Vaurastumisen psykologia osa 9: Korkoa korolle ja lineaarisesti ajattelevat aivot
Miten korkoa korolle toimii?

 
 


Korkoa korolle ja lineaarisesti ajattelevat aivot


Korkoa korolle -malli on pikkuisen hankala hahmottaa. Kun olemme pisteessä A, ja haluamme päästä pisteeseen B, niin lineaarisesti ajattelevat aivot piirtävät suoran viivan näiden kahden pisteen välille. Matkan pitäisi siis olla mielestämme suora.

Kun sijoittaa korko korolle -periaatteen mukaan, käyrä ei ole suora, vaan alussa ei tapahdu paljoa, mutta lopussa vauhti kiihtyy huimasti. Kun rahaa on sijoitettu vuoden ajan kuukausittain tuottamaan, ajattelemme helposti, että meidän pitäisi olla suoralla viivalla. Vuoden sijoittamisen jälkeen ero suoran ja eksponentiaalisen käyrän välillä on jo jonkinlainen. Seuraavana vuonna se on jo isompi. Viidentoista vuoden jälkeen, kun pitäisi olla lineaaristen aivojen mukaan noin puolimiljoonaa kasassa, eikä näin ole, nostetaan säästyneet rahat ja lomaillaan pari viikkoa. Tällöin vietetään kallein loma, mitä ikinä on missään vietetty.

Korkoa korolle -käyrä käyttäytyy hieman hassusti; ensin ei näy tuloksi juuri lainkaan, ei näytä tapahtuvan juuri mitään. Mutta sitten kun tapahtuu, niin sitten kyllä tapahtuu kunnolla. Ilmiö tunnetaan myös lumipalloefektinä.

Ajatellaanpa niin, että metsässä on lampi, jossa kasvaa lumpeita. Tänään siellä on yksi lumme. Huomenna kun mennään katsomaan, niin lumme on onnistunut kopioimaan itsensä siihen viereen. Niitä on siis kaksi lummetta. Ylihuomenna kun mennään katsomaan, niin molemmat ovat taas onnistuneet kopioimaan itsensä. Lumpeita on nyt neljä. Kahden kuukauden kuluttua, kun mennään katsomaan lumpeiden määrää, niin lampi on tasan puolillaan lumpeita. Kysymys kuuluu: Kauanko kestää, että koko lampi on täynnä? Yhden päivän. Umpeen kasvu ei ollut puolivälissä, vaan ihan viime hetkissä. Kesti kaksi kuukautta, että lampi oli puolillaan ja seuraavana päivänä se on täynnä. 


Opi lisää rahasta Rahaillassa! 

Rahaillassa opit...

  • Miksi talous ja rahamarkkinat AINA toistavat itseään - ja miten turvaat selustasi seuraavia mullistuksia varten!
  • Mitä maailman rahamarkkinoilla tapahtuu juuri NYT - ja miten käännät sen eduksesi!
  • Kuinka voi olla, että saat samalla rahalla koko ajan vähemmän (ja mitä voit tehdä sille)
  • ”Tee enemmän ja kovempaa” ei toimi rahan kanssa - miksi vaurastuvat vaikuttavat lähes laiskoilta…
  • Kuinka selviät plussan puolelle pahoistakin tappioista (nykyinen rahataidonvalmentaja kertoo omakohtaisesti!)
  • Miksi raha-asioissa ei kannata rajoittua ”yleiseen tietoon” – mitä ratkaisevaa rahavalmentaja löysi maailmalta!

Katso tulevien Rahailtojen päivämäärät tästä. Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Vaurastumisen psykologia osa 8: Kolme ryhmää varallisuuden mukaan
Vaurastuminen – Miten vaurastua?