Lainojen vyörytys
Vaurastumisen työkalut osa 9
Edellisessä blogissa tarkastelimme erilaisia lainoja: hyviä lainoja, neutraaleja lainoja, huonoja lainoja ja erittäin huonoja lainoja. Tässä kirjoituksessa kerron teille, miten pääsette huonoista lainoista eroon entistä nopeammin. Puhutaan lainojen vyörytyksestä.


 Tee itsellesi taulukko neljästä sarakkeesta:

- Ensimmäiseen sarakkeeseen merkitään, kenelle olemme velkaa.
- Seuraavaan sarakkeeseen merkitään, paljonko olemme velkaa.
- Kolmanteen sarakkeeseen merkitään, millä summalla tuota lainaa tällä hetkellä       lyhennetään.
- Neljänteen sarakkeeseen merkitään takaisinmaksuaika.

Kun tätä taulukkoa, kun täyttää, eivät lainat välttämättä tule automaattisesti oikeaan järjestykseen. Kun taulukko on valmis, kannattaa sen jälkeen tehdä kokonaan uusi, jossa lainat seuraavanlaisessa järjestyksessä: ylimmäksi merkitään se laina, jota lyhennetään eniten ja viimeiseksi se, jossa lainaa maksetaan takaisin pisimpään.

Esimerkissä on yksinkertaisuuden vuoksi jätetty korot pois.

Tässä taulukossa lyhimmän maksuaikataulun laina laitetaan ylimmäksi.

Jostain otetaan avuksi hieman rahaa – vaikka rahan manageroimisessa läpikäydystä 10 % säästö- tai tuhlausbudjetista – jotta saadaan maksettua huonot lainat pois. Puristetaan vaikka jostain 100 euroa lisää, joka käytetään lainojen vyörytykseen.

Muualta säästetty 100 euroa lisätään ensimmäisen lainan kuukausierään.
Kun ylimmäinen laina on noin viiden kuukauden kuluttua maksettu pois, käytetään siitä vapautunut 200 euroa seuraavaan lainaan. MasterCardin laina on lyhentynyt 2000 eurosta 1500 euroon viiden kuukauden aikana.
Kun tämä seuraavana ollut laina on saatu maksettua, pyyhitään se ylitse ja siirretään "vapaana" oleva 300 euroa viimeiselle lainalle. Hobby Hallin osamaksu on 100 euron kuukausilyhennyksellä pienentynyt tähän mennessä kymmenen kuukauden aikana 3 000 eurosta 2 000 euroon. ​

Yhtensä aikaa kuluu siis 5+5+5=15 kuukautta, kun ensimmäisessä taulukossa aikataulu oli 30 kk. 

Monissa perheissä osamaksulainoja, luottokortteja jne. on helposti 20 000 euron edestä. Autoluottoja, remonttilainaa jne. 

Luottokorttien ja osamaksujen korot ovat usein korkeat, jopa 20 %. Tämä on muuten jo toinen tapa saada sitä 20 % vuosituottoa. Kun vyörytys on suoritettu, käyttöön vapautuu 400€. Jos palautetaan 100€ kulutus ja säästö lokeroihin, josta sitä aluksi lainattiin, jää 300€ kuukaudessa sijoitettavaksi.

sisään Rahankäyttö
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Vaurastumisen työkalut osa 5: Rahan managerointi ja lapset