Valmentaja! Näin pysyt askeleen edellä – vältä näitä valmentajatyyppejä

 

Myönnetään heti kärkeen, että tässä on menty itsekin valmennus edellä puuhun. Runkoa pitkin tosin, latvan kautta kun ei pääse, vaikka se siltä saattaa joskus houkuttelevasti näyttääkin.

Isojen nimien takaa paljastuu usein vielä kovempia kavereita, vaikkei niitä mainosteta. Monesti kiusaus onkin suuri ja lainausmerkit ja © merkit menevätkin sekaisin. Osalle valmentajista ja bloggareista opit ovatkin pudonneet suoraan taivaalta.

Robert Kiyosakin Rikas isä – köyhä isä -kirjan (joka on muuten fiktiivinen tarina kahdesta isästä, tai jos ihan tarkkoja ollaan 176 sivuinen Cash Flow pelin myyntiesite) oppien takaa löytyy herra nimeltä Keith Gunningham. Minulla on ollut mahdollisuus neljästi olla paikan päällä Keithiä kuulemassa ja kerran jopa viettää parituntinen päivällinen herran seurassa, kiitos Nordic Business Forumin Hapen ja Jyrin. Keith ja Robert pitivät aikanaan porukalla valmennuksia. Muiden bisnesten edetessä Keith ei enää ennättänyt valmentamaan. Robertin pyynnöstä Keith antoi valmennus sisältönsä Robertille ja myöhemmin luvan niiden julkaisuun kirjana.

 

”Luulin, että se on niin triviaalia, että kaikkihan nuo tietävät. Kymmeniä miljoonia myytyjä kirjoja myöhemmin… Saatoin olla väärässä.” – Keith Gunningham

 

 

Keijon 3 kovaa

No se mestareiden menneisyydestä. Keithillä eli Keijolla, niin kuin meilläpäin sanotaan on liiketoiminnan tekemiseen kolme kovaa prinsiippiä.

1) Etsi ihmisiä, joilla on rahaa ja ota selvää mitä he haluavat

2) Hanki tai tuota sitä

3) Toimita se heille

Niin yksinkertaiselta kun tuo kuulostaakin, niin kohta 1 tuppaa unohtumaan. Sitä on niin innoissaan omasta jutustaan, tuotteestaan ja palvelustaan, että unohtaa selvittää, että kiinnostaako se ketään muuta. Vastavirtaan on tosi raskasta uida ja vesi muuttuu äkkiä synkäksi.

 

Suunnittele polku etukäteen

Jotta asiakkaasi voivat ostaa sinulta, heidän pitää tietää, että olet olemassa ja mitä sinulta saa. Markkinoinnin yksi kulmakivistä on asiakkaan kulkeman polun suunnittelu etukäteen.

Jotta polun suunnittelu etukäteen olisi mahdollista, tulee tietää…

  • Kuka on optimaalinen asiakkaasi
  • Mitkä hänen ongelmansa ovat ja
  • Missä järjestyksessä ongelmat ilmenevät, jotta voit ajoittaa tarjontasi oikein.

 

Asiakas ei osta ratkaisua ongelmaan, jota hänellä ei ole. Tästä syystä sinunkaan ei kannata sellaista tarjota tai edes rakentaa.

 

Kolme valmentajatyyppiä, joista sinun kannattaa pysytellä erossa

Nämä kolme tyyppiä ovat niitä valmentajia, jotka ovat kävelleet johonkin niistä kolmesta valmentamisen ansasta, joita aiemmissa blogeissa jo käsittelinkin. Oletpa sitten itse valmentaja tai etsit valmentajaa, vältä näitä tyyppejä.

 

1# Wanna be valmentaja

Wanna be -valmentaja on kävellyt ansaan, jossa asiakkaat puuttuvat. Osaamista kyllä olisi ja liiketoimintakin on viritetty toimimaan, niin kuin pitää. Syitä voi olla monia. Asiakkaiden puute voi juontaa juurensa markkinoinnin puutteesta, myynnin ja markkinoinnin tekemättä jättämisestä, tai tuotteistuksen ja kaupallistamisen laiminlyönnistä.

Wanna be -valmentajalla on syvä usko siihen, että huipputekijät haetaan kotoa ja pelkkä asiantuntemus ja osaaminen ratkaisevat kaiken. Tai sitten liiketoiminta ja valmentaminen jää oman opiskelun varjoon, kun ei ikinä koe olevansa valmis. Asiakkaan vinkkelistä prosessin toimivuus on testaamatta, kun aiemmat asiakaskokemukset puuttuvat, ja sinusta tulee se koekaniini.

 

2# Tähden lento

Tähden lento puolestaan on vailla osaamista tai sen syvempää ymmärtämistä. Kyky vastata kysymykseen miksi asioita tehdään niin kuin niitä tehdään on hämärän peitossa ja omakohtainen kokemus puuttuu. Edellä mainittujen puute ja taipumus sekoittaa kausaliteetin ja kausaation keskenään. Siis johtuuko toinen asia toisesta, vai näyttääkö se vaan siltä.

Tämän seurauksena asiakas saa rikkinäisen, vaillinaisen tai toimimattoman työkalun tai prosessin ja pettyy itse saamiinsa tuloksiin. Hankalin tilanne on silloin, kun valmentaja itse uskoo olevansa aivan asian ytimessä. Vaativa asiakas kuitenkin voi polttaa koko tarinan puhki.

 

3# Kituuttajat

Kituuttajat ovat osaajia ja ammattilaisia, joiden taustalta puuttuu liiketoiminnallinen ajattelu. Tähän monttuun putoaa helposti ihmiset, jotka ovat alalla tekemässä jotain sellaista, jota tykkäävät tehdä ja jonka tekemisestä kovasti nauttivat. Asiakkaan kysyessä toimitetun palvelun hintaa aletaan ujostella ja vähätellä omaa osaamista ja panosta. ”Ei kai tästä nyt mitään kehtaa ottaa – pikku juttuhan tämä vaan.”

Hyvä tuote tai palvelu, asiakaslähtöinen palvelu ja kova tekemisen meininki ei auta, jos liiketoiminnan kannattavuutta ja jatkuvuutta ei ikinä pysähdytä laskemaan. Kituuttajien haaste valmentajina piilee siinä, että he kokevat turhautumista, kun kovakaan puskeminen ei elätä. Tuntuu siltä, että työtä ei arvosteta ja toiminnan jatkuvuus on jatkuvasti uhattuna uupumisen ja muihin töihin lähtemisen ristitulessa. Tällöin tilattu palvelu voi jäädä saamatta.

 

Näiden kolmen tyypin keskeltä löytyy alan todelliset ammattilaiset, joilla on kaikki kolme osa-aluetta paikoillaan ja kyky toimittaa asiakkailleen tuloksia. Jos haluat ammattilaiseksi, klikkaa alla olevaa nappia ja katso Mikon video miten voit päästä ammattivalmentajaksi.

 

 

 

Valmennusterveisin,
Mikko Sjögren

 

 

 

 

 

P.S. Tuleva Valmentaja Valmennus 2018 on seitsemäs valmentajavalmennus, jonka toteutamme. Näiden vuosien aikana valmentajien tarve on lisääntynyt koko ajan, ja siksi tässä tulevassa valmentajavalmennuksessa haluamme vastata tuohon suureen tarpeeseen kokonaisvaltaisesti.

 

 

sisään Uncategorized
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Miltä tuntuu?