Kolme yllättävää tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu
On tärkeää ymmärtää, millä eri tavoin meitä ohjelmoidaan. Miksi? Siksi, että se nostaa asian tietoisuuteesi. Seuraavan kerran kun törmäät johonkin ohjelmointitapaan, tiedät, minkä kanssa olet tekemisissä.

Mikä ihmeen ohjelmointi?

Kyse ei ole siitä, onko meitä ohjelmoitu vai ei. Kysymys on siitä, millä tavalla ja miten omaksumasi ohjelmointisi vaikuttaa arkeesi. 

Onko tuttu tilanne? Kauppaan mentäessä raskaan päivän jälkeen tunnet, kuin tuhat ääntä huutaisivat sinua herkkuosastolle, ja samanaikaisesti kätesi suuntaa jo kohti lempiherkkuasi, vaikka koitat vastustella? Hermostosi saattaa olla kytketty antamaan sinulle edeltävän kaltaisia impulsseja. 

Kun nk. "sisäinen höpöttäjä" koittaa saada sinua “repsahtamaan”, kannattaa miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Vaihtoehtosi ovat joko totella tai tehdä toisella tavalla. Tätä prosessia auttamaan sinun on hyvä ymmärtää eri tavat, joilla meidät kaikki on ohjelmoitu – tietoisesti tai tiedostamattomasti.


1. Verbaalinen tapa – Kuulemalla

Sanallisesti sen perusteella, mitä olemme muilta ja ympäristöstämme kuulleet. Oletko saanut kehuja pienenä, kun teit niin kuin vanhemmat pyysivät? Miellytätkö heitä edelleen? Kun arkemme supersankarit äiti ja isä antavat meille pienenä elämänohjeita, emme kuusivuotiaana osaa kyseenalaistaa, miksi ihmiset tekevät niin kuin tekevät. 

Kuulemme jatkuvasti erilaisia aivomatoja rahasta, politiikasta ja esimerkiksi siitä, mikä on hyvä tapa elää. Jos et ole valppaana kenen neuvoja kuuntelet, saattaa alitajuntaasi lipsahtaa omaa vaurastumistasi sabotoivaa ohjelmointia.

Luuletko olevasi poikkeus ja immuuni muiden uskomusten vaikutuksille? No… Kuinka monta kertaa sinulla on soinut joku ärsyttävä biisi korvissa ja olet koittanut päästä siitä eroon käyttämällä tietoista mieltäsi? Se ei vaan onnistu! Ainoa tapa päästä siitä eroon on antaa alitajunnalle jotain muuta tekemistä. Esimerkiksi soittaa joku miellyttävämpi kappale. 

Hyvä esimerkki yleisesti piinaavasta korvamadosta on hokema: “rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät”.

Ensi kerralla, kun kuulet jonkun puhuvan rahasta, pohdi millaisia uskomuksia hänellä sen suhteen on. Kuinka hän itse rahaa käsittelee? Elääkö hän niukkuudessa vai yltäkylläisyydessä? Kannattaako hänen puheitaan kuunnella?

 

2. Mallintaminen – Näkemällä

Ihmiset ovat mallintamisen mestareita. Kaikki taidot ovat joko opittu testaamalla ja korjaamalla tai mallintamalla muita.  Aikanaan sepän taidot opittiin olemalla oppipoikia ja nykyään uusi työntekijä oppii uuden työpaikkansa normeihin mallintamalla vanhempia työntekijöitä.

Oletko huomannut, että kaveriporukassa monesti pukeudutaan samalla tavalla, kävellään samalla tavalla ja esimerkiksi tytöt meikkaavat samalla tavalla? Jos jokin tyttöporukka on tiivis tai naisia asuu samassa taloudessa, ovat menkatkin jopa monesti samaan aikaan kuuta. Jos mallintaminen on niin sisäänrakennettu prosessi, juolahtaa tässä kohtaa monelle mieleen: paljonko omat ystävät tienaavat.

Kun alat tekemään parempia valintoja hyvinvointisi eteen, alitajuisesti myös läheiset tuttavasi alkavat toimia uudella tavalla. He saattavat aluksi koittaa estää tai jarruttaa kasvuasi, mutta se vaihe menee lopulta ohi. Siinä vaiheessa on tärkeää, että koitat aktiivisesti hakea vaikutteita ympäristösi ulkopuolelta, että pääset vastustusvaiheen yli. Vastustusvaihe on ns. itämisaika ja kestää n. 30-90 päivää. Itämisajasta voit lukea artikkelista “Maanviljelijältä vinkkejä vaurastumiseen”.

 

3. Erityiset tapahtumat – Kokemalla

Onko sinulla tai jollain tutullasi tapahtunut jotain poikkeuksellista rahan kanssa, josta olet oppinut toimimaan rahan kanssa tietyllä tavalla? Erityisiin tapahtumiin liittyy usein voimakas tunne. Usein se on pelko ja epävarmuus. Pelätään, että tapahtuma toistuisi. 

Yleisimpiä syitä, miksi suomalaiset eivät sijoita tai yritä sijoittaa enemmän on se, että he uskovat siinä olevan suuri riski. Joku on saattanut pörssikuplan yhteydessä menettää puolet sijoitustensa arvosta. Jonkun serkku on saattanut yrityksen konkurssin jälkeen laittaa itsensä narun jatkoksi. Tälle kaverille on turha koittaa ehdottaa mitään bisnestä, jos pelkona on, että kaikki yritystoiminta päättyy ennen pitkää konkurssin kautta hirteen.

Erityinen tapahtuma saattaa olla myös positiivinen. Esimerkiksi joku saattaa onnenkantamoisella voittaa nettipokerissa 500 € ja siitä ilahtuneena uskoo, että nettipokerilla voi tienata rahaa. Joku toinen taas saattaa samoilla taidoilla, huonolla tuurilla ja aloittelijan mokilla menettää saman 500 € ja todeta: “kenenkään ei kannata pelata nettipokeria”. Sehän on huijausta ja ajanhaaskuuta.

 



Miten sinut on ohjelmoitu taloutta ja rahaa kohtaan?

Mitä olet kuullut, nähnyt ja kokenut?

Näitä asioita harvemmin tulee kotisohvalla pohdittua. Mitä jos tällä kertaa tekisit poikkeuksen ja pohtisit oikeasti?


Tai pohtisit asiantuntijan kanssa yhdessä? 


Toinen vaihtoehto on, että varaat ilmaisen Sparrauspuhelun, joka on henkilökohtainen sparraushetki sinulle, joka haluat löytää seuraavan ratkaisevan asian vaurastumisen polullasi. 

Sparrauspuhelussa käymme läpi:

  • Tärkein asia: Rahatarinan – mikä se on ja miten se vaikuttaa vaurastumiseesi

  • Huomaat SUURIMMAN pullonkaulasi, joka estää sinua pääsemään sinne, mihin haluat mennä.

  • Selkeytys! Kaikki kertovat eri ohjeita, vinkkejä ja asioita, mitä sinun kannattaisi tehdä. Me teemme sinulle vaurastumisesta selkeämpää.

  • SEURAAVA ASKEL! Mihin jatkaa matkaa puhelun jälkeen? Näytämme sinulle seuraavan etapin vaurastumisen polullasi.

Katso seuraavat vapaat Sparrauspuheluajat tästä.



Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi