Mitä eroa on rahastolla ja suoralla asuntosijoituksella?

 

Mitä eroa on rahastolla ja suoralla asuntosijoituksella?

Yksi tapa sijoittaa asuntoihin on asuntorahaston kautta. Seuraavassa käyn läpi mitä eroa on rahastolla ja suoralla asuntosijoituksella.

Sen sijaan että ostat yhden asunnon, voit ostaa palan rahastoa, jolloin saat osan esimerkiksi 200:sta asunnosta. Jos sinulla on yksi asunto versus 200 asuntoa, niin on selvää, että riskiä on hajautettu. Jos yhteen asuntoon tulee putkiremontti, on eri asia koskettaako se asuntosijoitussalkustasi 100 prosenttia vai 0,5 prosenttia… Asuntorahasto tasoittaa riskiä.

 

Mitä tulee tietää ennen asuntorahastoon sijoittamista?

Ennen kuin sijoittaa asuntorahastoon on hyvä ottaa selvää muutamasta asiasta. Tulisi ottaa selvää rahaston pyörityksestä: kuka sitä tekee ja miten sitä tehdään, onko rahasto ammattimaisesti hoidettu?

Suoraan asuntoihin sijoittaminen ja asuntorahasto ovat erilaisia työkaluja, riippuu mitä lähtee tavoittelemaan. Muutaman asunnon omasalkulla pystyt vivuttamaan sitä miten itse haluat. Voit vaikuttaa vuokrasopimukseen, vaikuttaa asunnon kuntoon remontilla ja niin edelleen. Hallinnoit tätä itse.

Rahasto on kuitenkin toinen vaihtoehto. Rahasto mahdollistaa sen, että ihan tavallinen sijoittaja pääsee esimerkiksi Suomen asuntomarkkinoille käsiksi vaikka 100 euroa kuussa säästämällä. Se on rahaston etu. Sijoitusasuntoon ei pääse käsiksi 100 eurolla kuussa. Voit alkaa säästää ja sitten ostaa asunnon säästöllä. Rahaston avulla saat itsesi kiinteistövarallisuuteen kiinni pienellä pääomalla.

Käytännössä rahaston kautta sijoittaminen tarkoittaa, että sinulla voi olla rahastossa kiinni esimerkiksi 50 000 euroa, rahastolla voi olla huomattava määrä velkavipua asuntosijoituksissaan mutta sinulla ei ole siihen hallintavipua. Ky-pohjaisten yksityisrahastojen kautta tilanne on se, että laitat tietyn summan, vaikka 50 000 euroa kiinni ja sitten sovitaan, että laittamasi summa on kiinni seuraavat viisi vuotta. Rahastoissa sovitusta pidetään kiinni, osuuttasi ei myydä pois vaikka asuntoihin tulisi putkiremontteja, rahasi on kiinni niin kauan kuin on sovittu. Oman sijoitusasunnon kohdalla voit puolestaan miettiä haluatko esimerkiksi myydä asunnon ennen tulevaa putkiremonttia.

 

“Rahastot ovat kuin paikallinen bussiliikenne.”

Asuntorahasto tuottaa laajasta massasta jonkin keskimääräisen tuoton ja sitten se riippuu tekijöiden pelitaidoista, kuinka hyvin rahasto on hoidettu. Pääsääntöisesti jokaisella asuntorahastolla on oma tyylinsä tehdä. Kannattaa vertailla eri asuntorahastoja ennen kuin sijoittaa niihin. Onhan se vähän sellainen “ravintola, joka tarjoaa lounasruokaa mikro lämmitettynä”. Hyvä tapa aloittaa jos haluat sillä 100 eurolla asuntomarkkinaan. Asuntorahastokin on parempi vaihtoehto kuin se, että et tee mitään. Jos haluat vaurastua asuntosijoittamalla, en usko että se tapahtuu rahaston tai muun sellaisen kautta kovin nopeasti. Jos pankin rahasto on vaikka 100 euroa kuussa, niin se on oikeasti vähän kuin julkisen liikenteen kulkupeli: istut vain kyydissä. Joku muu ylläpitää ja huoltaa.. Emme ota tähän kantaa, kerromme vain erilaisista työkaluista.

 

Jos haluat oppia lisää asuntosijoittamisesta sekä eri vaihtoehdoista, joilla sitä voi tehdä – varmista paikkasi tulevalle Asuntoilta-kiertueelle nyt!

 

Asuntoilta nyt VAIN 29€ (norm. 59€)!

Asuntoillassa opit pähkinänkuoressa asuntosijoittamisen perusteet. Tämän kolmituntisen illan aikana opit muun muassa millainen on hyvä sijoitusasunto, mistä sijoitusasunto kannattaa hankkia, saat ajankohtaista markkinatietoa millaisia kohteita on tarjolla sekä kuulet mitä muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja on kuin asuntoja.

Asuntoilta-kiertue saapuu syksyllä 2018 seitsemälle paikkakunnalle: Tarkista lähin paikkakuntasi ja varmista paikkasi nyt ENNAKKOHINTAAN 29€ (norm. 59€)!

 

 

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

.

.

.

P.S. Opi asuntosijoittamisen perusteet kolmituntisessa Asuntoillassa! Tutustu ja varmista paikkasi täältä ››

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
3 tapaa saada tuottoa asuntosijoittamisella