Henri Neuvonen: Menestyksen polku – Kuinka rakennat oman menestyksesi?
Tämän tekstin on kirjoittanut Sijoitusasunnot.comin Henri Neuvonen.

Menestyksen polku ei ole muiden tallaama syvä ura, vaan uusi valitsemasi reitti, johon syntyy oma polkusi

Teen nyt poikkeuksen ja puhun rahasta, vaurastumisesta ja menestymisestä avoimesti. Puhun niistä asioista, opeista, tavoista ja ajattelumaailmasta, jotka ovat auttaneet minua menestymään. Tämä ei ole tarina siitä, miten makaronia ostamalla säästää ruokakuluissa kympin kuussa ja kuinka sen rahan sijoittamalla korkoa korolle, saavuttaa taloudellisen vapauden pyörätuoli-iässä. Tämä on tarina siitä, kuinka on mahdollista tehdä poikkeuksellisia tuloksia.

Jos et tiedä mitä haluat, et saa mitään

Ensimmäinen asia on tietää, mitä haluat. Yllättävän harvalla meistä on selkeät päämäärät ja tavoitteet elämässä. Kuuluisa sitaatti tähän liittyen löytyy Liisa Ihmemaa -tarinasta:

Liisa: Mihin suuntaan minun pitäisi mennä? Kissa: Se riippuu siitä, minne olet menossa. Liisa: En tiedä. Kissa: Sitten ei ole merkitystä mihin suuntaan lähdet.

Ilman tavoitteita annat elämän heittää sinua suuntaan ja toiseen. Olet laiva ilman karttaa. Päädyt jonnekin, mutta tajuat liian myöhään, ettei se ollut sinulle oikea satama. Ota omaa aikaa, rauhoitu ja anna vastausten tulla syvältä sisältäsi. Syvimmät ja aidot toiveesi, jotka haluat elämäsi aikana saavuttaa. Ne voivat olla asioita, joita kukaan ei sinusta tiedä. Asioita, joita olet lykännyt eteenpäin. Asioita, joita et ole tehnyt, koska pelkäät muiden mielipiteitä. Mieti hetkeä kuolinvuoteellasi, kun katsot ajassa taaksepäin. Mistä tekemistäsi asioista voisit olla onnellinen, että uskalsit tehdä ne? Mitä asioita katuisit lopulta, jos jättäisit ne tekemättä tai edes yrittämättä? Kirjoita nämä kaikki asiat ylös. Laita tavoitteistasi kuva pöydällesi tai tietokoneen työpöydällesi ja mieti sitä joka päivä. Tee siitä itsellesi tapa, että käyt sitä joka päivä lyhyesti läpi. Selvällä tavoitteella on pelottava tapa käydä toteen. Vaimoni, silloinen tyttöystäväni, halusi lähteä vuosia sitten pidemmäksi ajaksi ulkomaille lämpimään. Sanoin hänelle, että laita unelmiesi mukainen kuva jääkaapin oveen. Hän laittoi oveen kauniin tropiikin kuvan, jossa oli palmu merenrannalla auringonlaskun aikaan. Ei kestänyt kauaa, kun olimme Bangkokiin menevässä lentokoneessa ja hän oli mukana vaihto-opiskelijana paikallisessa yliopistossa noin viisi kuukautta. Oma tavoitteeni oli upea omakotitalo. Kun muutimme uuteen unelmiemme taloon järven rannalle vajaa kolme vuotta sitten, säikähdin kun tyhjensin muuttotavaroita. Edessäni oli tekemäni paperiarkki, johon olin kerännyt lehdistä ja netistä kuvia siitä, millaisen talon halusin. Olin tehnyt sen kauan ennen kuin edes suunnittelimme taloa enkä ollut nähnyt sitä pitkään aikaan. Säikähdin sen vuoksi, että kuvat olivat lähes täysiä kopioita omasta talostamme. Määritä itsellesi selkeät tavoitteet, laita ne esille ja jonain päivänä saavutat ne. Pääset tavoitteisiisi huomattavasti varmemmin ja jaksat vaikeina aikoina puskea eteenpäin, jos sinulla on jokin syvempi tarkoitus tai merkitys sille, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi. Suosittelen ryhtymään asioihin, joihin sinulla on luontainen kiinnostus ja intohimo. Löydä perimmäinen syysi MIKSI menestyä. Silloin et tule pelkästään saavuttamaan sitä helpommin, vaan myös nautit matkasta etkä tule katumaan myöhemmin sitä, että käytit aikaasi väärin. Rikastuminen tai miljonääriys ei ole itsessään niin ihmeellistä, vaikka se saattaa kuulostaa oudolta. Tietyn pisteen jälkeen rahalla on vain hyvin vähäinen merkitys elämänlaatuun. Tärkeämpää on löytää sinulle tärkeä ja merkityksellinen asia, jonka eteen teet töitä.

Mikset saavuta 10 vuoden tavoitteitasi 6:ssa kuukaudessa?

Miljardööri Peter Thiel kysyy nerokkaan kysymyksen: ”Miten saavutat 10-vuoden tavoitteesi seuraavan 6 kuukauden aikana?” Kysymys pakottaa ajattelemaan asioita aivan eri tavalla ja aivan eri tasolla. Se pakottaa etsimään parempia vastauksia. Poikkeukselliset tulokset eivät synny siitä, että tekee asioita kuten kaikki muut. Ne syntyvät siitä, että osaa kyseenalaistaa ajatuksensa ja tekemisensä sekä muuttaa ne sellaiseen suuntaan, joka johtaa nopeammin eteenpäin ja paljon pidemmälle. Normaalivauhti on nössöille. Omalla kohdallani tulokset tulevat ensinnäkin siitä, että teen vain hyvin vähän eri asioita. Pyrin keskittymään pääosin vain olennaisiin asioihin, joista suurin osa tuloksista syntyvät. Omassa työssäni tehtävät liittyvät paljolti kerrostalojen ostamiseen liittyviin asioihin, joilla on yhtiömme liiketoiminnalle suurin vaikutus. Yhdellä ajatuksella, yhdellä uudella näkökulmalla tai yhdellä päätöksellä saattaa olla lopputulokseen jopa miljoonien eurojen merkitys. Kun olen miettinyt tärkeimmät asiat, jotka johtavat suoraan tavoitteisiini, teen ne todella laadukkaasti. Haluan, että niitä tehtäviä ei tällä planeetalla kukaan suorita paremmin kuin minä. Oikeiden asioiden tekeminen tehokkaasti ja laadukkaasti johtaa poikkeuksellisiin tuloksiin. Suosittelen perehtymään Pareton 80/20 -periaatteeseen. Kysy itseltäsi esim. mitkä 20%:ia tekemisistäsi tuovat 80%:ia tuloksistasi? Myös The ONE Thing -kirjasta oli itselleni paljon hyötyä. Se auttaa selvittämään, mitkä ovat tuloksien kannalta tärkeimpiä asioita. Jos haluat menestyä, arvosta aikaasi. Kun arvostat aikaasi, delegoit tehtäviä ja annat vastuuta myös muille. Silloin sinulle jää aikaa tehdä asioita, jotka johtavat tuloksiin.

Ajattele ja tee asioita toisin

Jos tekee samoja asioita kuin muut, päätyy samaan tilanteeseen kuin muut – mikä ainakin minulle olisi erityisesti taloudellisesti täydellinen epäonnistuminen. On päästävä irti siitä ajattelumaailmasta, missä suurin osa ihmisistä on kiinni. On pystyttävä ensin ajattelemaan eri tavalla kuin muut. Siihen auttaa itsenäinen oppiminen ja erityisesti lukeminen. Sen jälkeen pystyy tekemään parempia päätöksiä muiden rajoittavista mielipiteistä välittämättä ja löytämään järkevämmän polun elämälleen. Ihmisillä on aivan järjenvastaisia uskomuksia aiheesta lähes kuin aiheesta, jotka rajoittavat heitä vahvasti. Myös sinulla ja minulla. Pääset jo pitkälle sillä, kun osaat kyseenalaistaa omat ajatuksesi ja tajuat kuinka tyhmä toisinaan olet. Minä ainakin olen toisinaan täysi idiootti. Olin reilu 20-vuotias, kun päätin yhtenä kesänä, että töiden tekemisen sijaan keskityn opiskeluun. Luin kirjoja ja kuuntelin ääninauhoja aiheista, joiden aiheina olivat menestyminen, vaurastuminen, sijoittaminen, yrittäminen, itsensä kehittäminen ja niin edelleen. Jälkikäteen kun miettii, niin tuo saattaa olla varallisuuden kannalta kaikkein hedelmällisin ajanjakso elämässäni. Sitä kautta ainakin minulle aukeni täysin uusi maailma. Maailma, jossa voi omilla teoilla voi saavuttaa asioita, joista lottokansa uneksii. Opiskelemalla ajatusmaailmani muuttui jo varhain. Kun useimmat nuoret miettivät opiskelupaikan saamista, minä mietin yrityksen perustamista. Kun muut ottivat opintolainaa elämiseen, minä sijoitin samat rahat ensimmäiseen asuntoon. Kun muut etsivät työpaikkaa opiskelujen jälkeen, minulla oli ensimmäinen tuottoisa yritys olemassa. Nyt kun ne samat ihmiset miettivät ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista, me ostamme ja myymme kokonaisia kerrostaloja. Erilaiset ajatukset johtavat erilaisiin tekoihin ja erilaisiin tuloksiin. Olen oppinut, että vastoinkäymiset ovat meille hyväksi. Vaikka ne sillä hetkellä tuntuvatkin pahalta, niistä vahvistuu. Jälkeenpäin pystyy helpommin näkemään, kuinka vastoinkäymisistä on ollut hyötyä tapahtumien jälkeiseen aikaan. Vastoinkäymisistä tuleva oppi on ollut aina suuri askel eteenpäin. Mitä isompi ongelma on ollut, sitä isompi on ollut myös askel eteenpäin. Huomaan nykyään, että ihmiset stressaavat todella pienistä asioista. Minulla on ollut niin paljon suurempiakin ongelmia, että en edes kiinnitä huomiota pieniin vastoinkäymisiin. Elämä on paljon levollisempaa ilman niitä.

Päivittäiset tavat, jotka tekevät sinusta menestyjän tai häviäjän

Päivittäiset tavat ja teot määrittävät paljolti kuulutko menestyjiin vai et. Hyvät tavat eivät takaa onnistumista, mutta huonot tavat johtavat lähes vääjäämättä epäonnistumiseen. Koko elämäni on oltava tasapainossa, kun haluan itsestäni kaiken irti. Se mitä teen työajan ulkopuolella, vaikuttaa yhtä paljon tuloksiin, kuin mitä teen työaikana. Tässä ovat omat tämän hetkiset säännölliset tapani, joiden avulla saan itsestäni kaiken mahdollisen irti:
  • Meditointi 20-30 min heti aamulla. Pystyn sen avulla keskittymään koko päivän huomattavasti paremmin, stressiä on vähemmän ja jaksan tehdä tehokkaammin töitä. Kun mieli on levollinen, ajatukset luistavat paremmin ja terävät ajatukset ovat miljoonan alku.
  • Lyhyt fyysinen harjoittelu ulkona. Minulla on kuntosalivälineitä pihalla ja käynnin tarkoituksena on pääasiassa vain herättää kroppa.
  • Kylmä suihku. Sen jälkeen on lähes voittamaton olo.
  • Terveellinen aamupala. Nykyään yleensä täysjyväpuuro marjoilla ja raejuustolla. Juon muutaman kerran viikossa myös itse tehdyn viherpirtelön, josta löytyy kaikki mahdolliset terveelliset viherainekset.
  • Kiitollisuus. Minulla on lähes pakonomainen tarve päästä tavoitteissa aina seuraavalle tasolle, kun edellinen on saavutettu. Tällainen ajattelutapa on tuhoisaa onnellisuuden kannalta, koska et ole koskaan tyytyväinen nykytilaan. Sen vuoksi työmatkalla ajattelen aina muutamaa asiaa, joista olen kiitollinen tällä hetkellä. Isoja asioita ja arjen pieniä asioita, kuten aamuhalausta lasten kanssa. Minulle on ollut tärkeää huomata kuinka hyvin asiat ovat enkä oikeasti tarvitse elämääni mitään materialistista lisää ollakseni yhtään onnellisempi.
  • Kuuntelen työmatkalla myös podcasteja (muun muassa Tim Ferriss).
  • Viimeistään töissä mietin aina, että mikä yksi asia minun on saatava tänään hoidetuksi, jotta olisin tyytyväinen päivään – ja teen sen.
  • Pidempi treeni työpäivän jälkeen.
  • Illalla lukeminen, ajoittain myös omien ajatusten kirjoittaminen ylös.

Etanan maraton

Pelkästä palkasta säästämällä ja sijoittamalla vaurastuu kyllä, mutta se tie on pitkä ja hidas. Se on vähimmäistaso, johon jokaisen vaurastumista tavoittelevan on yllettävä. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Hyvä puoli on, että strategia on hyvin yksinkertainen: tienaa enemmän kuin kulutat ja sijoita ylijäämä korkoa korolle, niin vaurastut ajan mittaan, kun pidät kiinni sijoitussuunnitelmastasi. Yksinkertainen ei kuitenkaan ole sama asia kuin helppo. Menestyksesi riippuu siitä… a) kuinka paljon tienaat, b) kuinka paljon saat niistä rahoista säästettyä ylijäämää sijoituksiin, c) kuinka hyvää tuottoa saat sijoitetulle pääomallesi ja d) kuinka kauan jatkat sijoittamista ja pidät varoja sijoituksissa. En perehdy näihin asioihin tässä kirjoituksessa sen tarkemmin, koska suosittelen mieluummin osallistumista Varapuun koulutuksiin, jos nämä asiat eivät ole vielä tuttuja. Kävin itse ensimmäisen kerran Varapuun koulutuksessa yli 10 vuotta sitten ja voin todeta, että se on ollut yksi merkittävä etappi menestyksen taipaleellani. Esimerkiksi 20.000€:n alkupääomalla ja lisäksi 500€/kk sijoittamalla on varallisuus noin 332.000€, kun on kulunut 20 vuotta aloituksesta (7%:in vuotuisella tuotolla laskettuna ilman verojen huomioimista). Voit testata eri lukuja korkoa korolle laskurillamme, kuinka varallisuus karttuu. Tämä tie on melko varma tie vaurastumiseen, mutta kuten sanoin, se on pitkä. Tuloksia voi tehdä huomattavasti nopeamminkin kuin 20 vuodessa. Toisekseen, reilu 300.000€ on ihan kiva raha, mutta ei sillä kuuhun mennä – tai ehkä voi mennäkin, mutta siihen ne rahat sitten lähes loppuvatkin. Tuollainen rahasumma ei riitä siihen, että pelkästään sillä voisi elää ja olla riippumaton tuloista tai siihen, että pelkästään kyseisen rahasumman tuotoilla voisi elää (esimerkiksi 7%:in on 23.240€ ennen veroja, jolloin nettotuloksi jää vain reilu 1.300€/kk). Tein itse jo nuorena excelin, jonne kirjasin kaikki tulot ja menot sekä varat ja velat. Huomasin pian, että keskittymällä tulopuoleen saa huomattavasti parempia tuloksia aikaiseksi kuin karsimalla vähäisiä menojani. Tulopuoleen keskittyminen myös muuttaa ajatukset oikeaan suuntaan. On päästävä eroon ajattelemasta euroja ja kymppejä ja siirryttävä ensin satasiin ja tonneihin, joiden kanssa pelaat. Sen jälkeen on siirryttävä kymmeniin ja satoihin tuhansiin. On kyvyistäsi kiinni, pääsetkö tästä kipuamaan vielä miljooniin ja siitä ylöspäin. Missä sinun tasosi menee? En ole enää moneen vuoteen kirjannut menojani, mutta varat ja velat päivitän muutaman kuukauden välein exceliin. Seuraan pääasiassa vain kokonaisvarallisuuden kehitystä, koska menoillani ei ole juuri merkitystä verrattuna siihen, miten tulopuolella menee. Tämä voi olla monille outoa, mutta saatan katsoa pankkitilini saldoa vain muutaman kerran vuodessa. En näe, että siitä on minulle mitään hyötyä. Käytän rahaa tällä hetkellä aika lailla mieltymyksieni mukaan ja samaan aikaan varallisuuteni kasvaa koko ajan. Se on tila, johon olen pyrkinyt ja jonka olen saavuttanut.

Miten rikkaista tulee rikkaita?

On yksi asia, joka tekee suurimman kuilun palkansaajan ja yrittäjän välille, kun puhutaan vaurastumisesta. Kun lopetat palkkatyön, kuinka paljon saat, kun myyt työsi eteenpäin? Palkkatyötä ei voi tietenkään myydä eteenpäin. Entä kuinka paljon saat, kun myyt yrityksesi eteenpäin? Kun saat yrityksen tuottamaan, et ansaitse pelkästään yhtiön kautta tulevia tuloja itsellesi, vaan omistat myös yhtiön, jonka arvoa olet onnistunut kerryttämään. Tämä on ratkaiseva ero yrittäjän ja palkkatyöläisen välillä, koska hyvinkin merkittävä omaisuus on mahdollista tehdä luomalla toimiva liiketoiminta. Yhtiön arvonmääritykseen on monia tapoja, mutta yleinen on 5-6 kertaa yhtiön käyttökate (yhtiön tulos ennen veroja, poistoja, arvonalennuksia ym.). Jos esimerkiksi yhtiö tuottaa 50.000€/vuodessa, niin sen arvo on todennäköisesti n. 250.000€ – 300.000€. Palkkatyössä tulee helposti katto vastaan, kuinka paljon voi tienata. Kunnollisen yhtiön pyörittämisessä katto on ainakin todella korkealla. Jos olet saanut yhtiösi tuottamaan edellisen kappaleen mukaisesti ensin 50.000€/vuosi (yhtiön arvo 250.000€) ja pystyt kasvattamaan seuraavana vuonna yhtiön tuloksen 100.000€ saakka, niin yhtiösi arvo nousee 500.000 euroon. Vuoden aikana kasvatit 100.000€:n tuloksen lisäksi varallisuuttasi 250.000€ yhtiön arvonlisäyksen ansiosta. Kun pääset 1.000.000€:n tulokseen, niin yhtiösi arvo on jo 5.000.000€ – tai jos yhtiö on vielä vahvalla kasvupolulla, niin arvo voi olla myös hyvinkin jo siinä vaiheessa 10.000.000€. Yrittäjän järkevä tehtävä ei ole työskennellä päivittäisten arkirutiinien parissa. Yrittäjän tehtävä on työskennellä yhtiön kasvun eteen. Yrittäjän varallisuus karttuu erityisesti yhtiön kasvavan tuloksen tuomasta yhtiön arvonnoususta, jolla on mahdollista tehdä huomattava varallisuus. Nämä ovat niitä tämän kirjoituksen asioita, joita yrittäjän on keskityttävä ensisijaisesti.

Oma polkuni yrittäjänä

Olin reilu parikymppinen, kun olin erilaisten nettisivujen avulla luonut itselleni tuhansien eurojen kuukausitulot. Muutama vuosi myöhemmin kuukausittaiset tulot olivat kymmeniä tuhansia euroja ja päädyin lopulta myymään liiketoiminnan pois. Myynnistä tuli hyvä pääoma asuntosijoituspuolelle, jota olemme kasvattaneet viime vuodet kovaa vauhtia suuremmaksi. Menestymisemme asuntosijoittamisessa perustuu pitkälti siihen, että luomme arvoa asuntosijoittajille. Meiltä kannattaa ostaa ennemmin sijoitusasunto kuin vapailta markkinoilta. Arvon luominen voi tarkoittaa alhaisia myyntihintoja, hyviä vuokratuottoja, valmiiksi rahoitettuja asuntoja (yhtiölainalliset asunnot), alennuksia uudiskohteiden ostohinnoista tai muita vastaavia hyötyjä, joita pystymme tarjoamaan aina kohteesta riippuen. Myyntimateriaaleissa avaamme aina tarkasti millaisia sijoitusasuntoja myymme ja kuinka tarkasti olemme kohteet itse tutkineet, joten sijoittaja saa kerralla kaiken tarvitsemansa tiedon päätöksentekoon. Jos lähdet rakentamaan omaa liiketoimintaasi, ota keskiöön aidon arvon luominen asiakkaillesi, niin olet jo pitkällä. Uusi menestyvä liiketoiminta vaatii yleensä uudenlaista ajattelua. Meillä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että näemme vanhat kerrostalot eri silmin kuin muut. Ydintoimintaamme kuuluu vanhojen kerrostalojen saneeraaminen ja samalla huoneistomäärän kasvattaminen isoja asuntoja jakamalla pienempiin. Kun joku näkee vanhan korjausvelallisen talon täynnä suuria asuntoja, me näemme mielessämme jo täysin saneeratun talon, joka on täynnä pieniä sijoittajien haluamia asuntoja.

Menestyjällä on edessään kivinen polku

Menestyminen ei ole helppoa. Se vaatii kovaa työtä, jatkuvaa uuden opiskelua, virheistä oppimista, monia vastoinkäymisiä ja uhrauksia. Se antaa kuitenkin paljon enemmän, kun työskentelet täysillä unelmiesi eteen. On tutkittu, että ihmiset katuvat eniten asioita, joita he eivät koskaan uskaltaneet lähteä tekemään. Älä sinä tee samaa virhettä. Voita pelkosi. Laita kuva jääkaappisi oveen ja aloita.
Henri Neuvonen
. . . Tietoa kirjoittajasta Henri Neuvonen (s. 1986) on Sijoitusasunnot.comin taustalla toimivan JHS-Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja. Henri saavutti taloudellisen riippumattomuuden 28 vuotiaana myymällä ensimmäisen yrityksensä ulkomaiselle pörssiyhtiölle. Intohimo asuntosijoittamista ja liiketoimintaa kohtaan ajaa kuitenkin Henriä jatkuvasti eteenpäin. Asuntosijoittamisen Henri aloitti noin 8 vuotta sitten, tässä ajassa yhdestä asunnosta kasvoi kymmenen ja kymmenestä sata, seuraava etappi on 1000 asuntoa. Henri on tutkinut, laskenut ja ostanut kymmeniä kokonaisia eri kerrostaloja ympäri Suomea. Hän on tehnyt vuosikausia poikkeuksellisin hyvää tuottoa omalle pääomalle. Lisää Henrin ajatuksia ja oppeja löydät sijoitusasunnot.comin blogista. . . P.S. Jos kaipaat vinkkejä oman menestyvän liiketoimintasi aloittamiseksi, tutustu tulevaan Yrittäjyyden Perusteet -iltavalmennuskiertueeseen nyt täältä ››

Yrittäjyyden Perusteet -valmennuskiertue marraskuussa 2018 – varmista paikkasi nyt täältä! ››
sisään Vaurastuminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Vaurastumisen työkalut osa 4: Rahan managerointi parisuhteessa