Vastine – Perheen tavat paljastavat: Tuleeko lapsesta rikas vai köyhä?

Kaikki tietää, että sen minkä lapsena oppii sen vanhana taitaa. Tom Corley löysi selkeitä eroja vaurastuvien ja köyhien perheiden välillä.

 

Tuleeko Lapsesta rikas vai köyhä

 

Yllätyimme, kun Iltalehti julkaisi mielenkiintoisen artikkelin Perheen tavat paljastavat: Tuleeko lapsesta rikas vai köyhä?. Siinä käydään läpi Corleyn tekemiä havaintoja huimalta viiden vuoden ajalta, jossa dokumentoitiin 233 vauraan henkilön ja 128 köyhän henkilön päivittäisiä tekemisiä. Tuo artikkeli on suositeltavaa luettavaa, sillä siinä nousee pintaan yllättäviäkin eroja, miten vaurastuvat ja köyhät käyttäytyvät eri tavalla.

 

Mitä eroja on vaurastuvien ja köyhien tavoissa?

Yksi havainnoista oli se, että taloudellisia perusasioita kun ei opeteta missään, ne mallinetaan “kuin itsestään” kotoa. Jos sattuu syntymään vauraaseen perheeseen, yleensä mallintuu ne taloustavat, joilla vaurastuu. Mutta jos syntyykin köyhään perheeseen, on lopputulos usein eri. Tämän tiesimme jo etukäteen, mutta onneksi tilanteeseen voi itse vaikuttaa niin kuin lukuisat risuista ruusuksi -tarinat todistaa. Voi lukea lisää, miten näitä sisäisiä malleja opitaan blogistamme Kolme yllättävää tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu.

Vanhempien lisäksihän otamme koko ajan mallia myös muilta ihmisiltä. Köyhyyden ongelma on siinä, että yleensä ne ihmiset, joilta otamme mallia ovat myös köyhiä. Vaurastuvien yksi yhtäläisyys on se, että he etsivät itseään fiksumpia ihmisiä, joilta hakevat neuvoja. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen, jos joku muut on pystynyt ratkaisemaan ongelman, johon itse koittaa etsiä vastausta.

 

Ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen kuva
Kuvan lähde: http://aws.amazon.com/s3/

 

Tätä teoriaa tukee artikkelissakin nostetut poiminnat, että audiokirjoja kuuntelee työmatkalla 63 % rikkaista ja vain 5 % köhistä. Toisaalta tosi-tv-ohjelmia köyhistä katsoi 78 % ja rikkaista 9 %. Kuitenkin ehkä tärkein yksittäinen poiminta oli Corleyn havainto, että “79 prosenttia rikkaista uskoi olevansa itse vastuussa taloudellisesta tilanteestaan. 18 prosenttia köyhistä uskoi näin.”

 

Miten tilanteen voi korjata

“Corleyn mukaan sekä perheissä että koulussa on otettava käyttöön tavat, joista vain rikkaiden vanhempien lapset hyötyvät tällä hetkellä.” Tästä olemme täysin samaa mieltä. Siitä syystä olemme olleet aktiivisesti mukana kehittämässä Opetushallituksen ja Planagon kanssa nuorille suunnattua taloudenhallinnan peliä. Sitä on jo testattu keväällä 20 koulussa ja sen tehstiversio on saanut erinomaista palautetta. Peli on jo ladattavissa Androidin kaupasta nimellä Money Flow Challenge. (sopii myös aikuisille)

Olipa taloustilanteesi tällä hetkellä mikä hyvänsä, pystyt muuttamaan sen jopa hyvinkin lyhyessä ajassa. Jos haluat vaikuttaa siihen tuleeko omista lapsistasi tai sinun sisäisestä lapsesta rikas vai köyhä, paras tapa on alkaa ottamaan enemmän oppia vauraista ja vaurastuvista ihmisistä.

Jos et vielä ole tilannut Varapuu blogeja sähköpostiisi, se kannattaa nyt tehdä tuosta viereisestä lomakkeesta. Lukijana liityt vaurastujien joukkoon ja saat ensimmäisten joukossa raportin “29 tapaa miten tehdä lisää rahaa”, kun se valmistuu hyvin pian. Lisäksi kannattaa vielä käydä ilmoittaumassa Rahailta-valmennukseen, joita pidämme 9 kaupungissa elo-, syys- ja lokakuun aikana, sillä sen hinta on elokuun puoliväliin asti vain 15 € (norm. 49 €).

Tom Corleyyn ja tutkimukseen voit tutustua osoitteessa richhabits.net

 

 

sisään Vaurastuminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Katso oletko vauras – tässä on vaurastumisen oikea määritelmä