Viimeisen 100 vuoden aikana, useat tahot ovat halunneet vähentää köyhyyttä maailmassa. Miljardeja on sijoitettu hyväntekeväisyysjärjestöihin, joilla halutaan vähentää köyhyyttä. Se on hyvä, mutta se ei riitä…
Yksi resurssi, mikä meiltä on jäänyt lähes kokonaan käyttämättä on… KÖYHÄT IHMISET ITSE
Pääsääntöisesti köyhyydessä elävät ovat fiksuja, innovatiivisia ja haluavat tehdä töitä. He tekevät paljon töitä sen eteen, että pärjäisivät nykyisillä tuloillaan seuraavaan kuuhun asti. Kokemuksesta voimme sanoa, että se vasta on työlästä.
Köyhyydessä elävät tekevät enemmän kompromisseja kuin kukaan, stressaavat eniten ja saavat kaikista pienintä palkkaa. Miksi?
Totuus tulee tässä…
KOVA TYÖ EI TEE RIKKAAKSI!
Tämä on myytti, jota kuulemme joka paikassa. Se on tarina, jota me työtä tekevät kerromme itsellemme todistaaksemme, että ansaitsemme sen palkan, minkä saamme.
Tämä ajatus saa meidät ajattelemaan jopa, että “onnettomissa köyhissä on jotain vikaa” tai he “ovat pahaksi yhteiskunnalle, kun he eivät tienaa rahaa yhteiskunnalle”. Osa kertoo tarinaa, että köyhät ovat laiskoja vapaamatkustajia, jotka valehtelevat välttääkseen työtä. Osa kertoo tarinaa, että köyhillä oli huono tuuri ja nyt eivät jaksa nousta takaisin pystyyn.
Osa näistä negatiivisista tarinoista on varmasti totta, mutta ne hyvät ystävät, eivät päde läheskään kaikkiin. Nämä tarinat estävät meitä näkemästä ihmiset sellaisina kuin he oikeasti ovat. Nämä tarinat vahvistavat sitä uskomusta, että köyhät ihmiset ovat ongelma, joka tarvitsee korjata.
Mitä jos huomaisimme, että ihmiset ovat kyllä kunnossa, mutta meidän lähestyminen vaatii korjausta?
Voisimmeko tajuta, että tämän asian asiantuntijat ja ongelmanratkaisijat ovat köyhät itse?
Mitä jos heille valmiiksi tarjottujen ratkaisujen sijaan antaisimme heille vain lisää bensaa jo palaviin liekkeihin. Valmiiden ohjeiden sijaan, kannattaisimme heidän aloitteita?
Tämän toimivuudesta meillä on jo todisteita
Suurinta osaa menestyneitä ihmisiä yhdistää yksi asia. He olivat joskus köyhiä, mutta saivat tukea ideoilleen.
Tästä todisteena ovat startup-yhteisöt Suomessa ja ulkomailla esim. Silicon Valley Amerikassa. Koko startup-yhteisö on rakennettu sen ajatuksen pohjalle, että voimme sijoittaa sijoittaa hyviin ihmisiin, joilla on hyviä ideoita.
Tiedätkö esimerkiksi, mikä on Slush-tapahtuma? Se on opiskelijoiden perustama startup-tapahtuma, joka sai lähtönsä Suomessa. Nykyään se lienee jo Euroopan isoin startup-tapahtuma. Sen idea oli kerätä ison rahan sijoittajia kuulemaan hyvistä bisnesideoista ja auttaa nuoria yrittäjiä menestymään. Nykyään suomalainen Slush-tapahtuma järjestetään jo mm. Tokiossa ja Singaporessa.
Startup-yhteisöön liitttyy Suomessa Slushin lisäksi monia monia muitakin tahoja ja toimijoita. Kuka tahansa voi liittyä näihin yhteisöihin, saada apua omille ideioilleen, hakea töihin startuppiin ja menestyä.
Mutta miksei näistä kerrota Kelassa asioivalle pitkäaikaistyöttämälle? Meillä ei ole yrityskiihdyttämöjä heille. Ovatko he tosiaan niin erilaisia?
Tämä on henkilökohtainen kutsusi ajatella lähestymistapaa uudestaan. Päästetään irti vääristä tarinoista.
Meillä on aika vähissä
Emme voi odottaa, että joku muu (lue: valtio) tekee asiat oikein. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Suomen hyvinvointivaltiota kannatteli yritys, jonka parhaat ideat syntyivät saunassa. Nyt, kun Nokian parhaat päivät ovat ohi, meidän on uudelleen löydettävä se voima, jolla tämäkin yhteiskunta on rakennettu.
Se voima on meissä suomalaisissa. Vaikka tykkäämmme tituleerata itsemme masentuneiksi, ujoiksi pessimisteiksi. Silti täältä joka vuosi tulee uusia menestystarinoita. Suurella osalla meistä on paloa tehdä asioita, ottaa riskejä ja toteuttaa ideoita.
Yksilöinä meillä ei ole paljoa valtaa, mutta yhdessä olemme nujertaneet isoja haasteita viimeisen 100 vuoden aikana. Vanhempasi ja isovanhempasi ovat tehneet mahtavaa työtä.
Välillä keskitymme liikaa vanhoihin systeemeihin ja sen puutteisiin. Sen sijaan, että väännetään kättä politiikassa, käännetään päätä toiseen suuntaan ja luodaan uusia tapoja tehdä työtä ja ansaita elantoa.
Darwinin mukaan vahvin laji ei selviä, vaan kaikista sinnikkäin ja mukautumiskykyisin. Nyt on aika tehdä muutoksia. On aika näyttää omalla esimerkillä, mihin me suomalaiset pystymme.
Aloitetaan!