Vaurastumisen kaava: Miten toimia, jos haluaa vaurastua?
Vaurastumiseen on olemassa kaava. Tämä kaava kertoo sen, miten tulee toimia, jos haluaa vaurastua. Kiinnostaisiko tietää, miten tuo kaava menee?


Kaava on yksinkertainen

Vaurastumisen kaava on yksinkertainen: Aikaansaa ylijäämäinen talous. Kuluta vähemmän kuin ansaitset, jolloin kulujen jälkeen jää vielä jäljelle jotain. Sijoita erotus korkoa korolle –periaatteella niin kauan, kunnes elät sijoitustesi tuotoilla unelmiesi elämää.


Korko
Danske Bank teki katugallupin vuonna 2010 ja pysäytteli ihmisiä kysyen taloustermejä ja niiden merkitystä. 51 % ihmisistä ei tiennyt, mikä on korko. Vaurastumisen kaavassa tämä vieras sana on mainittu kaksi kertaa peräkkäin, joten ei ihme, että vaurastuminen on hieman hankalaa!

Kaavassa on muutama komponentti, joihin täytyy kiinnittää huomiota. Miten ensinnäkin oma talous saadaan ylijäämäiseksi eli tulot suuremmiksi kuin menot? Toinen osa on korkoa korolle -ilmiö. Kolmanneksi erotus pitää sijoittaa

Neljäs komponentti on unelmien elämä. Sitä varten pitää olla tavoitteet, jotta tietää, millaista unelmien elämä on. Miksi haluaa saavuttaa tavoitteensa. On myös tunnettava omat numeronsa, jotta voidaan laskea, mitä unelmiesi elämä maksaa.


Tiedosta lähtötilanne

Jotta voimme vaikuttaa omaan talouteemme, meidän täytyy tietää lähtöpisteemme. Tilanne on samankaltainen kuin auton navigaattorissa. Näissä laitteissa on kaikki kartat sisällä, ja voit kirjoittaa sinne, että haluat päästä vaikkapa Eerikinkadulle Turkuun. Mikäli laite ei saa satelliittiyhteyttä, eli ei tiedä missä olet nyt, se ei voi mitenkään neuvoa reittiä määränpäähän. 

Tästä syystä lähtötiedot täytyy olla tiedossa. Omat numerot pitää tuntea. Omien numeroiden läpikäyminen on monesti vastenmielistä, koska numerot eivät valehtele. Numerosi eivät todennäköisesti kerro sitä, mitä niiden haluaisit kertovan, vaan sen, miten asiat oikeasti ovat. Onko Visa-lainaa 500 euroa vai 1500 euroa? Tästä syystä ihmiset välttelevät omien numeroidensa tutkimista.


Millaista on unelmiesi elämä?

Kaavassa on reuna-arvona myös unelmien elämä. Se on syy, miksi vaurastutaan. Pitää tietää, millaista on tuo unelmien elämä. Kovin moni ei ole miettinyt tuota kovinkaan tarkasti. 

Usein ajatellaan, että unelmien elämä on jotain hienoa ja mukavaa. Kuvitellaan, että pysäytämme kadulla palkansaajia ja kysymme heiltä, millaiset olisivat heidän mielestään hyvät tulot. Vastaukseksi tulisi luultavasti, että tuhat euroa enemmän kuin tällä hetkellä.

Mitä vastaavat vaurastuneet henkilöt, joilla on jo monta miljoonaa kasassa ja jotka tekevät edelleen sijoituksia? Vastaukseksi saadaan, että seuraavan miljoonan jälkeen.

Näissä molemmissa tavoitteissa on sama ongelma. Tavoitetta ei koskaan saavuteta. Se menee edeltä karkuun koko ajan. Tämä on monesti myös yksi niistä syistä, miksi ihmiset eivät menesty: he tähtäävät liikkuvaan maaliin


Oikeanlaiset tavoitteet​

Tavoitteiden pitää olla oikeasti aikataulutettuja, mitattavissa olevia ja tarkkoja. Mikäli haluaa vaikkapa hienon auton, täytyy osata määritellä, mikä on hieno auto. Tavoitteen juju on siinä, että se on mitattava: väri, malli, hevosvoimat, vanteet, jne. Tämän jälkeen tiedämme myös, mitä se maksaa. Tämäkin on tärkeä tieto. 

Mikäli tavoitteena on tehdä hienoja matkoja, pitää matkatoimiston esitteestä katsoa, mihin niitä hienoja matkoja tehdään ja mitä tuollainen hieno matka maksaa. Tällöin pystytään laskemaan, paljonko rahaa tarvitaan ja missä ajassa se on tehtävissä. 

Ylipäänsä: millaista unelmien elämä on ja mitä sellainen elämä maksaa



Tule mukaan Varapuu Onlineen – löydät sieltä mm. Velkamurskaimen ja Varapuun Vastaisku Taloushuolille -verkkovalmennuksen. Opi ottamaan oma talous haltuusi! ​


Lataa Varapuu Online, jotta voit aloittaa investoimisen itseesi! 



Vielä kertauksena, vaurastumisen kaava on:

Aikaansaa ylijäämäinen talous. Sijoita erotus korkoa korolle –periaatteella, kunnes elät sijoitustesi tuotoilla unelmiesi elämää.

Tsemppiä matkallesi kohti vauraampaa tulevaisuutta! 


Valmennusterveisin, 

Mikko Sjögren 
Valmennusyhtiö 
Varapuun perustaja 
ja päävalmentaja, 
sijoittaja ja kirjailija  
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Sadonkorjuun laki – mikä se on ja miten se vaikuttaa elämässäsi