Black Friday – 2 vinkkiä miten säästät rahaa ja hankit paremmat lahjat!

Vuoden suurin kulutuspäivä tulee taas… Tässä tekstissä käymme läpi mikä Black Friday on, mistä se juontaa juurensa sekä miten voit säästää rahaa ja hankkia paremmat lahjat alennusmyynneistä!

Black Friday juontaa juurensa Yhdysvalloista, jossa päivä osuu vuosittain kiitospäivän jälkeiselle perjantaille. Sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avajaispäivänä. (Vaikka nykyään saattaakin tehdä jouluostoksia jopa lokakuussa!)

Kyseinen perjantai on monille kaupoille ja nykyään erityisesti verkkokaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä. Black Fridayna nähdään tunnetusti mitä suurempia tarjouksia eri tuotteista ja palveluista. Tilastojen mukaan vuonna 2017 Yhdysvalloissa ostettiin pelkästään onlinessa 7,9 miljardilla dollarilla tuon yhden päivän aikana.

Mistä Black Friday -nimitys tulee?

Black Friday -nimitys juontaa juurensa Philadelphiaan 1960-luvun alkuun. Siellä kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi, johtuen tavallista vilkkaammasta liikenteestä, joka työllisti poliisia. Termi levisi ympäri Yhdysvaltoja ja myöhemmin se yhdistettiin kiitospäivän jälkeiseen perjantaihin myös myynnillisestä näkökulmasta; Moni kauppa sai lisääntyneestä myynnistä johtuen käännettyä tappiollisenkin vuoden voitoksi. Yhdysvalloissa puhuttiin kirjanpidossakin nähtävistä väreistä, että punainen (tappio) muuttui mustaksi (voitto).

Ostaminen on siirtynyt vuosi vuodelta enemmän verkkokauppoihin, ja koska kuluneena vuonna verkko-ostaminen on muutenkin nostanut suosiotaan merkittävästi, tämän vuoden Black Fridaysta povataan jälleen ennätysmyyntiä nimenomaan verkkopuolella.

Tänä vuonna Black Friday on 27.11.2020.

Ennen kuin ryntäät massan mukana tarjousten äärelle, poimi nämä kaksi tärkeää vinkkiä mieleesi…

1. Tee ostovalinta runsaudesta, älä niukkuudesta käsin

Black Friday on paisunut vuosi vuodelta isommaksi ja isommaksi. Muutama vuosi sitten sitä ei tunnettu vielä edes Suomessa. Black Friday ei enää kuitenkaan riitä: sen rinnalle vähintään yhtä suureksi ostospäiväksi on noussut “Cyber Monday” ja jotkin toimijat puhuvat jopa “Black Week”:sta.

Muista kuitenkin, että vaikka saisi tuotteita isollakin alennuksella, vauras tapa käyttää rahaa ei ole juosta halvimpien diilien perässä. Vauras tapa käyttää rahaa on saada raha tekemään rahaa, ja ostokset tehdään runsaudesta käsin eikä niukkuuden vuoksi.

Ostovalintoja voi tehdä runsaudesta käsin vaikka ei olisi paljoa rahaa. Olet varmasti kuullut sanonnan: “Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa”.

2. Kysy itseltäsi tämä kysymys ennen ostopäätöstä…

Kun olet ostamassa uutta vaatetta, kysy itseltäsi: “Tuleeko tästä uusi lempivaatteeni?”. Jos vastaus on: “Ei”, on parempi jättää vaate ostamatta. Muuten voi olla, että kahden vuoden päästä tuo “Ihan kiva” -paita roikkuu edelleen käyttämättömänä vaatekaapissasi. Tämä aiheuttaa turhaan varastointikuluja ja rahanmenoa, jonka olisi voinut välttää.

Joululahjoissakin kannattaa muistaa, että: “Tämähän voisi sopia” harvemmin sopii. Parhaan joululahjan annat, kun kysyt ensin: “Mitä haluaisit lahjaksi?”.

Varapuu mukana Black Fridayssa?

Meillä, Varapuulla, on tavoitteena auttaa suomalaisia taitavammaksi rahan kanssa. Haluamme parantaa suomalaisten rahataitoja ja sitä kautta hyvinvointia. Siitä syystä olemme mukana Black Fridayssa, mutta millä tavalla..? Se selviää perjantaina 27.11.2020!

Kuule ensimmäisenä Varapuun Black Friday -julkaisuista tilaamalla uutiskirjeemme!

Vaurasta viikkoa ja viisaita ostopäätöksiä!

Valmennusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa täältä! ››

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
10 parempaa uskomusta rahasta, jotka tarvitset vaurastuaksesi
Ristiriitaiset ajatukset estävät meitä menemästä eteenpäin ja tekemästä asioita unelmiemme eteen. Avain on paremmissa uskomuksissa.