Rahan arvo – mitä se on tänään ja huomenna?

Vain harvat ihmiset oikeasti ymmärtävät, miten rahan arvo muodostuu. Mitä tavallinen ihminen hyötyy tästä tiedosta ja miten rahan arvon ymmärtäminen auttaa sinua vaurastumaan? Tämä artikkeli on tarkoitettu avaamaan asiaa.

 

Mikä on rahan arvo tänään ja huomenna?

 

Elämme todella mielenkiintoisia aikoja juuri nyt. Viime romahduksen jälkeen, monet sijoituskohteet ovat tuottaneet hyvin ja arvot ovat nousseet, mutta nouseeko niiden arvo jatkossa? Bitcoinin arvo on tänään korkeimmillaan 2 vuoteen, kullan arvo kääntyi juuri nousuun, ja osakemarkkinat ovat myös ennätyslukemissa.

Tämä on erikoinen tilanne ja moni vaurastuja on sormi suussa sen suhteen, mitä näiden asioiden arvolle tapahtuu seuraavaksi ja mitä nyt kannattaisi tehdä.

 

Onko raha sinulle arvokasta?

Eri ihmislle raha tarkoittaa eri asiaa. Jotkut arvostavat sitä ja jotkut eivät. Jotkut laittavat rahan tekemään töitä puolestaan ja jotkut eivät.

Rahan arvo on yksilöllistä ja jokainen päättää itse, kuinka tärkeänä raha-asioitaan pitää. Aikooko olla välittämättä koko asiasta ja pahimmillaan velkaantuu vai ottaako vähän asioista selvää ja vaurastuu muun elämän ohessa.

 

Kysynnän ja tarjonnan laki

Jos ajatellaan rahan arvoa yleisellä tasolla, emme voi välttyä Alfred Marshallin kysynnän ja tarjonnan laista. Laki toimii kutakuinkin näin:

Jos rahaa on maailmassa tällä hetkellä X määrä ja huomenna on sitä onkin X + 1, niin huomenna samalla määrällä rahaa pitäisi pystyä ostamaan vähemmän hyödykkeitä. Tämä johtuu siitä, että yhdessä yössä palveluiden ja hyödykkeiden määrä ei ehdi muuttumaan vaan eri määrä rahaa jahtaa samaa määrää palveluita ja hyödykkeitä.

Raha onkin siis vain niin arvokasta, mitä sillä saa ostettua.

 

Rahaa luodaan tyhjästä

Niin perverssiltä kuin se kuulostaakin, kaikki kierrossa oleva raha tällä hetkellä on lainarahaa ja kaikki laina luodaan sopimuksella (tyhjästä). Joku on ottanut lainan ja sillä rahalla on ostettu jotain, jonka jälkeen raha on lähtenyt kiertoon. Kuitenkin se laina pitää tietenkin maksaa takaisin – korkojen kera.

Koron takia jonkun on koko ajan otettava uutta velkaa, että maailmassa riittää rahaa maksaa lainan lyhennyksiä plus aiempi korko. Tämä on se syy, miksi valtiot ovat jatkuvasti siinä tilanteessa, että heidän täytyy ottaa lisää velkaa.

Sijoitusmaailmassa se tarkoittaa sitä, että nyt kun lainaaminen on ollut alhaisten korkojen takia halpaa, sijoituksia on ostettu voimakkaasti lainarahalla. Koska korot ovat niin alhaalla niin lainoja ei myöskään ole maksettu kiireellä takaisin. Ongelmaahan tässä ei ole niin kauan, kun tuotot näyttävät plussaa.

Tällä hetkellä korkotasoa ei voida enää laskea tai jos korot menevät miinuksen puolelle, ihmisille pitäisi alkaa maksamaan siitä vaivasta, että he ottavat velkaa. Se vasta perverssiä olisikin, että joku maksaisi siitä hyvästä, että olet lainannut rahaa. Sen takia on todennäköistä, että jossain vaiheessa poliittisista päätöksistä huolimatta, korot lähtevät nousuun ja uuden lainan ostaminen ja nykyisen lainan pitäminen saattaa muuttua tulevaisuudessa kalliimmaksi, jolloin myös markkinat saatttavat nopeasti kääntyä.

 

Rahan arvon ymmärryksellä sijoittajat tekevät rahaa

Kuuluisa sijoittaja, Robert Kiyosaki on sanonutkin, että nykyinen velkavetoinen rahajärjestelmä ei ole pysyvä ratkaisu ,vaan tulee lopulta hajoamaan. Siinä hetkessä taitavat sijoittajat, jotka ovat varautuneet muutokseen, pystyvät tekemään jopa isoja summia rahaa ja ne, jotka eivät ole varautuneet saattavat menettää säästämänsä omaisuuden.

Kiyosaki ei ole läheskään ainoa sijoittaja, joka on tätä mieltä. Romahdukset kuuluvat talouteen ja niitä tapahtuu aina. Koska ihmiset tekevät aina ylilyöntejä ja sen jälkeen ollaan liian varovaisia. Siinä välissä on mahdollista myydä liian kalliilla ja ostaa halvalla. 2008 romahduksessa suurin osa hävisivät rahaa, mutta osa porukasta tekivät historiansa parhaat tuotot.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää rahan arvosta? Osallistu Rahailtaan!

Olisitko kiinnostunut oppimaan lisää rahan arvosta ja ylipäätään rahasta? Osallistu seuraavaan Rahailtaamme joko paikan päällä tai kätevästi omasta kodistasi käsin verkkokurssin muodossa.  Järjestämme suuren suosion saaneita Rahailta-valmennuksia säännöllisesti eri puolilla Suomea, mutta verkkokurssin voit luonnollisesti tilata juuri silloin kuin sinulle itsellesi parhaiten sopii.

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Kuinka paljon rahaa korkoa korolle -periaatella voi tehdä?