Kolme yllättävää tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu

On tärkeää ymmärtää, millä eri tavoin meitä ohjelmoidaan. Miksikö? Siksi, että se nostaa asian tietoisuuteesi. Seuraavan kerran kun törmäät johonkin ohjelmointitapaan, olet hereillä, niin sanotusti tutkalla.

Kyse ei ole siitä, onko meitä ohjelmoitu vai ei. Kysymys on siitä, että millä tavalla ja miten se ohjelmointi vaikuttaa arkeesi. Onko tuttu tilanne: Kauppaan mentäessä raskaan päivän jälkeen tuntuu kuin tuhat ääntä huutaisivat herkkuosastolle ja samanaikaisesti kädet ja jalat suuntaavat kohti lempiherkkuasi vaikka koitat vastustella? Hermostosi saattaa olla kytketty antamaan sinulle impulsseja pelkästään kauppareissulla. Kun ns. sisäinen höpöttäjä koittaa saada sinua “repsahtamaan”, kannattaa miettiä vaihtoehtoja. Vaihtoehdot ovat siis joko totella tai tehdä toisella tavalla. Tätä prosessia auttamaan sinun on hyvä ymmärtää eri tavat, joilla meidät kaikki on ohjelmoitu – tietoisesti tai tiedostamattomasti.

 

1. Verbaalinen tapa – Kuulemalla

 

Eli sanallisesti sen perusteella, mitä olemme muilta ja ympäristöstämme kuulleet. Oletko saanut kehuja pienenä, kun teit niin kuin vanhemmat pyysivät? Miellytätkö heitä edelleen? Kun arkemme supersankarit äiskä ja iskä antavat meille pienenä elämänohjeita, emme me kuusivuotiaana osaa kyseenalaistaa, miksi ihmiset tekevät niin kuin tekevät. Kuulemme jatkuvasti erilaisia aivomatoja rahasta, politiikasta ja esimerkiksi siitä, mikä on hyvä tapa elää. Jos et ole valppaana kenen neuvoja kuuntelet, saattaa alitajuntaan lipsahtaa ohjelmointia.

Luulitko olevasi poikkeus ja immuuni muiden uskomusten vaikutuksille? No… Kuinka monta kertaa sinulla on soinut joku ärsyttävä biisi korvissa ja olet koittanut päästä siitä eroon käyttämällä tietoista mieltäsi? Se ei vaan onnistu! Ainoa tapa päästä siitä eroon on antaa alitajunnalle jotain muuta tekemistä. Esimerkiksi soittaa joku miellyttävämpi kappale. Hyvä esimerkki yleisesti piinaavasta korvamadosta on hokema: “rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät”.

Ensi kerralla, kun kuulet jonkun puhuvan rahasta, pohdi millaisia uskomuksia hänellä sen suhteen on. Kuinka hän itse rahaa käsittelee? Elääkö hän niukkuudessa vai yltäkylläisyydessä? Kannattaako hänen puheitaan kuunnella?

 

2. Mallintaminen – Näkemällä

 

Ihmiset ovat mallintamisen mestareita. Kaikki taidot ovat joko opittu testaamalla ja korjaamalla tai mallintamalla muita.  Aikanaan sepän taidot opittiin olemalla oppipoikia ja nykyään uusi työntekijä oppii uuden työpaikkansa normeihin mallintamalla vanhempia työntekijöitä.

Oletko huomannut, että kaveriporukassa monesti pukeudutaan samalla tavalla, kävellään samalla tavalla ja esimerkiksi tytöt meikkaavat samalla tavalla. Jos jokin tyttöporukka on tiivis tai naisia asuu samassa taloudessa, ovat menkatkin jopa monesti samaan aikaan kuuta. Jos mallintaminen on niin sisäänrakennettu prosessi, juolahtaa tässä kohtaa monelle mieleen, paljonko omat ystävät tienaavat.

Kun alat tekemään parempia valintoja hyvinvointisi eteen, alitajuisesti myös läheiset tuttavasi alkavat tehdä eri tavalla. He saattavat aluksi koittaa estää tai jarruttaa kasvuasi, mutta se vaihe menee lopulta ohi. Siinä vaiheessa on tärkeää, että koitat aktiivisesti hakea vaikutteita ympäristösi ulkopuolelta, että pääset vastustusvaiheen yli. Vastustusvaihe on ns. itämisaika ja kestää n. 30-90 päivää. Itämisajasta voit lukea artikkelista “Maanviljelijältä vinkkejä vaurastumiseen”.

 

3. Erityiset tapahtumat – Kokemalla

 

Onko sinulla tai jollain tutullasi tapahtunut jotain poikkeuksellista rahan kanssa, josta olet oppinut toimimaan rahan kanssa tietyllä tavalla? Erityisiin tapahtumiin liittyy usein voimakas tunne. Usein se on pelko ja epävarmuus. Pelätään, että tapahtuma toistuisi. Yleisimpiä syitä, miksi suomalaiset eivät sijoita tai yritä enemmän on se, että he uskovat siinä olevan suuri riski. Joku on saattanut pörssikuplan yhteydessä menettää puolet sijoitustensa arvosta. Jonkun serkku on saattanut yrityksen konkurssin jälkeen laittaa itsensä narun jatkoksi. Tälle kaverille on turha koittaa ehdottaa mitään bisnestä, jos pelkona on se, että kaikki yritystoiminta päättyy ennen pitkää konkurssin kautta hirteen.

Erityinen tapahtuma saattaa olla myös positiivinen. Esimerkiksi joku saattaa onnenkantamoisella voittaa nettipokerissa 500 € ja siitä ilahtuneena uskoo, että nettipokerilla voi tienata rahaa. Joku toinen taas saattaa samoilla taidoilla, huonolla tuurilla ja aloittelijan mokilla menettää saman 500 € ja todeta: “kenenkään ei kannata pelata nettipokeria”. Sehän on huijausta ja ajanhaaskuuta.

 

Miten sinut on ohjelmoitu taloutta ja rahaa kohtaan?

Mitä olet kuullut, nähnyt ja kokenut?

Näitä asioita harvemmin tulee kotisohvalla pohdittua. Mitä jos tällä kertaa tekisit poikkeuksen ja pohtisit oikeasti?

Rahailta

Toinen vaihtoehto on se, että menet johonkin sellaiseen tapahtumaan, jossa sinun tulee oikeasti pohdittua omaa tulevaisuuttasi. Hyvä paikka aloittaa parempien mallien hakeminen on esimerkiksi Rahailta. Siellä puhutaan, mistä raha tulee, mihin se on menossa ja miten voit vaikuttaa omaan taloudelliseen tulevaisuuteesi.