Suomen valtion velka ja miksi leikkauksia tehdään

Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia. Toukokuussa 2015 Valtiokonttorin:n mukaan valtion velka oli 99 miljardia. Kohta menee sataset rikki, mutta sillä ei ole väliä. Sillä on väliä, miten se vaikuttaa sinun talouteesi ja mitä voit tehdä asialle.

 

 

Miksi Suomen valtion velka kasvaa uhkaavaa vauhtia

 

Mitä tekisit, jos olet tottunut tiettyyn ansiotasoon ja yhtäkkiä sinun tililtäsi vain otettaisiin rahaa joka kuukausi pois ja sanottaisiin, että nyt asia on näin? En minäkään siitä tykkäisi. Siitä syystä ihmiset eivät pidä leikkauksista. Se on joko suoraan tai välillisesti pois ihmisten tileiltä. Tämä inhimillinen seikka on pidettävä mielessä, kun arvostellaan ketään muuta.

Poliitikot, jotka haluavat tulla valituksi tekevät joka vaaleissa vaalilupauksia. On suosiollista luvata ihmisille parempaa tulevaisuutta, vaikka ei sitä pystyisi tarjoamaan. Ongelma on siinä, että se mitä luvataan, voidaan myös tarjota – ottamalla velkaa. Siitäkin huolimatta vaikka valtion kassa ei sitä kestäisi. Tämä ei tietenkään ole pysyvä ratkaisu, mutta jos ongelma ei ehdi tulla vastaan ennen seuraavia vaaleja, voidaan olla tyytyväisiä ja näyttää kansalle ettei leikkauksia tarvittukaan ainakaan niin paljoa.

 

Onko velkaantumisessa sitten ongelmaa?

 

Kyllä. Velkaan liittyy aina korko. Kun otat lainaa, se pitää maksaa takaisin myöhemmin korkojen kera. Jos elämme niin, että joka vuosi velan määrä on korkeampi kuin edellisvuonna, menemme kiihtyvällä vauhdilla kohti vararikkoa. Tästä on hyvä esimerkki Kreikka.

Kreikka on hieman yli viikko sitten lopettanut velkojen lyhennysten maksamisen, koska se ei ole enää pystynyt maksamaan niitä. Tällä hetkellä käydään tiukkaa debaattia siitä, saisiko se uuden pelastuspaketin eli uutta velkaa, jolla voitaisiin maksaa kätevästi vanhat pois ja sopia uudet maksusuunnitelmat. Tälle on annettu leikkimielisästi nimi “Grexit”.

 

Yhdysvaltojen rahan eli karkeasti velan määrä vuodesta 1918 lähtien - valtion velka
Yhdysvaltojen rahan eli karkeasti velan määrä vuodesta 1918 lähtien

 

Mitä tapahtuu, jos Suomi ei tee leikkauksia

 

Mikäli Suomen tulot ja kulutus jatkuu samana, menemme kiihtyvällä vauhdilla kohti vararikkoa. Jos leikkaamme vain vähän, menemme hieman hitaammin kohta vararikkoa. Jos puolestaan saamme enemmän tuloja kuin menee kuluja, Suomi vaurastuu. Samat yksinkertaiset lainalaisuudet itseasiassa toimivat henkilökohtaisessa taloudessa. Eli karkeasti, voidaan kysyä poliitikoilta seuraavaa – Mikä seuraavista nykyisen laatikon sisäpuolella olevista ratkaisuista on mielestäsi paras vaihtoehto:

  1. Elämme vyötärö kireällä nyt ja koitamme saada lyhyellä ja pitkällä aikavälillä lisää tuloja
  2. Elämme täysii nyt ja törmäys osuu kohdalle nopeammin
  3. Jokin kahden ylemmän välimaastosta

Kaikkien puheiden ja muun mediakohun keskellä vaikuttaisi siltä, että Suomi on valinnut jonkun näiden kahden ylemmän vaihtoehdonvälimaastosta. Sitä emme etukäteen vielä osaa varmaksi sanoa, onko se lopulta oikea ratkaisu Suomen vaurastumiselle. Se voidaan kuitenkin kertoa etukäteen, että kansana meidän täytyy näiden päätösten seurauksena elää hieman tiukemmin ja koittaa löytää sellaista toimintaa, mikä edesauttaisi tulojen saamista. Jos epäonnistumme jommassa kummassa, voimme päätyä myös vararikkoon.

 

Nooan arkki suojaa finanssikriisiltä? - valtion velka
Mitä jos Nooan arkki olikin vertauskuva sille, että eläimet selvisivät ja muutama ihminen, jotka olivat suojautuneet finanssikriisiltä. Kuvan lähde: Wikipedia

 

Mitä voit tehdä asialle, jos haluat varautua muutoksiin ja suojata omaisuuttasi

 

Yksi vaihtoehto on järjestää mielenosoituksia ties mitä leikkausta vastaan ja kirjoittaa mielipidepalstat täyteen sitä, kuinka mikäkin poliitikko on luvannut toista ja tehnyt toista. Siitäkään huolimatta ne eivät välttämättä vie sinun talouttasi eteenpäin.

Paras tapa, miten voit fiksuna sijoittajana päästä eteenpäin on aluksi hyväksyä asia, että ok nyt olemme eläneet hieman yli varojen. Sen jälkeen mieti rauhassa, että onko kyseessä yksittäisen maan kriisi vai voiko kyseessä olla isompi trendi, joka voi vaikuttaa eri omaisuuslajeihin merkittävällä tavalla. Seuraavaksi voit peilata historiasta, mitkä ovat yleensä olleet ylivelkaantumisen seurauksia ja miten eri omaisuuslajit ovat käyttäytyneet vastaavissa tilanteissa aiemmin.

Oikean tiedon perusteella voit tehdä oman johtopäätöksesi ja alkaa sijoittamaan johtapäätöksesi mukaan. Näkemyksen rakentamsesta olemme jo aiemmin kirjoittaneet yhden kirjoituksen, johon voit tutustua tästä. Yksi tapa parantaa näkemystä on seurata sellaisia ihmisiä, joilla on jo vahva ja perusteltu näkemys. Muista kuitenkin, ettei kenelläkään ole kristallipalloa ja näkemys on vain näkemys niin kauan, kunnes historia kertoo meille, miten asiat oikeasti menivät.

 

 

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Rahan arvo – mitä se on tänään ja huomenna?