Säästämisaste Suomessa on nyt -2,2% – Näin lopetetaan ylikulutuksen kierre

 

Palkkapäivästä seuraavaan eläminen ei ole kenenkään mielestä hauskaa. Vielä pahempaa on käyttää enemmän rahaa kuin tienaa. Kun loppukuusta tilin saldo näyttää nollaa ja laskuja olisi vielä maksamatta, tilanne voi olla hyvin stressaava, ja saattaa aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia.

Helsingin Sanomien mukaan säästämisaste on Suomessa tällä hetkellä -2,2%, ja suomalaiset ovat jo vuoden päivät käyttäneet rahaa enemmän kuin tienaavat. Jos epäilet olevasi yksi näistä monista; on aika opetella, miten lopetat kuluttamisen yli varojesi!

 

1. Tee budjetti

Kun lähdet laatimaan budjettia, on tärkeää, että ymmärrät miksi budjetin tekeminen on tärkeää. Budjetin luominen ja siinä pysyminen ei ainoastaan auta sinua leikkaamaan kulujasi ja lyhentämään velkaasi vaan se auttaa sinua myös säästämään sekä kasvattamaan varallisuuttasi.

Budjetin tekeminen pakottaa sinut kategorisoimaan kulusi tarpeisiin ja haluihin. Näiden kahden erottaminen on olennaisen tärkeää budjettia tehdessä.

Budjetin tekeminen auttaa sinua myös arvioimaan todelliset lukusi: kuinka paljon tienaat ja kuinka paljon voit kuluttaa kuukaudessa? Kun tiedät tarkalleen, kuinka paljon voit kuluttaa kuukausittain ja priorisoit kulusi, on paljon todennäköisempää, ettet ylitä tilisi rajaa. Siten pystyt myös välttämään laskujen maksamista luotolla.

 

2. Hillitse kulutustasi

Tiedätkö, miten paljon rahaa käytät kuukaudessa ja mihin käytät rahaa? Yksi olennainen osa ylikuluttamisen lopettamisessa on omien lukujen tunteminen, ja tärkeää on myös tunnistaa mihin rahaa todellisuudessa menee. Kun tiedät mihin käytät rahaa, tässä muutama keino turhan kuluttamisen hillitsemiseksi.

 

Tee ostoslista

Kaupassa tulee tehtyä usein heräteostoksia. Kun teet ostoslistan etukäteen, vältyt yllättäviltä menoilta ja hetken mielijohteilta. Osta ainoastaan listalla olevat tarvikkeet.

 

Vältä heräteostoksia

On helppoa perustella itselleen miksi tarvitsee uudet kengät tai esimerkiksi pullan iltapäiväkahvin kanssa. Summa voi tuntua siinä hetkessä mitättömältä, mutta kun kuukaudenmittaa ostat jokaisen kahvitauon aikana pullan, summa on kasvanut jo huomattavan kokoiseksi. Kun opit hallitsemaan hetkenmielijohteitasi, se estää sinua kuluttamasta enemmän kuin tienaat.

 

Käytä käteistä luottokortin sijaan

Kun käytät käteistä, näet konkreettisesti miten raha vaihtaa omistajaa ja huomaat, miten paljon kyseinen tuote todella maksaa. Käteisen käytössä on se etu, että voit ottaa mukaasi vain sen verran rahaa, kun haluat käyttää.

Luottokorttia käyttäessä tulee helposti kuluttaneeksi enemmän kuin oli aikomus, sillä kaikki tapahtuu vain korttia vilauttamalla, eikä rahaa tarvitse käsitellä fyysisesti. Tällöin hinta on vain luku maksupäätteen näytteellä, eikä ole väliä onko tuo ”luku” 10€, 100€ vai 1000€ – niin kauan kuin maksu menee läpi.

 

Maksa laskut ajoissa

Myöhästymis- ja tilinylitysmaksut voivat tulla kalliiksi. Jos käytät rutiininomaisesti enemmän kuin ansaitset, myöhästymis- ja tilinylitysmaksut voivat muodostua ongelmaksi. Välttääksesi näitä, aseta automaattiset tilisiirrot laskujesi maksamiseksi ajoissa.

 

 

3. Käytä luottoa fiksusti

”Vika ei ole luottokortissa vaan kortin käyttäjässä.” –Mikko Sjögren

 

Luottokortilla maksamisen helppous voi johtaa arvaamattomiin velkaongelmiin. Jos sinulla on tapana ostaa asioita luotolla, velka vain kasvaa entisestään. Pian kuukausittaiset vähimmäismaksut saattavat olla enemmän kuin sinulla on varaa niitä maksaa.

 

Tee maksusuunnitelma

Näet luottokorttiraportistasi, kuinka kauan sinulta kestää maksaa velkasi pois vähimmäissaldoa maksamalla. Tarkista raportti, ja tee maksusuunnitelma, jota noudatat kuukausittain. Maksa luottoa pois suunnitelman mukaan ajoissa, niin vältyt mahdollisilta lisäkuluilta. Kun maksat velkaasi pois, älä tee samaan aikaan lisäostoja luottokortillasi!!

 

 

4. Opi tekemään lisää rahaa

Kulutuksen pienentäminen ja budjetointi eivät ole ainoat työkalut oman talouden parantamiseen. Se, mistä harvemmin puhutaan on tulojen lisääminen. Jos haluat oppia tekemään lisää rahaa, lataa maksuton oppaamme: 29 tapaa tehdä rahaa!

 

 

 

 

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miten ostaa onnellisuutta?