetä. 

Säästäjän toimintamalli on usein peräisin lapsuudesta, jolloin vanhemmat ovat neuvoneet laittamaan viikkorahat säästöön jotain lapsen havittelemaa arvokasta asiaa varten. Tämä on jäänyt tavaksi niin, että kaikki raha mitä saadaan, laitetaan säästöön. Säästäjän ongelma on, että osa rahoista pitäisi oppia myös sijoittamaan, eikä elämästä nauttiminen silloin tällöin olisi pahitteeksi. 

4. Sijoittaja 

Sijoittaja ymmärtää rahan luonteen ja rahan taloudellisen merkityksen. Hän pyrkii kasvattamaan varallisuuttaan pikkuhiljaa pitämättä itsestään suurempaa meteliä.

Koska varsinainen sijoittaminen on lähes yhtä tylsää kuin katsoisi ruohon kasvavan, sijoittaja täyttää usein elämänsä merkityksellisellä työllä ja harrastuksilla. Joillain sijoittajalla esiintyy myös säästäjän persoonallisuutta, jolloin sijoitettuja rahoja ei malttaisi käyttää lainkaan elämän iloihin. 

5. Peluri 

Peluri on ymmärtänyt, että raha saadaan tekemään lisää rahaa sijoittamalla. Se, mikä on saattanut jäädä ymmärtämättä on sijoittamisen lainalaisuudet. Peluri nimittäin sijoittaa ja pelaa uhkapelejä samalla tavalla: laittaa tuohta tiskiin ja toivoo parasta. Varsinaisella tuotolla on vähemmän merkitystä kuin sillä, onko peli jännittävää ja viihdyttävää.

6. Munkki

Munkki on ihminen, joka on niin korkealla henkisen kasvun, tieteen, taiteen tai muun parissa, että rahalla ei ole tilaa hänen elämässään. Munkki hankkii vaatteensa kirpputorilta ja korjaa ja kierrättää ennemmin kuin ostaa uutta. Päällisin puolin näyttää, että munkki nauttii elämästään täysin.

Totuus on kuitenkin se, että myös munkkien täytyy maksaa vuokra, ruoka ja muut kulut joka kuukausi. Se mikä munkeilta monesti unohtuu on se, että raha voi olla myös positiivinen asia ja väline, jolla voi toteuttaa itseään. Kun munkki alkaa vaurastua, hän voi toteuttaa edelleen itseään ja jakaa vaurauttaan myös muille.

Rahanjako parisuhteessa
Rahankäyttö ja rahanjako parisuhteessa helpottuu, kun tunnistaa oman ja kumppanin rahapersoonan, eli rahankäyttöön vaikuttavat motiivit ja ajatusmallit.

Rahanjako parisuhteessa helpottuu, kun ymmärtää kumppanin rahankäyttöön vaikuttavia motiiveja

Kun tunnistat sekä oman että kumppanisi rahapersoonan ja siitä kumpuavan tavan käyttää rahaa, voit vaikuttaa tietoisemmin omaan käytökseesi ja kommunikointiin kumppanisi kanssa. 

Sen lisäksi, että ymmärrät paremmin toisen ajatusmaailmaa, voit myös perustella ja ehdottaa rahankäyttötarpeita sen motiivin perusteella, joka vaikuttaa kumppanisi toiminnan taustalla. 

Jos puolisosi on säästäjä, voit perustella hankintaa hyvänä investointina ja sijoituksena tulevaisuuteen. Tai jos toinen osapuoli tuhlaisi mielellään kaiken sisään tulevan rahan yhdeltä istumalta ties mihin huvituksiin, voit kokeilla myydä hänelle ajatuksen säästökuurista jännittävänä ja hauskana kilpailuna. 

Räätälöidyt rahatyökalut parisuhteen erilaisille rahankäyttäjille

Erilaisten rahankäyttömallien ymmärtäminen auttaa myös käyttämään räätälöidysti erilaisia vaurastumisen työkaluja.

Esimerkiksi 5 minuutin budjettimallia (katso tältä videolta mistä on kyse) voi soveltaa siten, että tuhlaaja ottaa tuloistaan kuukausittain hieman enemmän rahaa “hupikäyttöön” ja pystyy näin tekemään enemmän kaikkea kivaa, mikä pitää hänet tyytyväisenä. Säästäjä puolestaan voi laittaa itselleen hieman suuremman osan sukan varteen puskuriksi pahan päivän varalle, jolloin hänen havittelemansa turvallisuuden tunne säilyy.  

Vaikka osa rahoista parisuhteessa olisi yhteisiä, on tärkeää, että molemmilla on myös sellaista rahaa, jonka saa käyttää oman mielensä mukaan.

Mikään rahatyökalu itsessään ei takaa taloudellista (tai parisuhteen) tasapainoa. Ensin täytyy syntyä oivallus siitä, mitä eri työkaluilla voi tehdä. 

Varapuun maksuttomalla vaurastumisen minikurssilla opit ymmärtämään, mistä eri ihmisten sisäistetyt rahaan liittyvät uskomukset ja rahankäyttömallit kumpuavat ja kuinka niiden tiedostaminen voi olla avain vaurastumiseen. 

Minikurssi sisältää viisi videota, joissa opit Mikko Sjögrenin johdolla mihin sinun tulee keskittyä, jotta saat oman taloutesi palikat oikeaan järjestykseen ja otat ensiaskeleet kohti vaurastumista.

Voit katsoa minikurssin vaikka yhdessä kumppanisi kanssa! Rahariidat nimittäin harvemmin johtuvat rahan paljoudesta…

 

Lataa ilmainen minikurssi täältä!

 

Lisää vinkkejä vaurastumiseen saat myös seuraamalla Varapuuta somessa @varapuu.

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Lainojen vyörytys
Vaurastumisen työkalut osa 9