Raaka-aineet – tylsä, vaarallinen vai helposti ymmärrettävä omaisuuslaji?
Tämän tekstin on kirjoittanut sijoittaja ja KultaEevan toimitusjohtaja Ilkka Hikipää. Aloin kiinnostua raaka-aineista omaisuuslajina vuonna 2005, koska ajattelin, että raaka-aineiden hintakehitys oli aloittanut syklin nousuvaiheen pari vuotta aikaisemmin. Tuolloin sijoitusmahdollisuudet raaka-aineisiin eivät olleet niin monipuolisia kuin nyt ja markkinatunnelman mukaan raaka-aineet olivat vaarallinen ja spekulatiivinen omaisuuslaji, johon sijoittava voi menettää kaiken. Sijoittajien keskuudessa raaka-aineista näytti olevan enemmän uskomuksia kuin tietoa. Vielä tänäkin päivänä raaka-aineet ovat mielestäni huonosti ymmärretty omaisuuslaji piensijoittajien keskuudessa. Se ei käsittääkseni johdu siitä, että raaka-aineet olisivat monimutkainen omaisuuslaji, vaan ennemminkin siitä, että jostain syystä omaisuuslajia kohtaan ei ole kiinnostusta. Raaka-aineet ovat tylsä sektori. Ei ole suuria mediatapahtumia, joissa julkaistaan vuoden uusin vehnälajike tai -malli. Kaivosyhtiöiden toimitusjohtajat eivät julkaise tuotteeseensa innovaatioita innovaatioiden perään. Raaka-aineita ei markkinoida televisiossa tai radiossa. Raaka-aine on raaka-aine ja vasta kun se jalostetaan joksikin uutuustuotteeksi, asia muuttuu mielenkiintoiseksi.

Miksi raaka-aineet nähdään tylsänä ja vaarallisena omaisuuslajina?

Sijoittajat ovat myös kuluttajia ja kuluttajat käyttävät lopputuotteita, eivät raaka-aineita. Ehkä siksi lopputuotteet ovat kiinnostavampia ja niitä valmistavien yhtiöiden ympärillä on enemmän säpinää. Siihen säpinään verrattuna raaka-ainesektori näyttää tylsällä tavalla samalta kuin aina ennenkin. Jos jokin sektori tuntuu tylsältä, sen opiskelemiseen ei todennäköisesti panosteta paljon. Silloin ei varmaankaan ymmärretä eikä osata hyviä sijoitusstrategioita ja aiheen ympärille jää uskomuksia ja pelkoja. Raaka-aineet eivät ole vaarallinen omaisuuslaji sijoittaa. Vaaralliseksi sen tekee se, jos sitä ei ollenkaan ymmärrä ja silti sijoittaa. Tämä pätee kaikkiin omaisuuslajeihin. Asuntosijoittamisessa ja liiketoimintoihin sekä valuuttoihin sijoittamisessakin voi menettää kaiken, jos oikein hölmöilee. Sijoittajien kiinnostus raaka-aineita kohtaan muuttuu tyypillisesti aina silloin, kun raaka-aineet ovat hintasyklinsä nousuvaiheen loppupuolella eli kun hintataso nousee nopeasti ja tuottomahdollisuudet näyttävät poikkeuksellisen hyviltä. Kaikkihan haluavat mukaan hyvään nousuun.

Osakeindeksit apuna raaka-aineiden ymmärtämisessä

Raaka-aineet ovat mielestäni helposti ymmärrettävä omaisuuslaji. Tyypillisesti raaka-aineet korreloivat negatiivisesti osakeindeksien kanssa. On hyvin tavallista, että kun pörssissä menee hyvin ja osakeindeksit nousevat, samaan aikaan raaka-aineiden hinnat laskevat. Sama toisinpäin: kun raaka-aineiden hinnat nousevat, niin osakeindeksit laskevat. Tämä logiikka on seurausta siitä, että yhtiön osakkeen hinta perustuu yhtiön tuloksentekokykyyn ja kaikki firmat tarvitsevat raaka-aineita tuottaakseen palveluita tai tuotteita. Jos raaka-aineiden hinnat lähtevät nousuun, firmojen tuloksentekokyky laskee, koska ne joutuvat maksamaan enemmän tarvitsemistaan raaka-aineista ja yhtiöille jäävän rahan osuus pienenee. Kun tuloksentekokyky laskee, firman osakekurssi laskee myös. Toki yhtiöt pyrkivät siirtämään kohonneet raaka-ainekulut lopputuotteen hintaan, mutta se ei välttämättä onnistu välittömästi tai kokonaisuudessaan. Siinäkin tapauksessa, että yhtiöt pystyvät siirtämään kohonneet raaka-ainekulut kokonaisuudessaan lopputuotteen hintaan, se voi aiheuttaa tuotteen kysynnän vähenemistä. Tuote voi muodostua liian kalliiksi asiakkaiden mielestä. Raaka-aineiden hintojen nousu siis vaikuttaa osakeindeksien kehitykseen. Kun taas raaka-aineiden hinnat laskevat, yhtiöiden tuloksentekokyky paranee samalla logiikalla. Vai laskevatko yhtiöt lopputuotteensa hintoja? Eivät varmaankaan. Jos yhtiöt saavat tarvitsemansa raaka-aineet entistä halvemmalla, yhtiölle itselleen jää enemmän rahaa kuin ennen. Tämä parantaa tuloksentekokykyä ja nostaa yhtiön osakkeen hintaa ja koska raaka-aineiden hintojen lasku koskettaa kaikkia yhtiöitä, osakeindeksit nousevat. Raaka-aineet ovat tämän vuoksi hyvä tapa hajauttaa sijoitusvarallisuutta. Jos haluat oppia lisää sijoittamisesta ja raaka-aineista omaisuuslajina, tutustu ja tilaa Ilkka Hikipään ja Mikko Sjögrenin Vaurastumisen reseptit -kirja nyt erikoishintaan 32€ (norm. 38€)! Tutustu ja tilaa omasi täältä ›› Sijoitusterveisin, Ilkka Hikipää Sijoittaja, Kulta Eevan toimitusjohtaja . . Vaurastumisen Reseptit nyt vain 32€! Osta omasi täältä ›› vaurastumisen reseptit kova kansi kuva cropped
sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miten aloittaa sijoittaminen? 6 asiaa, jotka aloittavan sijoittajan tulee ottaa huomioon