5 minuutin budjetti

5 minuutin budjetti

Uusi vuosi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia elämän jokaisella osa-alueella, myös taloudessa. Valmistaudu vuoteen taloudellisesti jo nyt ja päivitä budjettisi ajan tasalle. Käy budjettisi läpi simppelin viiden minuutin budjettimme avulla ja aloita matkasi kohti vaurautta!

Budjetti pähkinänkuoressa

Budjetti on talouden ydin, jonka avulla seurataan talouskehitystä sekä rahaliikennettä. Jokaisella yrityksellä on budjetti, myös valtioilla on omat budjettinsa.

Henkilökohtaisen budjettisi avulla näet taloutesi todellisen tilanteen ja voit suunnitella rahankäyttöäsi fiksummaksi. Budjetointi auttaa sinua hahmottamaan talouttasi pitkällä aikavälillä. Kun suunnittelet budjettisi kerralla koko vuodeksi, hahmotat kokonaisuuden paremmin.

Lyhykäisyydessään budjetista käy ilmi tulot sekä menot. Mistä saat rahaa? Entä mihin käytät rahaa? Lisäksi budjetista näkyy varat ja velat. Mitä omistat ja millaisia sijoituksia sinulla on? Entä mitä velkoja sinulla on?

Muista, että budjetti on arvio tulevista tapahtumista. Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa kertomassa kuinka tuleva vuotemme tulee sujumaan. Tärkeintä on tehdä niin hyvä arvio rahatilanteestasi kuin budjettia tehdessäsi voit.

5 minuutin budjettipohja

Olemme käyttäneet paljon niin sanottua viiden minuutin budjettia. Sen avulla saat nopeasti kokonaisvaltaisen käsityksen rahaliikenteestäsi. Kyse ei ole mistään rakettitieteestä tai polkupyörän uudelleenkeksimisestä, budjetteja on ollut jo vuosisatojen ajan ja niitä tehdään jatkuvasti lisää. Kun näet kerran kunnolla vaivaa budjetoinnin eteen, se sujuu jatkossa leikiten!

Perusmalli:

Perinteisesti ihmiset mieltävät oman taloutensa pyörivän yllä olevan mallin mukaan. Ylhäällä on työ, josta saadaan tuloa, joka voidaan sitten kuluttaa. Tili tuli, tili meni.

Vauras tapa manageroida rahaa on hieman konstikkaampi, mutta loppujen lopuksi hyvin selkeä.

Vauras malli:

Vauraassa mallissa ylhäällä on edelleen työ, seuraavana tulot ja viimeisenä kulut, vaikka ihan kaikkea ei voikaan kuluttaa. Ohjaa osa tuloistasi sellaisiin sijoituksiin, joista voit saada työstä riippumatonta tuloa. Ylätasolla on siis myös työstä riippumattomat tulot.

Työstä riippumattomat tulot voivat muodostua esimerkiksi osakesalkusta, sijoitusasunnosta, rakka-aine omistuksista tai osuuksista liiketoiminnoista.

Saatua rahaa manageroidaan viidellä eri tavalla.

1. Sijoita 10 %

Sijoita saaduista tuloista 10 prosenttia korkoa korolle -periaatteella. Tällaisia sijoituskohteita ovat muun muassa arvopaperit, sijoitusasunnot, raaka-aineet sekä liiketoiminnot.

2. Säästä 10 %

Säästä sen verran, että saat 2 – 6 kuukauden puskurin kuntoon. Jos jotain odottamatonta tapahtuu ja tulosi loppuvat kertarysäyksellä, saat puskurin avulla peliaikaa järjestellä elämäsi uudelleen.

3. Kuluta 10 %

Jotta elämä olisi mielekästä, meidän täytyy saada jostain nautintoa. Kuluta tuloistasi noin 10 prosenttia itsellesi mielekkääseen tekemiseen, jotta matkasi pysyy mielenkiintoisena.

4. Opiskele 10 %

Vaikka rahat vietäisiin pois, taitoja ei voi viedä. Siksi on tärkeää opiskella jatkuvasti uutta. Varaa itsellesi kuukausittain opiskelubudjetti, joka mahdollistaa itsesi kehittämisen.

5. Kiinteät kulut 55 % + hyväntekeväisyys 5 %

Kiinteät kulut ovat niitä pakollisia kuluja, joita maksamme elääksemme: vuokra, auto, ruoka, vakuutukset ja niin edelleen. Kiinteät kulut muodostavat suurimman osan kuluistamme, mutta eivät kokonaisuutta.

Kiinteiden kulujen lisäksi voit halutessasi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Kun annat omastasi vähempiosaiselle, saat itsellesi hyvän mielen ja ajatuksen: ”Minulla on niin runsaasti, että voin auttaa muita”.

Rakenna oma budjettisi

Yllä oleva viiden minuutin budjetti on suuntaa antava pohja, jonka avulla voit rakentaa oman budjettisi. Kaaviossa mainitut prosentit ovat vain esimerkkejä, jotka sinun kannattaa muovata omaan talouteesi sopivaksi.

Perusidea on kuitenkin selvä: Kun käytät osan tuloistasi kasvattaaksesi varallisuuttasi, alat saada työstä riippumattomia tuloja. Kun sijoitat ne edelleen korkoa korolle -periaatteella, et voi välttyä vaurastumiselta!

Mikäli haluat apua oman budjettisi rakentamiseen, olet tervetullut Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseemme. Viikonlopun tehovalmennuksen aikana opit rahan manageroinnin perusteet sekä luot itsellesi pohjan vaurastumiselle.

Valmennukseen on paikkoja jäljellä rajoitetusti, joten varaa omasi NYT.

Varaa paikkasi Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennukseen >>

sisään Vaurastuminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Haastattelimme Kim Kiyosakia! [Osa 1/2]