Sijoittamiseen liittyy erilaisia myyttejä. On olemassa viisi syvään juurtunutta myyttiä jotka tulevat aina vastaan, kun ollaan sijoittamisen kanssa tekemisissä.
Olen toiminut vuodesta 2001 vuoteen 2007 saakka sijoitusneuvojana, ensin sijoitussäästö eläkevakuutusten ja varainhoitotuotteiden kanssa. Asuntosijoittamisen parissa taas on tullut työskenneltyä vuoden 2005 alusta saakka. Erityisesti ostotoimeksiantopalvelun kautta, jossa hankimme avaimet käteen periaatteella sijoitusasuntoja, huomasimme sen, että ihmisten kanssa touhutessa kahdeksan kysymystä kymmenestä on aina samoja. Ihmisellä on kysymyksiä sijoittamisesta maksimissaan noin 25-30 kappaletta, ja ne samat kysymykset toistuvat melkein aina.
Aikanaan ryhdyimme ihmettelemään, minkä takia ihmiset kysyvät aina samoja kysymyksiä. Vähän aikaa mietittyämme tulimme siihen tulokseen, että voisiko se johtua siitä että ihmiset päätyvät samanlaiseen tilanteeseen koska heillä on se sama ongelma. Miten he ovat sitten päätyneet samanlaiseen tilanteeseen? Varmaan tekemällä samanlaisia asioita, joiden tekemiseen ihmiset ajautuvat tavallaan tiettyjä polkuja pitkin. Näitä erilaisia polkuja on noin 5-6 kappaletta. Tästä päädyimmekin ajatukseen, että rahaan liittyviä persoonallisuuksia on kuusi kappaletta. Jokainen persoonallisuus johtaa stereotyyppiseen tilanteeseen. Nämä sijoittamiseen liittyvät myytit ovat syntyneet niiden kysymysten ja tietojen kautta, mikä ihmisiä on aikanaan askarruttanut.
Myytti nro 1: Aloitan sitten kun minulle jää rahaa.
Kuinka usealla ihmisellä on sellainen ongelma, että pankkitilille jää ylimääräistä rahaa eikä millään keksi, että mitä sillä oikein tekisi? Olen huomannut, ettei tämä ole yleensä ihmisten perimmäinen ongelma. Semmoinenkin ihmisryhmä kuitenkin löytyy. Heitä kutsutaan nimellä nuukailijat ja köyhäilijät jotka säästävät kaiken, juoksevat tarjouskahvien perässä ja ajavat 20 vuotta vanhalla autolla, vaikka taskussa on 5 miljoonalla eurolla Nokian osakkeita sekä tuhat hehtaaria takametsää.
Pointti on siinä, että mitä rahalla tekee jos sitä ei uskalla käyttää? Elämän tarkoitus ei ehkä ole kuitenkaan se varastoiminen. Robert Kiyosakin kehittämä väline on syystäkin kassavirtakaavio, ei kassakaavio tai kassajumikaavio. Sen tarkoituksena on, että raha liikkuu.
Kolme haastetta rahan kanssa
Karkeasti jaettuna rahan kanssa on kolme haastetta:
- Osa ihmisistä käyttää kaikki rahansa.
- Osa säästää kaikki rahansa.
- Osa sijoittaa kaikki rahansa.
Mielestäni kaikki nämä ovat yhtä kaukana tasapainotilasta. Jotta ihminen voi hyvin, siihen tarvitaan näitä kaikkia kolmea. Täytyy olla vähän säästössä, kuluttaa vähän ja sijoittaa vähän. Mikä kaikista tärkeintä, silloin se tuntuu hyvältä.
Köyhien ja rikkaiden ero
”Aloitan sitten kun minulle jää rahaa” -myytti kuuluu ehkä enemmän henkilökohtaiseen talouteen. Eli silloin sitä ylijäämää ei ole jäänyt vaan se täytyy tehdä. Köyhien ja rikkaiden ero on yleensä juuri tässä ajattelussa. Köyhät ajattelevat, että sijoittavat heti kun rahaa jää. Sitä ei vain yleensä jää. Rikkaat ajattelevat että sijoitan ensin ja elän sillä lopulla mitä jää.
Jos tunnistat itsesi tästä köyhästä ajattelutavasta – ei hätää, sillä ajatusmalliaan voi päivittää. Jos haluat oppia miten voit välttää yleisimmät virheet rahan kanssa jatkossa, lataa alla olevan napin kautta ilmainen oppaamme: 5 virhettä rahan kanssa ja kuinka välttää ne jatkossa.
Sijoitusterveisin,
Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija
P.S. Seuraavassa blogissa käymme läpi sijoittamiseen liittyvän myytin numero 2. Varmista, että saat ilmoituksen tulevista blogeistamme ja klikkaa itsesi sivun oikeasta reunasta uutiskirjelistallemme.