Millaisia lainoja sinulla on?
Vaurastumisen työkalut osa 8

On olemassa neljänlaisia lainoja: hyviä lainoja, neutraaleja lainoja, huonoja lainoja ja erittäin huonoja lainoja.

Hyvä laina on esimerkiksi sijoitusasuntoon otettu laina. Joku muu maksaa lainaa pois vuokralla.

Neutraali laina kohdistuu monesti omaan asuntoon. Oman asunnon arvo nousee pikkuhiljaa inflaation mukana. Tällaisilla lainoilla on usein pitkä maksusuunnitelma ja kohtuullinen korko. Mitään ihmeellisiä joogaliikkeitä ei tuolloin kannata ruveta tekemään tuolle lainalle. Ei kannata esimerkiksi lähteä vyöryttämään.

Huonot lainat ovat esimerkiksi autoihin liittyvät osamaksut. Huonon lainan tästä tekee se, että maksuaikataulu on usein lyhyempi, korko on korkeampi ja arvo säilyy autossa todella huonosti. Joskus käy jopa niin, että auton arvo laskee nopeammin, kuin lainaa on lyhennetty. Jotta auto kelpaa myytäessä jollekulle, pitää tällöin antaa rahaa vielä vaihdossa ostajalle. Tällainen laina ei kuitenkaan vielä kuulu tuohon tosi huonojen lainojen joukkoon. Lainan vakuutena on sentään auto, jonka voi myydä vaikkakin arvo siis laskee.

Tosi huonot lainat ovat mm. luottokorttilainoja. Tällöinhän ostokset on tehty etukäteen, ja laskua maksetaan pikkuhiljaa. Lainan korko on korkea ja maksuaika lyhyt. Lainan antajakin tietää, ettei lainan vakuutena ole mitään kiinteätä, jonka voisi myydä pois, jos ei muuten pysty laskua maksamaan.

Plastic Fantastic – luottokortit kuriin

Mikäli muovikorttien kanssa on ongelmia tai niitä tulee ehkä käytettyä hieman holtittomasti, kannattaa toimia seuraavasti:

  • Käy ostamassa pieni Pringles-purkki. Pieni riittää.
  • Kaada sipsit roskikseen – ne ovat epäterveellisiä.
  • Laita kaikki luottokorttisi purkkiin ja täytä purkki virtsalla.
  • Muovikansi kiinni ja koko systeemi pakastimeen.

On kulutus jäissä jonkin aikaa!

Ohjeet ovat kieltämättä hieman brutaalit, mutta menetelmä on tarkkaan harkittu. Purkkia ei voi nimittäin oikein ottaa tiskipöydälle sulamaan, kun Hullujen Päivien katalogi seuraavan kerran kolahtaa postilaatikosta. Pahvinen putkilo vettyy ja hajoaa, jolloin neste leviää joka paikkaan. Purkkia ei voi myöskään pikasulattaa mikrossa, koska purkin pohja on peltiä.

Mutta vitsit sikseen… Pohdi millaisia lainoja sinulla on tällä hetkellä ja kuinka paljon. Seuraavassa blogissa käymme läpi, miten huonoista lainoista voi päästä eroon lainoja vyöryttämällä.

sisään Raha-ajattelu
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
6 asiaa, jotka yhdistävät rikkaita