Miten aloittaa sijoittaminen? 6 asiaa, jotka aloittavan sijoittajan tulee ottaa huomioon

Sijoittaminen. Sana, jonka kuullessamme monella aivot menevät oikosulkuun. Sijoittamisen aloittaminen voidaan mieltää vaikeaksi ja epäselväksi kokonaisuudeksi, josta ei saa oikein mistään kulmasta kiinni.

Sijoittaminen kuitenkin on melko yksinkertaista ja kuka tahansa pystyy aloittamaan sijoittamisen, kunhan tietää ensin perusteet ja mitä asioita tulee ottaa huomioon. Tähän artikkeliin olemme koonneet 6 tärkeää asiaa, jotka aloittavan sijoittajan tulee ottaa huomioon.

1. Ymmärrä, miten rajoittavat uskomukset estävät sinua vaurastumasta sijoittajana

On hyvä pitää mielessä, että sijoittamiseen liittyy paljon rajoittavia uskomuksia, jotka ovat usein tiellämme aloittaessamme sijoittamisen.

Yleisimpiä uskomuksista ja nimenomaan rajoittavia sellaisia ovat esimerkiksi se, että sijoittaminen on vain rikkaille, se ei ole minua varten tai en ymmärrä miten sijoittaminen toimii…

Sijoittaminen ei ole vain rikkaille ja sellaisille, joilla on paljon ylimääräistä rahaa. Sijoittaminen kuuluu kaikille meille. Korona ja muut maailman tapahtumat ovat osoittaneet sen, että meidän jokaisen olisi hyvä laittaa rahaa sivuun ja sijoittaa

Yksi yleisimmistä rajoittavista uskomuksista on, että aloitetaan sijoittaminen sitten kun on ylimääräistä rahaa. Tässä haasteena on se, että tällaista päivää ei välttämättä koskaan tulekaan tai jos palkkapussista sattuukin jäämään jotain yli, se suuremmalla todennäköisyydellä törsätään heti johonkin kivaan, ennemmin kuin sijoitetaan.

Tärkeä on ymmärtää, että sinäkin voit aloittaa sijoittamisen ja se kannattaa aloittaa heti.

2. Oman talouden hallinta

Aloittaessasi sijoittamisen, on oma taloutesi oltava hallussa ja ylijäämäinen. Ylijäämäinen talous tarkoittaa sitä, että rahaa tulee enemmän sisään, kun mitä menee pihalle. Tämä on tärkeä steppi aloittavan sijoittajan polulla, jotta jäisi rahaa sijoittamiseen. Miten taloudesta sitten saa ylijäämäisen? Opetamme tätä esimerkiksi Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennuksessa, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että nosta tuloja tai karsi turhia menoja. Mutta älä kuitenkaan rupea kituuttamaan, köyhäilemään tai lopeta kaiken kivan tekemistä, sillä ei ole hyvästä. Matka kohti vaurastumista täytyy pysyä mielenkiintoisena!

Eli oma talous ja omat numerot täytyy tietää, tuntea ja osata. Lisäksi osaat managereoida rahaasi sillä tavalla, että aina kun rahaa tulee sisään, siitä laitetaan automaattisesti osa sivuun säästöihin ja sijoituksiin. Loput on tarkoitettu kulutukseen ja arjen pyörittämiseen.

 

3. Sijoita ensin ja elä vasta sen jälkeen

Yhdysvalloissa filosofian tohtorit Stanley & Danko kirjoittivat kirjan ”The Millionaire Next Door” , joka havainnollistaa loistavasti, mitä vauraat ja vaurastuvat tekevät eri tavalla kuin tavalliset tallaajat. Yksi suurimmista oivalluksista oli, että he sijoittavat ensin ja elävät vasta sen jälkeen.

Rahalla nimittäin on erilainen tunnehinta alkukuusta, kun verrataan loppukuuhun. Jos sinulla jää 2000 € kuukaudessa käteen ja sijoitat 200 € joka kuukausi, kun saat palkan, aivosi ajattelevat, että 1800 € vielä jäljellä ja sehän on paljon rahaa. Mutta jos elät ensin ja jätät sijoittamisen vasta kuun loppuun, kun tililläsi on se 300 € jäljellä, silloin meille on paljon vaikeampaa laittaa sitä 200 € sivuun, koska se on melkein kaikki rahat sillä hetkellä tililtä.

Sijoittaminenhan on käytännössä tilisiirto, eli siinä ei ole mitään hauskaa tai jännää meidän aivoillemme. Yksi virheellinen ajatusmalli on se, että kun sijoitamme, mietimme, että raha katosi pankkitililtämme pois… vaikka todellisuudessa se vain siirtyy toisaalle.

Lisäksi emme näe tai saa siitä rahasta mitään hyödyllistä saman tien. Haluamme nimittäin tehdä sillä 200 eurolla HETI jotain jännää, joka näkyy saman tien… oli se sitten vaatekauppa, elokuvateatteri, ooppera tai ravintolailta.

Joten, jos haluat sijoittaa kuten vauraat ja vaurastuvat, muista sijoittaa ENSIN ja elä vasta sen jälkeen.

 

4. Korkoa korolle -ilmiö: sijoita rahasi jonnekin, josta saat korkoa korolle -tuottoa

Jos laitat rahaa vain toiselle pankkitilille joka kuukausi, silloin yhtälöstä puuttuu kokonaan korkoa korolle -ilmiö, joka on kriittisen tärkeä vaurastumisen kannalta.

Korkoa korolle -ilmiö on lineaarisesti ajattelevalle ihmiselle usein hankala konsepti. Aluksi nimittäin näyttää, että mitään ei tapahdu ja vasta loppua kohden rupeaa tapahtumaan – ja paljon.

Mitä aikaisemmin aloitat korkoa korolle -tuoton hakemisen, sitä pienemmällä rahamäärällä on mahdollisuus vaurastua. Alla olevat kuvat havainnollistavat korkoa korolle -ilmiötä.

korkoa korolle -kaava miten ajattelemme sen menevän

Lineaarisesti ajatteleva ihminen ajattelee sijoitusten tuottojen muodostuvan suoraviivaisesti.

 

korkoa korolle -kaava miten se oikeasti menee

Todellisuudessa alussa näyttää siltä, kun mitään ei tapahtuisi, mutta sitten kun tapahtuu, tapahtuu paljon.

 

Artikkelissamme Eurolla päivässä miljonääriksi kerromme lisää korkoa korolle -ilmiöstä.

Tässäkin monilla menee sormi suuhun, koska mahdollisuuksia on paljon. Mihin rahat kannattaisi sitten laittaa tekemään kavereita?

Tässäkin pätee yksi sijoittamisen ydinviisauksista – ota asioista itse selvää. On hyvä muistaa, että finanssisektori yrittää ikään kuin hieman höynäyttää meitä ostamaan korkeakuluisia sijoitustuotteita saadakseen palkkioita itselleeen… tällöin oma tuottomme jää paljon pienemmäksi. Usein näillä pankin sijoitusneuvojilla on oma lehmä ojassa, ja siksi se oma taustatyö on todella tärkeää, kun mietitään sijoituskohteita. Markkinoilla on esimerkiksi paljon matalakuluisia rahastoja, joihin sijoittamisen voit aloittaa vain muutamalla kympillä kuussa.

Tässä sinulle hyvä korkoa korolle -laskuri, joka auttaa sinua korkoa korolle -ilmiön hahmottamisessa.

 

5. Mihin kannattaa sijoittaa? Eri omaisuuslajit ja hajauttamisen tärkeys

Eli raha kannattaa laittaa poikimaan jonnekin, josta saa korkoa korolle. Millaisiin omaisuuslajeihin sitten kannattaa aloittelijan laittaa rahaa tai mitä omaisuuslajeja ylipäänsä on olemassa? Omaisuuslajit voidaan karkeasti jakaa viiteen eri kategoriaan: arvopaperit, valuutat, raaka-aineet, liiketoiminta, asunnot ja kiinteistöt.

Mitä useampia omaisuuslajeja sinä omistat, sitä vakaammalla pohjalla sijoitustoimintasi on. Jossain omaisuuslajissa menee aina huonommin ja jossain paremmin, mikä vähentää sijoitusten riskisyyttä.

Aluksi kannattaa valita sellainen omaisuuslaji, joka itseään kiinnostaa eniten.

On hyvä pitää mielessä, että omaisuuslajit rakentuvat ikään kuin toistensa päälle, ja mitä enemmän ymmärrät eri omaisuuslajeja, sitä enemmän se auttaa suosikkiomaisuuslajisi kanssa.

Esimerkiksi:

Jos ostat sijoitusasunnon: Asunto-osake on arvopaperi -> Talo on rakennettu raaka-aineista (puu, metalli, lämmitys) -> Asunto-osakeyhtiön pyörittäminen on liiketoimintaa.

Maksuttomalla sijoittamisen minikurssilla käymme tarkemmin läpi näitä eri omaisuuslajeja. Pääset katsomaan minikurssin videon omaisuuslajeista tästä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Mikko Sjögrenin sijoittamisen minikurssi: omaisuuslajit

 

6. Vältä yleisimpiä virheitä sijoittamisen aloittamisessa

Ensimmäinen yleisin virhe on ajatella, että sijoittamisen voi ulkoistaa. Totuus on se, että kukaan ei pidä rahoistasi yhtä hyvää huolta kuin sinä. Siksi se aikaisemmin mainittu oma taustatyö ja asioiden opiskelu nousee arvoonsa. Sijoittamista ei kannata ulkoistaa pankeille, vaan sitä kannattaa opetella tekemään itse.

Toinen suuri virhe on se, että etsitään sitä yhtä kuumaa vihjettä. Etsitään esimerkiksi uutta Bitcoinia tai vastaavaa, jolle toivotaan räjähdysmäistä kasvua. Tässä huonoa on se, että mennään rahankiilto silmissä kohti sellaisia sijoituskohteita, joita ei edes täysin ymmärrä. Ei esimerkiksi ymmärretä mihin rahat ylipäänsä menevät tai miten ansaintalogiikka toimii. Lisäksi, tällaisten muka räjähdysmäisen kasvun sijoituskohteita on hyvin vaikea ennustaa, että mikä oikeasti lähtee ja mikä jää lähtötelineisiin. Näitä kuumia vihjeitä voi omaan sijoitussalkkuun ottaa toki ikään kuin mausteeksi ajan myötä, mutta niiden varaan koko salkkua ei tule rakentaa.

 

Kertauksena…

Eli, miten aloittaa sijoittaminen? Tässä nopea kertaus asioista, jotka sinun täytyy ottaa huomioon.

Oma taloutesi on oltava kunnossa ja ylijäämäinen, jotta voit aloittaa sijoittamisen. Pääset jopa 15 €:n kuukausisijoituksella hyvin alkuun. Tärkeää on, että aloitat. Ja kun sijoitat, sijoita ENSIN ja elä vasta sen jälkeen. Automatisoi tämä systeemi niin, että aina kun saat palkan, sijoitat tietyn summan saman tien.

Pelkkä toiselle tilille siirto ei tee sinusta vaurasta, sinun täytyy saada rahan tekemään kavereita. Eli rahat on sijoitettava jonnekin, josta saat korkoa korolle tuottoa. Eri sijoitusinstrumentteja on arvopaperit, valuutat, raaka-aineet, kiinteistöt ja liiketoiminta. Valitse aluksi yksi sinua eniten kiinnostava, opiskele sitä ja aloita sijoittaminen siihen. Jos sinulla on kymppejä tai satasia per kuukausi sijoitettavana, arvopaperit, kuten rahastot ja ETF:t voivat olla aloittelijalle oiva sijoituskohde (tämä ei ole sijoitusneuvo).

Muista välttää yleisimpiä virheitä. Älä ulkoista sijoittamista, sillä kukaan ei pidä rahoistasi parempaa huolta kuin sinä. Älä myöskään juokse kuumien sijoituskohteiden perässä, ja muista tehdä aina oma taustatyö.

Tärkeää on, että aloitat sijoittamisen heti

Pääset alkuun sijoittamisessa muutamilla kympeillä tai satasilla kuussa. Googlaamalla esimerkiksi eri rahastoja, pääset jo jyvälle, miten rahastosijoittaminen toimii.

Alussa aloittaminen on tärkeämpää kuin se, että minne se 15 € menee. Eli aloita ja laita se ensimmäinen 15 € jonnekin. Toista tämä seuraavassa kuussa, ja sitä seuraavassa jne. Tässä tapahtuu sellainen mielenkiintoinen ilmiö, että kun omaa rahaa on jossain kiinni, se rupeaakin kiinnostamaan ja alat oppimaan ja opiskelemaan enemmän. Kaiken lisäksi, olet päässyt alkuun ja sijoittanut ne ensimmäiset rahasi. Muista, mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sen parempi. Aika on sijoittajan paras kaveri.

Älä aluksi turhaan tiiraile liian tarkasti sijoitustesi tuottoprosenttia. Ensimmäisen viiden vuoden aikana sijoitustesi tuottoprosentilla ei ole mitään väliä… pottisi kasvaa ensimmäisen 5 vuoden aikana enemmän rahasta, minkä laitat sisään joka kuukausi kuin kuinka paljon tuottoa siitä tulee. Vasta 5 vuoden jälkeen tuottoprosenteilla alkaa olemaan merkitystä.

Sijoittamisen aloittaminen on loppupeleissä sen verran yksinkertaista, että kuka tahansa näitä voi oppia. Yhteen-, vähennys- ja jakolaskuilla pääsee jo pitkälle. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun, kun samassa asiayhteydessä on numeroita, prosentteja ja euroja… silloin yksi näistä rajoittavista uskomuksista hiipii mieleen, ja se sanoo meille, ettei tämä ole meitä varten.

Kehitä omaa osaamistasi sijoittajana

Miten omaa osaamista voi kehittää? Aloita ja sijoita ensimmäiset 15 €, tämän jälkeen alat oppimaan. Asiaa kuitenkin kannattaa opiskella. Tietoa on sijoittamisesta tänä päivänä todella paljon, eli tiedon saatavuus ei ole pullonkaula. Netissä oikea tieto on usein pirstaloitu ja piilotettu väärän tiedon ja mielipiteiden joukkoon…

Onneksi on olemassa parempi tapa… me täällä Varapuulla olemme jo 14 vuoden ajan kouluttaneet ihmisiä näistä asioista. Valmennustemme läpi on vuosien aikana käynyt jo yli 30 000 tyytyväistä asiakasta.

Näistä samoista asioista, joista kerroin tässä blogitekstissä, olemme tehneet myös maksuttoman sijoittamisen minikurssin, jossa paneudumme vielä hieman syvemmälle sijoittamisen aloittamiseen. Pääset tilaamaan minikurssin maksutta täältä.

Muista myös ottaa meidät somessa seurantaan @varapuu

 

 

 

 

 

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
3 yleisintä rajoittavaa uskomusta sijoittamisen aloittamisessa