Sijoittamisen vaikein asia ja suurimmat vihollisetMonet asiat sijoittamisessa ovat niin yksinkertaisia, että ne menevät suurelta osalta ohitse.
Tämä blogiteksti ei todennäköisesti anna sinulle uutta tietoa ja siksi haluan varoittaa sinua:

Heti kun kuulet pääsi sisältä ajatuksen: “Tiedän tuon jo.” Kuuntele tai lue entistä tarkemmin.

Alitajuntasi yrittää huijata sinua sivuuttamaan asian, jonka olet kerran kuullut. Jos asia ei kuitenkaan ole käytännössä – tiedätkö oikeasti...? Lue seuraava teksti avoimin mielin ja ohita pääsi sisältä kuiskiva ääni. Kertaus on opintojen äiti.

Sijoittamisen vaikein asia…

Sijoittamisen vaikein asia on se, että sijoittamiseen tarvitaan jonkinlainen suunnitelma siitä mitä ollaan tekemässä. Strategia siitä, miten haluttuun lopputulokseen päästään mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja mahdollisimman pienellä riskillä. Kun pohdit omaa strategiaa, mieti millainen olisi sinulle itsellesi paras, loogisin ja ymmärrettävin tapa sijoittaa, äläkä vain kopioi suoraan toisen strategiaa.

Kun strategia on olemassa, tulee siihen liittyä jonkinlaiset pelisäännöt millä tavalla strategiaa noudatetaan. Milloin ostetaan, milloin myydään. Kun olet laatinut omat pelisääntösi, niitä tulee noudattaa. 

Yksinkertainen tapa muistaa tekemänsä sijoituspäätökset on kirjoittaa sijoituspäiväkirjaa. Mitä ostit, mihin hintaan ostit, mihin laitoit stopparin, miksi laitoit sen juuri siihen. Sitten kun aikanaan suljet position tai stoppari heittää sinut pihalle, kaiva muistiinpanot esille ja mieti mitä tapahtui. Yritä löytää mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Noudatitko omia pelisääntöjäsi? Kun tiedostaa tekemänsä virheet, ei tule tehtyä montaa kertaa samaa virhettä.

Sijoittamisen suurimmat viholliset

Kun katsoo niitä sijoituksia, joilla on joskus hävinnyt rahaa, 80 % häviöstä johtuu siitä, ettei ole noudattanut edes niitä omia sääntöjään. Tiedän, että se käy hyvinkin helposti; kun tekee jotain asiaa jatkuvasti samalla tavalla, tulee hiukan tylsää ja alkaa kikkailemaan. Tämä on yleensä melko kallista. Yksinkertaisuus ja tylsyys ovat sijoittamisen suurimpia vihollisia.

Sääntö on jo olemassa, joku on sen testannut ja hyväksi havainnut, eli riittäisi, että tekee ihan samalla tavalla. Mutta sehän ei meille ihmisille käy. Katsotaan, että minulla on nyt tällainen strategia ja sitten löydetään yksi tai kaksi sijoitusinstrumenttia, jotka toteuttavat strategian sekä kolmas, joka toteuttaa sen melkein.

Mitä teemme jos jokin instrumentti toteuttaa strategiamme melkein?

Sitä ei osteta.

Melkein ei lasketa.

Jos sinulla ei vielä ole sijoitussuunnitelmaa tai -strategiaa, tee se nyt. Säästät sen avulla itseltäsi paljon oppirahoja matkan varrella. Jos haluat syventää sijoitusosaamistasi ja laatia kerralla laadukkaan sijoitussuunnitelman, tutustu Tee Rahaa Sijoittamalla -valmennukseemme täältä ››

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

sisään Sijoittaminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Raaka-aineet – tylsä, vaarallinen vai helposti ymmärrettävä omaisuuslaji?