Vaurastumisen työkalut osa 4: Rahan managerointi parisuhteessa
Olemme käyneet blogisarjan aikaisemmissa osissa läpi rahan managerointia. Kertauksena – rahaa tulisi tuloista ohjata sijoituksiin, säästöön, kuluttamiseen, kiinteisiin kuluihin, henkilökohtaiseen kasvuun ja hyväntekeväisyyteen. On olemassa tietyt suhdeluvut, joilla rahaa pitäisi hallinnoida näihin laatikoihin ja voit lukea niistä lisää täältä. Entä miten rahaa manageroidaan silloin, kun elää parisuhteessa?

Kummallekin kannattaa avata omat tilit ja kortit kulutusta varten. Mikäli puolisoilla on eri suuruiset tulot, hallinnoidaan tuhlaamiseen varattua rahaa kummankin osalta erikseen. Muuten tilit voivat olla yhteiset.

Mikäli toinen puolisoista yrittää maksaa luottokorttilainoja pois ja toinen ostaa uusia vaatteita, syntyy kinaa raha-asioista. Kun kummallakin on oma tuhlaamistilinsä, johon toisella ei ole veto-oikeutta, kinaa ei synny. Molemmat saavat kuluttaa kuukausittain oman osansa, mutta eivät yhtään enempää.

Vaihtoehto 1: Puolisoiden tulot ovat 2000 € ja 3000 €. Näistä summista otetaan kummankin omalle tuhlaamistilille 10 % eli 200 € ja 300 €.

Vaihtoehto 2: Lasketaan tulot yhteen, eli 2000€+3000€=5000€ Otetaan tästä tuhlaamista varten 10 % ja jaetaan molempien kesken puoliksi, eli 250 € molemmille.

On valtavasti tärkeämpää oppia manageroimaan rahaa, kuin se minkä suuruinen summa tai prosenttiosuus on kyseessä. Mikäli naapurin Pena ei manageroi omaa 5000 euron kuukausiansiota, ja itselläsi on 2000 euron rahavirta, menet Penasta ohi todennäköisesti neljässä tai viidessä vuodessa.

Opettele manageroimaan rahaa ja keskustele pelisäännöistä puolisosi kanssa. Seuraavassa blogissa käymme läpi, miten rahan managerointia voi opettaa lapsille.


sisään Vaurastuminen
Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Vaurastumisen työkalut osa 3: Manageroinnin suhdeluvut