Tämä kirjoitus ei ole sijoitusneuvontaa, vastaanottajan on itse päätettävä mitä tiedolla tekee. Tämän tekstin on kirjoittanut sijoittaja ja KultaEevan toimitusjohtaja Ilkka Hikipää.
Jos raaka-aineet ovat sinulle entuudestaan vieras omaisuuslaji, lue ensin aiemmat julkaisumme: Väärinymmärretty omaisuuslaji, johon kannattaa tutustua sekä Raaka-aineet – tylsä, vaarallinen vai helposti ymmärrettävä omaisuuslaji? niin saat ymmärrystä kyseisestä omaisuuslajista.
Perehdy näihin 3 asiaan raaka-ainetta valitessasi
Jos raaka-aineet kiinnostavat sijoitusmielessä, mielestäni kannattaa ensin kehittää oma näkemys siitä, missä syklin vaiheessa raaka-aineet ovat omaisuuslajina. Onko käsillä noususykli vai laskusykli ja missä kohdassa olemme siinä menossa? Noususyklin loppuvaihe on mielestäni mielenkiintoisin.
Jos olet nyt päättänyt sijoittaa raaka-aineisiin, ja ellet sijoita johonkin raaka-aineindeksiin, on edessä raaka-aineiden valinta. Raaka-ainetta valitessa kannattaa perehtyä raaka-aine-ehdokkaiden:
- Kysyntätilanteeseen
- Tarjontatilanteeseen
- Varastotilanteeseen.
Tämän jälkeen tulisi muodostaa näkemys raaka-aineen hintakehityksestä tulevaisuudessa. Geopoliittiset tilanteet täytyy huomioida varsinkin öljy- ja energiapuolella, ilmasto ja sääasiat taas viljeltävien raaka-aineiden osalta. Kaikilla raaka-aineilla on asiantuntijansa. Kannattaa kuunnella sellaisten ihmisten näkemyksiä, joilla on vuosikymmenten kokemus kyseisen raaka-aineen markkinasta. Näitä ihmisiä on tuotantopuolella ja sijoittajissa. Keskenään vastakkaisten näkemysten perusteet on hyvä selvittää ja punnita niiden loogisuutta. Lopuksi tietysti kuuluu tehdä itse sijoituspäätös.
Yksinkertainen strategia raaka-ainesijoittamiseen
Yksi hyvä strategia raaka-aineisiin on mielestäni: Etsi raaka-aine, jonka hinta on alle tuotantokustannusten ja osta. Pidä niin kauan, että hinta on taas noussut mielestäsi sopivasti ja myy.
Tässä strategissa on kaksi vaihtoehtoa lopputulokseksi:
- Hinta nousee lopulta tai
- Raaka-aineen tuotanto lopetetaan pysyvästi ja yhteiskunta lopettaa raaka-aineen käyttämisen.
Yleensä ykkösvaihtoehto toteutuu. Hinnan on siis pakko nousta yli tuotantokustannusten, tai raaka-ainetta ei ole enää tulevaisuudessa saatavilla, koska kukaan ei sitä tuota. Bonuksena on se, että monesti hinnat yliampuvat, kun ne menevät ylöspäin äärimmäisen aliarvostetulta tasolta (ja samoin tietysti toiseen suuntaan). Tämä ei tarkoita sitä, etteikö hinta voisi vielä käydä alhaisemmalla tasolla ennen seuraavaa nousua.
Jos olet kiinnostunut oppimaan enemmän raaka-aineisiin sijoittamisesta, tutustu ja tule mukaan tulevaan Raaka-aineet ja arvopaperit -valmennukseemme, jossa käymme perinpohjaisesti läpi raaka-aineisiin sijoittamista. Suosittelemme, että käyt kyseisen valmennuksen ennen kuin sijoitat raaka-aineisiin.
Sijoitusterveisin,
Ilkka Hikipää
Sijoittaja, Kulta Eevan toimitusjohtaja