Tarpeesi ovat kolmella kiikkulaudalla – Varapuu Magazine

TEKSTI: PAULA HARMAALA

Ihmisellä on kuusi erilaista tarvetta, joiden täyttyessä elämä tuntuu mielekkäältä. Tarpeet aktivoituvat toisiaan vasten kuin kiikkulaudoilla.


Varmuus perusasioista on turvallisuuden tunteen kannalta välttämätön. Varmuus pitää sisällään niin fyysiset kuin henkiset tarpeet.

Jos arki on ennalta-arvaamatonta ja täynnä jännittäviä käänteitä, vapaa-ajalla todennäköisesti kaipaa vakautta. Pysyvyyden tarpeeseen voi vastata esimerkiksi tutun lomakohteen valinta, aamiaisella aina sama pöytä sekä vakituinen päiväohjelma.

Toisaalta liika varmuus elämässä tylsistyttää. Jos on liian varmaa, syntyy päiväni murmelina -olo. Tällaistako rullaa vedetään siihen asti, kunnes vaihdetaan hiippakuntaa?

Vastapainona varmuudelle elämään kaivataan vaihtelua. Jännitys ja seikkailu rikkovat tylsyyttä ja tuovat mielenkiin- toa. Tähän perustuu myös se, miksi osa ihmisistä kaipaa extreme-urheilua.

Liika vaihtelu elämässä luo turvattomuutta. Jos mikään ei ole pysyvää, varmuutta haetaan rutiineilla.



Tarve kuulua joukkoon. Muistatko omilta kouluajoiltasi, pukeuduitko samalla tavalla kuin muut vai olitko se, joka poikkesi joukosta?

Ihmissuhteissa haluamme olla riittävän samanlaisia kuin muut, jotta sovimme porukkaan. Kaipaamme toisiltamme rakkautta, ymmärrystä ja kunnioitusta.

Samankaltaisuuden vastapainona on tarve erottua muista eli ainutkertaisuuden tarve.
Tämä näkyy esimerkiksi maissa, joissa käytetään samanlaisia koulu-univormuja. Ainutkertaisuutta saatetaan hakea vaikkapa puoli metriä korkealla irokeesillä.


Kasvun tarve tyydyttää oman elämäntarkoituksen toteutumista. Kasvullakin on rajansa. Jossain vaiheessa enemmän itselle ei tuo enää lisää tyydytystä.

Oman täyttymyksen vastapainona hyvää halutaan jakaa eteenpäin myös muille.


Tällaistako rullaa vedetään siihen asti, kunnes vaihdetaan hiippakuntaa?

Haluatko oppia lisää? Kuten blogitekstistä huomasimme, vaurastuminen on tunnepeli.

Tunne Taloutesi – Tunnetaloutesi -kirja auttaa sinua laittamaan taloutesi ihanteelliseen kuntoon ja tekemään ne asiat, joita taloudellisesti turvattu elämä vaatii ilman turhaa hammastenkiristelyä.

Lataa ilmainen e-kirja TunneTaloutesi – Tunne Taloutesi klikkaamalla tästä!


--

Julkaisemme Varapuu Magazinessa julkaistuja artikkeleita säännöllisesti Varapuun nettisivuilla. Jos haluat lukea lehdet kaikkimullehetinyt, tule Varapuun livevalmennuksiin, voit ostaa lehden itsellesi sieltä. 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Pääkirjoitus: Oman näköistä elämää!
Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi Varapuu Magazinen pariin. Kerromme niistä asioista, jotka ovat meille varapuulaisille merkityksellisiä — vauraasta ja onnellisesta elämäntavasta ja yhteydestä toisiin samanmoisiin.