Sijoittamisen myytit 4 ja 5: Pitkällä aikavälillä keskimäärin ja Yksi kuuma vihje

 

Sijoittamiseen liittyy erilaisia myyttejä. On olemassa viisi syvään juurtunutta myyttiä jotka tulevat aina vastaan, kun ollaan sijoittamisen kanssa tekemisissä. Edellisissä blogeissamme olemme käyneet läpi jo kolme myyttiä: 

  1. Aloitan sitten kun minulle jää rahaa
  2. Tieto ja taito ratkaisevat
  3. Sijoittamisen voi ulkoistaa

Tässä blogissa käymme läpi kaksi viimeistä sijoittamiseen liittyvää myyttiä.

 

Sijoittamisen myytti numero 4: Pitkällä aikavälillä keskimäärin

Neljäs asia mitä sijoitusneuvonnassa tarjotaan on “pitkällä aikavälillä keskimäärin”, joka särähtää omaan korvaani. Toivon, että tästä eteenpäin sinullekin särähtää, kun joku tulee selittämään ”pitkästä aikavälistä keskimäärin”. Suomessa vuoden lämpötila on keskimäärin 14 astetta, mutta et silti voi helmikuussa juosta t-paidalla ulkona.

Jos kysyt arvopapereiden kanssa tekemisissä olevalta sijoitusneuvojalta, että milloin on hyvä aika sijoittaa arvopapereihin todennäköisesti sijoitusneuvoja vastaa, että aina on oikea aika sijoittaa arvopapereihin. Mitäs jos sijoittaisikin sillä tavalla, että katsoo suhdanteita ja niiden suuntaa ja sijoittaa silloin, kun ne menevät ylämäkeen? Parkkeeraisi rahat pankkitilille siksi aikaa, kun suhdanne on kääntynyt laskuun ja kun se kääntyy taas nousuun niin jatketaan siitä. Mutta silloin kun raha ei ole rahastossa, sijoitusneuvoja ei saa siitä palkkaa. Pankkitilillä seisomisesta ei makseta. 

Jos etsit helppoa tapaa, eikä sinua hirveästi kiinnosta muu kuin saada pientä ”keskimääräistä” tuloa pitkällä aikavälillä, voit laittaa suoravelotuksella vaikka 100 euroa jonnekin rahastoon. Siinä et opi sijoittamisesta mitään, ainut mitä opit tekemään on suoraveloitus. Raha menee jonnekin, ja kerran vuodessa tulee lappu josta katsotaan että kuinka paljon sitä rahaa on mennyt ja onko enemmän vai vähemmän kuin viimeksi. Toivotaan aina että siellä olisi enemmän, kuin vuosi sitten.

Jos kellut vain mukana, menet ylä- ja alamäet, niin siellä saattaa olla pitkällä aikavälillä nouseva trendi. Mutta jos pystyy edes vähän ajoittamaan ostoja ja myyntejä, ja pystyy käyttämään työkaluja joiden avulla tästä ei rangaista verotuksellisesti kauheasti, niin sillä päästään parempaan lopputulokseen.

 

Sijoittamisen myytti numero 5: Yksi kuuma sijoitusneuvo

Viides myytti on se, että etsitään yhtä kuumaa vihjettä. Yksi kuuma sijoitusneuvo, joka on lottotyyppinen ratkaisu joka ratkaisee kerralla koko pelin. Tätä ihmiset edelleenkin kysyvät; vinkki, jolla voitaisiin viikossa viisinkertaistaa rahansa, jonka jälkeen ei enää tarvitsisi murehtia mistään. Semmoisia ei yleensä ole. Joskus tietenkin voi osua kohdalle, mutta semmoisen perässä ei kannata juosta. Perusasiat sen sijaan kannattaa laittaa kuntoon, mennä eteenpäin, ja jollain pienellä siivulla esimerkiksi kokeilla jotain eksoottista josta itsellä on jotain ajatusta. Kolikkoa ei kannata heittää koko ajan, siinä käy ennen pitkään huonosti.

Kuuman vihjeen perässä kuitenkin juostaan monesti, ja vieläpä siten, että kerätään uutta kassaa, löydetään kuuma vihje ja sijoitetaan kaikki. Seuraavat kolme vuotta kerätään taas kassaa ja tehdään sama uudestaan. Silloin sillä kymppitonnilla olisi varmaan kannattanut lähteä mieluummin sinne Pattayalle. On edes hauskaa, sillä rahan häviäminen markkinoille on erittäin typerää. Siitä saa ainoastaan pahan mielen.

 

Tässä vielä kertauksena sijoittamiseen liittyvät viisi myyttiä…

  1. Aloitan sitten kun minulle jää rahaa
  2. Tieto ja taito ratkaisevat
  3. Sijoittamisen voi ulkoistaa
  4. Pitkällä aikavälillä keskimäärin
  5. Yksi kuuma sijoitusneuvo

 

Tunnistatko itsestäsi jotain näistä sijoittamiseen liittyvästä viidestä myytistä? Millaisia ajatuksia ne sinussa herättävät?

 

Tärkeintä on aloittaa

Verrattuna siihen, ettei sijoita ollenkaan, niin parempi tapa on tehdä edes jotain, vaikka sijoittaa sinne rahastoon. Se, että tuntee markkinat ja pystyy välttymään laskuilta on kuitenkin parempi tapa. Se vaatii osaamista, kiinnostusta, sitä että seuraa asioita ja tekee niille jotain.. Se että satanen menee rahastoon on parempi kuin se, että ei tee mitään.

Oma talous täytyy olla kunnossa, tasapainossa sekä ylijäämäinen, koska ensimmäinen yritys tuskin onnistuu kovin spektaakkelimaisesti. Siitä huolimatta täytyy kuitenkin aloittaa.

Oma talous täytyy olla vakaalla kivijalalla kun opiskelet ja opettelet sijoittamista. Alussa tulee tietenkin turpaan, lyödään jälleen sitä leukaa lattiaan kun opetellaan kävelemään. Kun perustaa uuden bisneksen, niin alussa kaikki ei varmastikaan ole kristallin kirkasta. Rumasti sanottuna aluksi on edessä muutaman vuoden paskamyrsky, joka täytyy vain rämpiä läpi. Sen takia oma talous täytyy olla aluksi kunnossa ja vakaalla pohjalla, että se kestää sen. Ei ole hyvä tapa sijoittaa siten, että oma talous menee ahtaalle. Sijoittaminen täytyy aloittaa niin, että oma talous kestää, vaikka sijoitukset eivät lähtisikään heti nousuun. Ei siten, että jos tiskikone menee rikki, niin täytyy myydä se juuri hankittu sijoitusasunto.

Helpoin tapa päästä alkuun…

Ennen kuin aloitat sijoittamista, varmista että oma taloutesi kestää sen. Varmista, että oma taloutesi on kunnossa. Paras ja helpoin tapa päästä alkuun oman talouden kuntoon laittamisessa on osallistua Rahailtaan.

Rahailta on kolmen tunnin iltatilaisuus, jonka aikana opit mitä raha on ja miten se päätyy taskuusi. Opit myös miten voit kääntää kriisit eduksesi…

Järjestämme Rahaillan tänä keväänä vielä kahdella paikkakunnalla (lisää tulossa syksyllä). Tutustu Rahailtakiertueen aikatauluun ja varmista paikkasi nyt täältä ››

 

 

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

P.S. Rahailta on kaikista helpoin tapa aloittaa, tutustu ja ilmoittaudu mukaan nyt täältä ››

Ilmoittaudu Rahailtaan nyt!

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Sijoittamisen vaikein asia ja suurimmat viholliset