7 vinkkiä miten välttyä rahaongelmilta lomalla!

Kesälomalla mieleen saattaa juolahtaa kysymys: miten välttyä rahaongelmilta. Kerron seuraavassa seitsemän vinkkiä, joiden avulla voit unohtaa rahahuolet loman ajaksi.

7 vinkkiä rahaongelmien välttämiseen kesälomalla!

1. Suunnittele etukäteen.
Kesäloma ja lomabudjetti kannattaa suunnitella etukäteen, ettei elä lomalla yli varojensa. Jos lomat ovat vielä edessäpäin ehtii vielä hyvin vaikuttamaan asioihin. Noin ½ suomalaisista mökkeilee kesällä ja 1/3 matkustaa ulkomaille.

2. Ota ilo irti ja päätä jo etukäteen, että lomalla on mukavaa.
Hauskan pitäminen ja nauttiminen ei välttämättä vaadi rahaa lainkaan. Tyyntä järvenpintaa, kesämaisemaa ja lämmintä kesäiltaa saunanjälkeen ei voi rahalla ostaa.

3. Valitse seurasi huolella.
Kerskakuluttavien ja näytönhalullaan kilpailevien ihmisten seurassa rahan käyttö monesti riistäytyy käsistä, kun ei kehtaa ruveta kavereiden ja sukulaisten edessä jarruttelemaan.

4. Rytmitä loman kuluja.
Varaa ja maksa matkat ja majoitukset hyvissä ajoin. Monesti early bird tarjouksen säästöt ovat huomattavia. Näin toimien kaikki kulut eivät ajoitu samalla lomakuukaudelle. Hintojen vertailu kannattaa myös tehdä huolella. Nykyään monet vertailuun erikoistuneet palvelut auttavat löytämää parhaat hinnat.

5. Valitse vähemmän ruuhkainen loma-aika.
Mieti voisiko loman viettää kovimman sesongin ulkopuolella ja välttyä ylihintaisilta ruuhkaisilta majoituksilta. Sama pätee viikonloppuihin ja niiden hinnoitteluun. Äkkilähdöt ovat myös varteenotettava vaihtoehto, jos kohteella ei ole tarkkaa väliä. Välilaskujen määrä pudottaa lentolipun hintaa, jos lomalla on halu ja aikataulu antaa myöden käyttää hieman enemmän aikaa matkustamiseen.

6. Valitse kohde huolella.
Matkakohteen valinnalla on myös merkitystä. Hotelliyö Helsingissä ja Itä-Suomessa ovat eri hintaisia. Nopea googlailu paljasti, että lomaviikon vietto Helsingissä maksaisi 1380 €, kun sama Itä-Suomessa onnistuisi 960 €. Erilaiset välipalat, herkut ja alkoholi syö lomakassasta huomattavan osan. En tietenkään väitä, että lomalla pitäisi pyrkiä spartalaiseen kuriin ja niukkuuteen. Haluan ainoastaan nostaa havaintoni esille, että kukin voi ottaa asian huomioon.

7. Mieti etukäteen mitä lomaltasi haluat.
Loma on hyvää aikaa toteuttaa unelmiaan ja haaveitaan, sekä ladata akkuja tulevaa syksyä varten. Budjetin kannalta on kuitenkin merkityksellistä miettiä, miten itseään ja perhettään aikoo lomalla viihdyttää. Irtoaako nautinto kokemuksista vai liittyykö siihen esimerkiksi omistamista?

Toteuta unelmasi edullisemmin! – Omistaminen vs. vuokraaminen

Vesijetin voi vuokrata 70 € / tunti, 200 € / päivä tai ostaa omaksi noin 10 000 €. Omistaessa tulee päälle vielä huollot, vakuutukset, kärryt, säilytykset, arvonalenema ja niin edelleen. Eli mieti haluatko omistaa ja ajaa omalla, vai vain nauttia ajamisen kokemuksesta?

Tässä vielä muutama muu esimerkki hintavampien unelmien toteuttamiseksi edullisemmin:

  • Spyder kolmipyörä 60 € / h 180 € / päivä
  • Porsche Boxter avoauto 200 € / päivä 350 € / viikonloppu
  • Yamarin 61DC vene 350 € / päivä tai noin 35 000 € omaksi
  • Bella 9000 luksusvene Saimaalle 1300 – 2800 € / päivä viikosta riippuen tai 112 500 € omaksi (vm. 2012)
    • Näinollen 10% vuosituotolla veneen saa vuokrattua noin 10 päiväksi.

Tässä vain muutama esimerkki miten kalliilta kuulostavat unelmat voi toteuttaa huomattavasti pienemmällä rahalla. Katso omaa unelmalistaasi: mitä sellaista sieltä löytyy, jonka voisit kenties ostamisen sijaan vuokrata? Vuokraamisen avulla voit todennäköisesti toteuttaa joitain “kalliita” unelmiasi jo tänä kesänä!

Kuten jo aiemmin sanottu, lomasta pitää nauttia ja ottaa rennosti. Muistakaa käyttää aurinkorasvaa ja syödä marjoja ja vihanneksia!

Kesäisin terveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

Haluatko oppia lisää rahankäytöstä?

Yksi suurin rahan käyttöön vaikuttava tekijä on rahatarina, jota kerromme itsellemme päämme sisällä tiedostamattamme. Rahatarinasi™ voi joko edistää ja estää vaurastumistasi.

Mikä ihmeen rahatarina..?

Rahatarina on alitajuntaamme painettu tarina rahasta ja rahan käyttämisestä. Jotta voit päivittää omaa tarinaasi vauraammaksi, sinun tulee aluksi tiedostaa mitä nykyinen rahatarinasi kertoo sinulle. Käymme Rahatarinaa™ läpi tarkemmin Rahaillassa™!

 

Lue lisää Rahaillasta ja hyödynnä erikoisetusi ››

 

 

Tämä teksti on julkaistu blogissamme alunperin 12.7.2018. Päivitetty 3.7.2020.

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Black Friday – 2 vinkkiä miten säästät rahaa ja hankit paremmat lahjat!