3 Asuntosijoittajatyyppiä – Tunnistatko itsesi?

On olemassa kolme eri asuntosijoittajatyyppiä: arvosijoittaja, vipusijoittaja ja remonttimies. Ihan kaikki eivät tietenkään näihin kolmeen tyyppiin lukeudu, mutta ne antavat hyvin osviittaa siitä, minkälaisia asuntosijoittajia markkinoilla on.

 

1. Arvosijoittaja

Jokaisessa markkinatilanteessa on liikkeellä arvosijoittajia. He ovat yleensä sitä ikäluokkaa, että oman asunnon asuntolaina on jo maksettu ja lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Heidän tulonsa ovat korkeammat kuin koskaan nuorempana, ylimääräistä rahaa jää joka kuukausi, eivätkä he oikein tiedä, minne sen laittaisivat. Heitä pelottaa laittaa rahojaan pörssiin.

Toinen mitä heidän suustaan yleensä kuulee, on, että kun pankistakaan ei nyt kunnon korkoa saa, niin ostetaan keskustasta yksiö ja laitetaan se vuokralle. Sijoitus on siis yleensä pankkitalletuksen vaihtoehto. He eivät ole kovin riskihakuisia sijoittajia.

Heille ei välttämättä ole tärkeintä se, että raha tuottaisi korkeimman mahdollisen tuoton tai että rahaa tulisi lisää. Tärkeintä on pitää pääoma turvassa, jotta jälkipolville jää perintöä.

 

2. Vipusijoittaja

Vipusijoittaja taas voi olla minkä ikäinen tahansa, mutta kuuluu useimmiten nuorempaan polveen. Tälle sijoittajatyypille ominaista on se, että hän käyttää niin suurta lainavipua kuin mahdollista. Korkeimmillaan jopa sataa prosenttia. Jos vipusijoittajalle käy huonosti, niin lainoitus saattaa mennä jopa tuon sadan prosentin yli. Hänelle on tärkeintä sijoitetun pääoman tuotto.

Tämäntyyppiselle asuntosijoittajalle merkitsee eniten se, minkälaista vuokrakassavirta on, jotta laina saataisiin maksettua pois. Sijainnin keskeisyys on väkisinkin toissijainen juttu, koska yksiötä keskustasta on tämän päivän hinnalla ja markkinavuokralla hankala hyödyntää 100 prosenttisesti lainan poismaksuun.

 

3. Remonttimies

Kolmas asuntosijoittajatyyppi on remonttimies. Hän ostaa peruskuntoisen asunnon, tekee siihen remontin ja myy remontoituna kalliimmalla pois. Olen tavannut alle viisi sellaista henkilöä, jotka pystyvät tekemään tätä ihan oikeasti kannattavasti. Lähtökohtaisesti sanotaan, että jos haluaa päästä rahoistaan eroon, tämä on tehokas tapa.

Toisaalta jos laittaa lehteen ilmoituksen ”Tehdään asuntoremontteja 40e + alv/tunti”, saa helposti pienemmällä riskillä aivan saman tuoton – tai jopa enemmän. Käytännössähän tuo edellyttäisi sitä, että pitäisi pystyä ostamaan asunto 80 000 eurolla, tehdä siihen remontti 10 000 eurolla ja myydä 100 000 eurolla pois. Varainsiirtoverojen, luovutusvoittoverojen ja välityspalkkioiden jälkeen nettovoittoa jäisi 2 000 – 3 000 euroa. Kovinkaan suurta kuukausipalkkaa ei tässä toiminnassa siis ole helppo saada.

 

Tunnistatko itsesi jostain näistä asuntosijoittajatyypistä?

 

Jos olet kiinnostunut asuntosijoittamisesta, suosittelen pysymään kuulolla. Tulemme julkaisemaan blogissamme 4-osaisen-sarjan, jossa käymme läpi asuntosijoittamisen 4 faktaa. Varmista, että saat ilmoituksen blogeistamme ja klikkaa itsesi sivun oikeasta reunasta uutiskirjelistallemme.

 

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Asuntosijoittaja! Kiinnitä ensimmäisenä huomiota tähän…