Kehitä osaamistasi valmentajan avulla – tästä syystä se kannattaa!

 

Warren Buffetin mukaan paras sijoitus on sijoitus omaan osaamiseen, sillä osaamista ei kukaan voi sinulta viedä. Tai kuten Mikko Sjögren asiasta toteaa: ”Harvemmin oppii huonommaksi”. Ai että siteerasinko juuri itseäni? Siteerasin. Mitä sitten?

Tunnet varmasti valmentajia, tai sellaisia henkilöitä, jotka ovat käyttäneet valmentajaa. Voi olla, että olet itse ostanut valmennuspalveluita tai olet jopa itse valmentaja. Mutta mitä valmentaja itseasiassa tekee ja miksi valmentaminen on niin suosittua?

 

Mitä valmentaja tekee ja missä tilanteessa valmentajasta voi olla hyötyä?

Valmentamisen juuret ovat urheilumaailmassa. Urheiluvalmentaja on huolehtinut muun muassa suorituskyvystä, saavutuksista ja tuloksista. Valmentajat auttavat ihmisiä saavuttamaan seuraavan tason elämässään. Terveys, ihmissuhteet, talous ja bisnes ovat alueita, joissa valmentajia tänä päivänä toimii. Valmentaja auttaa navigoimaan elämän muutoksissa.

On helpompaa ja nopeampaa päästä sinne, minne haluat, tai minne olet menossa, kun on joku, joka tukee, välittää, auttaa ja ohjaa, ja jolle olet tekemisistäsi tilivelvollinen – edellyttäen tietenkin, että valmentajalla on todellista ja todettua osaamista ja ammattitaitoa kyseiseltä alalta. Tämä tarkoittaa sitä, että valmentajalla on omakohtaista kokemusta tuloksia ja/tai kyky saada aikaan tuloksia myös valmennettavissa.

Raimo Vormisto ei juokse aitoja nopeammin, kuin Timo Silakka, mutta saa Silakan juoksemaan aitoja nopeammin, koska näkee ulkopuolelta mitä tapahtuu.

Yksi valmentajan tehtävistä on auttaa suunnitelman tekemisessä ja ystävällisen tiukasti pitää huolta että suunnitelmassa pysytään. Valmentaja näkee useasti potentiaalin ihmisessä ja auttaa vaikkapa tärkeän ihmissuhteen löytämisessä ja muotoutumisessa. Valmentaja tukee, uskoo, auttaa valmistautumaan oikein, asettamaan tavoitteita ja opettaa konkreettisia keinoja esimerkiksi miten kommunikoidaan tai vaikka pukeudutaan.

Kouluttaminen on informaation jakamista ja valmentaminen on harjoittelun ohjaamista – oikeaa tekemistä, mutta ei oikeassa tilanteessa – vaan turvallisessa ympäristössä.

 

Miksi valmentaminen on niin suosittua?

Syy, miksi ihmiset käyttävät valmentajia tai mentoreita johtuu maailmassa olevasta yhä nopeammasta ja nopeammasta muutoksesta. Tuo muutos tapahtuu niin omassa elämässä kuin terveydessä, ihmissuhteissa tai vaikkapa liiketoimintaympäristössä. Itse ei vaan enää pysty hanskaamaan kaikkea. Valmentaminen voitaisiin siis määritellä muutoksen tukemiseksi. Muun muassa tämän päivän uravalmennus vastaa tähän muutokseen ja sen vauhtiin. Ihmiset vaihtavat elämänsä aikana jopa 12 kertaa työpaikkaansa, ja koska työuran pituus on noin 5 vuotta, on uravalmennukselle valtava tarve.

Valmentaminen on yksi nopeimmin kasvavista toimialoista. Ihmisillä on luonnollinen halu jakaa osaamistaan ja auttaa muita, mikä luo hyvän pohjan liiketoiminnalle niin verkossa kuin kasvokkain. Tämä on sekä hyvä, että huono asia. Kasvava toimiala houkuttaa monenlaisia toimijoita kuin kärpäspaperi.

 

Miksi valmentautuminen kannattaa?

Omaa osamistaan kannattaa kehittää valmentajan avulla, sillä kokeneen ja asiantuntevan valmentajan avulla saat nopeammin haluamiasi tuloksia. Valmentaminen toimii esimerkiksi uuden liiketoiminnan aloittamisessa. Toki voit pähkäillä kaiken itse, hakea kaiken informaation, opetella ja kokeilla mikä toimii ja mikä ei – tai voit kysyä neuvoa ammattilaiselta, harjoitella hänen kanssaan, välttää suurimmat virheet ja ennen kaikkea säästää aikaa.

Mistä sitten tietää kenet valita valmentajakseen? Seuraavassa blogissa perehdymme siihen, miten valmentaja kannattaa valita ja kenen neuvoja kannattaa kuunnella…

Lue seuraava blogimme täältä ››

 

Blogin on kirjoittanut Valmennusyhtiö Varapuun päävalmentaja Mikko Sjögren.

 

Klikkaa itsesi uutiskirjelistallemme sivun oikeasta reunasta, niin saat sähköpostiisi tiedon uusista blogeistamme! 

 

 

 

sisään Uncategorized
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Kaiken maailman GURUJA ja CopyPaste-asiantuntijoita