Sijoittamisen myytti 2: Tieto ja taito ratkaisevat

 

Sijoittamiseen liittyy erilaisia myyttejä. On olemassa viisi syvään juurtunutta myyttiä jotka tulevat aina vastaan, kun ollaan sijoittamisen kanssa tekemisissä. Edellisessä blogissamme kävimme läpi ensimmäinen myytin: Aloitan sitten kun minulle jää rahaa. Tässä seuraava…

 

Sijoittamisen myytti numero 2: Tieto ja taito ratkaisevat

Toinen yleinen myytti ja sudenkuoppa, johon sijoittamisessa usein osutaan on ”tieto ja taito ratkaisevat”. Tiedolla ja taidolla on kyllä merkitystä, mutta vain noin 20 % pelihengestä. 80 % tuloksesta on oikeastaan pelkkää psykologiaa.

Kun aloitimme valmentamisen, pidimme päivän mittaisia valmennuksia eri omaisuuslajeista. Arvopaperisijoittamiseen liittyvässä valmennuksessa annoimme ihmisille muutaman erilaisen strategian, joiden avulla voi sijoittaa arvopapereihin. Annoimme myös kymmenen kohdan listan, joissa neuvottiin askel askeleelta kuinka arvopapereihin sijoittaa. Muutama kuukausi koulutuksen jälkeen keräsimme palautetta asiakkailta. Hyvästä palautteesta huolimatta puolen vuoden kuluttua suurin osa ihmisistä ei ollut aloittanut sijoittamista. Ainoastaan 1-2% sadanhengen valmennuksesta oli sijoittanut arvopapereihin.

Mikä siinä sitten jarrutti?

Uskallus. Jos ei uskalla, niin siellä on ilmeisesti joku tunne takana: pelko tai epävarmuus.  Harvoin minkään uuden tekeminen onnistuu spektaakkelimaisesti ensimmäisellä kerralla. Aina kun pitäisi tehdä jotain uutta, niin siihen liittyy oppimiskäyrä, joka on epämukavaa. Aluksi saa aina turpaan. Aivan kuten silloin lapsena kun opeteltiin kävelemään ja lyötiin ensin leuka sata kertaa lattiaan. Pikkuhiljaa rupesimme kuitenkin pysymään kahdella jalalla…

Tunteen takana on ajatukset ja uskomukset sekä ohjelmointi. Aivan kuten henkilökohtaiseen talouteenkin, niin myös sijoittamiseen liittyy ohjelmointia. Esimerkiksi jos vanhemmat ovat kotona joskus verranneet osakekauppaa uhkapeliin, on ohjelmointiimme jäänyt tämä mielikuva. Pelurit ja sijoittajat kuuluvat mielestäni kuitenkin täysin eri kastiin.

 

Pelurit hakevat jännitystä

Pelurit pelaavat siksi että hakevat jännitystä, saavat adrenaliinin virtaamaan kun laitetaan ”all in”. Tylsyyden iskiessä heitetään kolikkoa tonnista, ihan vain sen takia kun haetaan sitä jännitystä. Heitä ei kiinnosta häviävätkö tonnin vai voittavatko tonnin.

 

Sijoittamiseen tarvitaan näkemystä

Sijoittajat sen sijaan pyrkivät rajaamaan riskiä. Oletko koskaan kuullut sanontaa ”Jos tuotot kasvavat niin riskit kasvavat”? Silloin kun oikeasti sijoitetaan ja tutkitaan sitä juttua kunnolla, niin sijoittajan tehtävä on minimoida riskiä. Sijoittajan tulee käyttää sellaisia työkaluja, että riskeistä tulee mieluummin todennäköisyyksiä, eikä riskejä.

Sijoittamisessa tarvitaan näkemys, toimintasuunnitelma. Täytyy etukäteen miettiä mitä voi tapahtua. Miettiä exit valmiiksi. Silloin pystymme rajaamaan riskit laatikon sisälle, ja jos ne tulevat laatikon ulkopuolelle niin poistumme sijoituksesta. Niin kauan kuin tulokset pysyvät laatikon alueella, se on OK. Emme suostu vastaanottamaan vääränlaisia tuloksia. Tämä vaatii tietenkin suunnitelman ja seurantaa. Tällöin kurssi ei kuitenkaan voi mennä mihin vaan. Täytyy pyrkiä siihen, että lopputulokset rajataan suhteellisen pienelle alueelle: Jos tulokset tulevat laatikon ulkopuolelle niin emme hyväksy niitä.

Eli tietoa ja taitoa on noin 20 %, ajatuksia ja uskomuksia on käytännössä noin 80 %.

 

Kuuntele sisäistä höpöttäjääsi

Aina kun olet sijoittamisen kanssa tekemisissä, kannattaa kuunnella mitä sisäinen höpöttäjä alkaa puhua. Mieti, minkälaisia malleja sijoittamisessa olet kuullut. Miten parisuhteessasi toimitaan, onko sijoittamisesta edes puhuttu? Onko sitä tehty vai eikö tehty? Mitä vanhemmat ja isovanhemmat ovat puhuneet sijoittamisesta, millaisella sävyllä? Millaista mallia sinulle on näytetty, miten he ovat suhtautuneet sijoittamiseen? Onko se ollut hyvä juttu vai huono juttu? Miten sijoittajiin on suhtauduttu? Onko ajateltu että on jalompaa tehdä miljoona kaivamalla ojaa kuin sijoittamalla?  Minkälaista mallia olet nähnyt ja kuullut?

Oletko koskaan miettinyt, minkälainen suhde vanhemmillasi, tutuillasi ja ystävilläsi on sijoittamiseen ja rahaan? Nämä asiat ovat hyviä pohtia, sillä vanhemmilta tutkitusti oppii paljon eri tapoja, myös niitä jotka liittyvät rahan käyttöön ja sijoittamiseen. Monet tavat joko kopioituu suoraan vanhemmilta, tai sitten ne tehdään aivan päinvastoin.  Ongelmia ilmeneekin yleensä silloin, jos vanhemmat ovat nuukia ja kituuttajia; koska tällöin jälkikasvu ei yleensä ajattele säästämisestä samalla tavalla…

 

Jos tunnistat itseltäsi ajatuksia, jotka estävät sijoittamista – ei hätää, sillä ajatusmalliaan voi päivittää. Jos haluat muuttaa käsitystä rahasta, tutustu ja tule mukaan suosittuun Rahailtaan, jossa opit muun muassa…

  • Mistä raha tulee (ja miten se päätyy taskuusi)
  • Miten voit kääntää talouden nykyiset ja tulevat kriisit eduksesi
  • Mihin Euron arvo perustuu ja mikä on Euron tulevaisuus
  • Ymmärrät pankkiirien ajatuksia paremmin, että tiedät miten toimia heidän kanssaan
  • Rahan manageroinnin salaisuuden, jonka vain rikkaat ja vaurastuvat tietävät

 

 

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

Taitavaksi Rahan Kanssa Tampere 2017
Rahailtakiertue saapuu 5 paikkakunnalle keväällä 2018 – Tutustu kiertueen aikatauluun ja varmista paikkasi nyt!

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Sijoittamisen myytti 3: Sijoittamisen voi ulkoistaa