Älä ui markkinoilla alasti!

Joku on saattanut joskus kertoa sinulle pankin tai vakuutusyhtiön tiskiltä koomisen lauseen, joka alkaa seuraavasti: ”Tämä tuottaa pitkällä aikavälillä keskimäärin…” Lauseen hupaisuus perustuu siihen, että lause ei itseasiassa tarkoita mitään. Tai tarkoittaa suunnilleen samaa, kuin jos katsottaisiin pitkällä aikavälillä Suomen lämpötiloja: täällä on keskimäärin 5 astetta lämmintä vuodessa. Siitä huolimatta kukaan ei pärjää t-paidalla helmikuussa, ainakaan yleensä. Kaikki omaisuuslajit ovat syklisiä. Toisinaan hinnat laskevat, toisinaan nousevat. Vaihtelu perustuu kysyntään ja tarjontaan. Kun syklisyyttä oppii ymmärtämään, oppii samalla sen milloin missäkin markkinassa kannattaa olla mukana, ja milloin taas lähteä pois. Vähän sama kuin se, että ymmärrät Suomessa ulos mennessäsi, kannattaako laittaa ylle t-paita vai toppatakki. Kun oppii tuntemaan vuodenajat, tietää suunnilleen kumpi.
Kun syklisyyttä oppii ymmärtämään, oppii samalla sen milloin missäkin markkinassa kannattaa olla mukana, ja milloin taas lähteä pois.
Kun sattuu päätymään väärään markkinaan väärään aikaan, niin sanotusti t-paita päällä pakkaseen, se syö melkoisesti sekä miestä että rahaa. Montun pohjalla tappion jälkeen harmittaa niin, että päätetään myydä sijoitukset pois. Kuluu hetki, ja sitten kokeillaan uudestaan. Osakkeet ostetaan kalliilla markkinan noustessa ja hävitään jälleen kaikki. Se että markkinaromahduksissa hävitään rahaa, on yksi suuri syy sille, miksi ihmiset eivät uskalla sijoittaa uudelleen, tai miksi he eivät saa tarpeeksi tuottoa sijoituksilleen. Monesti kuulee puhuttavan, että kun sijoitat tasaisesti rahaa markkinoiden laskiessa, pääset jossain vaiheessa omillesi ja lopulta voitolle, kun hinnat alkavat nousta pohjalta. Tällainen toimii vain, kun kyseessä on rahastosäästäminen – esimerkiksi 100 eurolla kuussa. Jos rahaa on 100 000 euroa, samaa ei kannata kokeilla. 100 000 euroa kun ei voi sijoittaa ihan koska tahansa. Sen kanssa on jo ymmärrettävä suhdanteita ja pyrittävä osumaan montun pohjalle. Lisäksi on tajuttava tulla jossain vaiheessa pois, mikäli kurssi vain jatkaa tasaisesti nousemistaan. Näin suurien rahojen kanssa ei riitä, että hinnat korjautuvat vähän. On saavutettava lähtötaso, jotta on omillaan. Suurien rahojen kanssa ei siis todellakaan voi kellua markkinoilla suojatta. Syklisyyden ymmärtäminen on tärkeää. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, oikein varustautuneena. Kuten kuuluisa ja hyvin pärjännyt Warren Buffett on todennut: ”Vasta sitten kun aalto on mennyt, nähdään, kuka oli markkinoilla uimassa alasti.”
”Vasta sitten kun aalto on mennyt, nähdään, kuka oli markkinoilla uimassa alasti.” -Warren Buffett
  Älä jää odottamaan aallon pyyhkäisyä, vaan ota vastuu omasta taloudestasi nyt. Tutustu omaan Rahatarinaasi ja rahan tarinaan Mikko Sjögrenin ja Ilkka Hikipään ohjeistuksella Rahaillassa! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä ››
Rahailta – Nyt 15€ (norm. 47€)!

Katso Rahailta kiertueen paikkakunnat ja osta lippusi klikkaamalla alla olevaa nappia!

Rahailta NYT VAIN 15€ (ovh. 47€)! Ilmoittaudu täältä ››

 

Terveisin,

Kirsi Mokki
10times Oy:n Valmentaja-valmennuksessa 2018
                P.S. Tarkista Rahailta-kiertueen aikataulu ja ilmoittaudu mukaan täältä ››